nlc.hu
Egészség

Az inkontinencia megelőzése

Így előzhető meg az inkontinencia – tegyél ma az egészségedért!

Világszerte 400 millió ember küzd az inkontinenciával, ami az egészségi állapoton túl az önbecsülésre és az életminőségre is jelentős hatással van. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a megelőzésért!

A vizetettartási problémákat, vagyis az inkontinenciát tabutémaként kezeli a társadalom, pedig fontos beszélni róla, már csak azért is, hogy mindent meg tudjunk tenni a megelőzésért.

Az inkontinencia népbetegség

Az inkontinencia világszerte problémát jelent, a felmérések szerint azonban a betegeknek csupán 40 százaléka beszél róla orvossal. Ez az adat is jól mutatja, hogy milyen tabusítás övezi ezt a problémát, ami csak ront a helyzeten, mert így nem kap elég figyelmet az inkontinencia és sokan nem jutnak a megfelelő kezelésekhez, melyekkel az egészségi állapotuk javulásán túl az önbecsülésük és az életminőségük is pozitív irányban változhatna.

Ezért is olyan fontos, hogy már akkor elkezdjünk foglalkozni az inkontinenciával, amikor még nem érint minket, hogy a későbbiekben se kelljen megküzdenünk vele. Természetesen nincsenek kőbe vésett szabályok, melyek teljesen biztos, hogy megóvnak az inkontinenciától, de odafigyeléssel és az életmódbeli változtatásokkal jelentősen növelhetjük az esélyeinket a megelőzésben.

Tegyél az inkontinencia megelőzéséért

Tehetünk az inkontinencia megelőzéséért (Kép: Getty Images)

A megelőzés a kezünkben van

A következő tanácsokban nincs semmi nehezen betartható vagy különleges trükk, épp ezért csak egy kevés tudatosság kell a betartásukhoz, hogy tegyünk magunkért és megelőzzük az inkontinenciát.

Elég folyadék

Nagyon fontos, hogy elegendő mennyiségű, cukor- és szénsavmentes folyadékot igyunk (azaz leginkább sima vizet). Gyakori tévhit, hogy a folyadékbevitel csökkentése megoldás a vizelettartási panaszok ellen, pedig erről szó sincs, hiszen nem a túl sok folyadék miatt cseppen el a vizelet. Ha nem iszunk eleget, akkor a vizelet sűrűvé válhat, ami viszont a hólyagot ingerelve növelheti a sürgető vizelési ingert és a gyakori vizeletürítést. Az ajánlott napi 6-8 pohár folyadékot tartani kell, ám arra érdemes odafigyelni, hogy a lefekvés előtti 2-3 órában már lehetőleg ne igyunk sokat a nyugodt éjszaka érdekében.

Egészséges étrend

A medencefenéki izmok terhelésének csökkentése érdekében előzzük meg a székrekedést, amit legegyszerűbben rostokban gazdag táplálkozással tehetünk meg. A sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonák mind segítenek lazítani a székletet, és még a testsúlyt is kontroll alatt tarthatjuk az egészséges étrenddel, ami szintén jól jön a megelőzésben, hiszen az elhízás hajlamosító tényező az inkontinencia kialakulására. A csípős ételeket, citrusokat, szénszavas és koffeintartalmú italokat azonban érdemes elkerülni, mert ezek mind irritálhatják a hólyagot és előhozhatják a tüneteket.

Helyes testtartás

Ritkán gondolunk arra, hogy a testtartásnak bármi köze lenne a vizelettartáshoz. Pedig érdemes ügyelni a helyes testtartásra, ugyanis a medence helyes beállításával – ami az egyenes tartásból következik – megelőzhető a hasi szervek előreesése és a szalagok megnyúlása, mely inkontinenciához vezethet.

Dohányzásról leszokás

A dohányzást az inkontinenciától függetlenül is érdemes abbahagyni, annyi káros hatása van. A vizelettartási problémák esetében pedig a dohányzással járó rendszeresen ismétlődő krákogás, köhögés ronthat a medencefenék izmainak állapotán, és ezáltal vezethet enyhe inkontinenciához.

Megfelelő sport

A túlzásba vitt sportolás, nagyon ugrálós edzésforma és a kondigépek nem megfelelő használata károsan megterhelheti a medencefenék izomzatát, amivel megágyazunk az inkontinenciának. Márpedig minden erőnkkel a medencefenék izmainak egészségét kell őriznünk, ha meg akarjuk előzni a vizelettartási problémákat. Ennek érdekében a sportoláshoz kérjük edző segítségét, és válasszunk olyan testmozgást (például jógát, alakformáló tornát, pilates órákat vagy gyaloglást), amivel nem bántjuk a medencefenék izmait. És persze végezzünk mindennap medencefenék-edzést, ami a legjobb torna inkontinencia megelőzéséhez.

Az egészséges életmód:

A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top