nlc.hu
Egészség

Rá szabad-e ülni a nyilvános WC ülőkéjére?

Rá szabad-e ülni a nyilvános vécé ülőkéjére?

Sosem tudjuk, hogy mi a helyes: rá szabad-e ülni a nyilvános WC ülőkéjére, vagy hatalmas hibát követünk-e el ezzel? A válasz: attól függ!

Ez egy mindennapi forgatókönyv. A munkahelyünkön vagyunk, boltban, vendéglőben, és könnyítenünk kell magunkon. De amikor a mosdóba megyünk, egy fontos döntést kell hoznunk: ráüljünk-e a vécéülőkére vagy sem?

Fehér Wc.

Mennyire bízhatunk meg a nyilvános WC-k tisztaságában?

Nos, a legtöbb ember valószínűleg stratégiai, kissé groteszk guggolást választja publikus mosdók esetében. Valójában az amerikaiak majdnem 60 százaléka nem hajlandó leülni a nyilvános vécékre. De vajon a guggolóknak van-e igaza?

Mi a baj a publikus mosdókkal?

Persze, a mosdók – különösen a gyakran használt nyilvánosak – tele vannak baktériumokkal. De a baktériumok csak egy nyíláson keresztül juthatnak be a szervezetünkbe (gondoljunk az orra, a szemre, a fülre és a szájra), és mivel a bőrünk természetes gátként viselkedik, a baktériumok nehezen jutnak át, ha csak úgy leülünk a vécéülőkére.

„Hacsak az ülés nem láthatóan szennyezett, általában tisztább, mint a legtöbb más dolog a fürdőszobában – mondja Dr. Travis Stork, sürgősségi orvos.  – És ha mégis koszos az ülés, azt is tudjuk, kit hibáztathatunk: a guggolókat.”

Valójában az ajtókilincsek és a csapok a legnagyobb baktériumhordozók a nyilvános fürdőszobákban. Mindkettő tele van baktériumokkal, amelyek légúti és hasmenéses megbetegedéseket okozhatnak. Ha tehát el akarjuk kerülni a megbetegedést, „a leghatékonyabb dolog, amit a fürdőszobában tehetünk, hogy kezet mosunk, és kifelé menet kerüljük a kilincsek érintését” – mondja Stock.

Miért nem előnyös guggolva pisilni?

Egy másik ok, amiért nem szabad guggolva pisilni: nem tesz jót a hólyagnak. „Ahogy guggolunk a vécé fölött, a medenceizmaink megfeszülnek, ami megnehezítheti a vizelést – mondja Brianne Grogan. – Ha pedig állandóan erőlködünk, hogy pisilni tudjunk, akkor idővel megnőhet az inkontinencia esélye.”

Végső megállapítás

Tehát igen, nyugodtan ráülhetünk a vécéülőkére, csak győződjünk meg róla, hogy megmostuk a kezünket, amikor végeztünk. Ne készítsünk védőréteget az ülőkére WC-papírból, mert ha nem fedett tárolóban van a guriga, akkor lehet, hogy már rengeteg baktérium megtelepedett rajta.

Ha nagyon félünk a nyilvános vécék használatától, menjünk az ajtóhoz legközelebbi első fülkébe. Tanulmányok kimutatták, hogy ez a legkevésbé használt vécé, ahol a legalacsonyabb a baktériumszint – és jellemzően itt van a legtöbb vécépapír (bár ez igazán részletkérdés)!

(Forrás: Good Housekeeping, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top