nlc.hu
Egészség

Hálapénzes orvosok Bukarestben

Nem tudott hálapénzt fizetni, erre az orvos elkérte a dzsekijét

Minden betegétől csúszópénzt követelt.
hálapénz,

Előzetes letartóztatásba helyezte a bukaresti törvényszék a bukaresti Marius Nasta tüdőgyógyászati intézet 2 korrupcióval gyanúsított főorvosát, akik a vádhatóság szerint hálapénzt, vagy egyéb javakat követeltek betegeiktől a műtétekért és az ezekkel kapcsolatos hivatali kötelességeik teljesítésért. Az ügy 6 másik gyanúsítottját – altatóorvosokat és rezidenseket – hatósági felügyelet alá helyezték.

A dzseki is megtette

A házkutatások nyomán több tízezer eurónyi készpénzt találtak, valamint az orvosok tulajdonában lévő ingó- és ingatlanvagyont, és a bankszámláikon lévő összegeket lefoglalta a rendőrség. A büntetőeljárás keretében végzett, az utóbbi 5 évre kiterjedő pénzügyi vizsgálat mintegy 800 ezer eurós eltérést tárt fel a gyanúsítottak törvényes jövedelme és vagyona között.

Cristian Paleru és Cornel Petreanu Románia legismertebb mellkassebészeinek számítanak, több ezer műtétet végeztek, mindketten tanítanak a bukaresti orvostudományi egyetemen is. Paleru az infláció miatt a korábbi 1000 euróról 1200-re növelte idén a műtétekért megkövetelt csúszópénzt, ha pedig a páciensnek nem volt pénze, a dzsekijét kérte el tőle. Petreanunak állítólag nem volt fix tarifája, bármennyivel, „akár 400 euróval is” megelégedett, az ajándékba kapott drága italokat pedig szülőfaluja kocsmájában értékesítették. A házkutatásnál 50 ezer euró készpénzt foglaltak le tőle az ügyészek.

Rezidensek is  benne voltak

A 2 sebész főorvos csapatában dolgozó pályakezdő rezidensek és altatóorvosok is részt vettek a hálapénz begyűjtésében, amelyet aztán egymás közt elosztottak.

Amúgy az előzetes letartóztatásba helyezett főorvosok rendes fizetése havi 3 ezer euróra tehető.

(MTI)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top