nlc.hu
Egészség

A változókor és az inkontinencia

Kellemetlen, de mi most beszélünk róla: a változókor és az inkontinencia

A klimax idején sok nőnek nemcsak a hőhullámokkal és a hangulatingadozással gyűlik meg a baja, hanem az inkontinenciával is. Ne essünk kétségbe, van megoldás!

Világszerte több millió nő küzd vizelettartási zavarokkal, a jelenség kialakulása és jellege pedig összefügg az életkor előrehaladtával is. Az inkontinencia mértéke lehet enyhe, ekkor jellemzően tüsszentés vagy nevetés hatására csupán egy-két csepp vizelet távozik, azonban súlyosabb esetekben már annyira elveszíthetjük a kontrollt a hólyagunk felett, hogy a hirtelen érkező vizeletürítési kényszer során már nem sikerül eljutni a mellékhelyiségig.

Fontos! Nem csak a menopauzán áteső nőknél jelentkezhet, sok várandós kismama is megtapasztalja, valamint különböző külső behatások, betegségek is előidézhetik az inkontinenciát!

Klimax és az inkontinencia

Nem elég a változókorral járó megannyi kellemetlen tünet, sok nőnél vizelettartási probléma is jelentkezhet.

Mi történik?

A klimax általában 40-50 éves kor között érkezik a nők életébe, ekkor áll le szép fokozatosan az ösztrogén és a progeszteron hormon termelődése, amitől elmarad a menstruáció, és egy sor utálatos tünet jelentkezik.

Mivel a nemi szervben és a húgyút alsó részén is csökken az ösztrogénmennyiség, a hüvelyi és húgyúti szövetek szárazabbá, rugalmatlanabbá válhatnak, illetve elvékonyodhatnak. A medencefenék izmai meggyengülnek, ha nem stimulálja őket az ösztrogén.

Inkontinencia és változókor

Nem szabad kétségbeesni! (Fotó: Getty Images/ljubaphoto)

Nem szabad pánikolni!

Szerencsére a klimax alatt jelentkező vizeletszivárgás nem okoz komoly akadályt a mindennapi életünkben.

Hogyan kezeljük az inkontinenciát ebben az átmeneti időszakban? 

  • A krémmel vagy hüvelykúppal történő ösztrogénpótlás enyhítheti a klimaxszal járó tüneteket. Kérjük ki a kezelőorvosunk véleményét!   
  • Mindennap végezzünk Kegel-gyakorlatokat. Már napi néhány percnyi medencefenék-erősítő edzéssel csökkenthető a szivárgás kockázata, ha pedig már kialakult, akár el is múlhat.

Kegel-tipp: üljünk és feszítsünk!

Helyezkedjünk el kényelmes ülő helyzetbe (ezt a gyakorlatsort bárhol végezhető).

  • 5 gyors feszítés.
  • 2 másodperces hosszú, mély szorítás.

Ismételjük háromszor. Ezután lazítsuk a gátizmainkat 10 másodpercre. Ez így egy kör. Próbáljunk megcsinálni 3 kört egy nap.

Nem szabad elfelejteni!

A vizelettartási panaszok kezelési lehetőségei több befolyásoló tényezőn alapulnak. Fontos az inkontinencia típusának és kialakulási okának szakszerű megállapítása, a diagnózis felállítása után pedig a megfelelő kezelés elindítása, szakorvos felügyelete mellett.

Hormonpótló megoldásokkal is élhetünk, melyek segítséget nyújthatnak a változókorban előforduló problémákra, de ez a terápia növelheti egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is, sőt, bizonyos betegségek idején a hormonpótlás lehetősége ellenjavallt. A hormonpótló terápia egészségügyi állapot függvénye, ezért mindenképpen konzultáljunk róla orvosunkkal!

Az egészséges életmód:

A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta.

 
(Nyitókép: Getty Images/ljubaphoto)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top