nlc.hu
Egészség

Ez okozza a reggeli és az esti orrugulást

3 dolog, ami a reggeli, és 4, ami az esti orrdugulás hátterében állhat

Orrdugulás és orrdugulás között lényegi különbségek vannak. Nem mindegy például, hogy milyen napszakban jön elő a nehezített légzés.
A cikk létrejöttét a Richter Gedeon Nyrt. támogatta.

Az orrdugulás kapcsán általában két dolgot szoktunk megfogalmazni: túlságosan is száraz, magyarul nincs mit kifújni, vagy annyira „teli”, hogy nem győzünk zsebkendőért nyúlni. Ugyanakkor ennél is lényegesebb, hogy melyik napszakban érezzük az orr szelelésének hiányát, mert mást jelez a reggeli elakadás, és megint mást az esti. Ha szakértő akarsz lenni a témában, akkor most figyelj, jövünk a részletekkel!

Reggeli összefüggések

Alattomos allergének

Az egyik leggyakoribb kiváltó oka a reggeli orrdugulásnak az az ágyban található allergének koncentrációja. Lehet ez por, állatszőr – ha valaki együtt alszik a kis kedvencével –, vagy rosszabb esetben penész is. A poratka és a kutyák, macskák szőre nagyon könnyen beeszi magát a matracba és a kárpitba, de a penészgomba spórája is előszeretettel költözik be az érintett helyekre. A heti, kétheti ágyneműcsere elengedhetetlen, de nemcsak ezt kell tisztán tartani, hanem a matracot is. Az ágynemű áthúzásakor érdemes alaposan átporszívózni a fekvőfelületet, és ha van kéznél gőztisztító, azt is jó ötlet bevetni. Ami a penészgombát illeti, az ózonos fertőtlenítés megöli a spórákat anélkül, hogy vegyszerezni kellene, ami azért is jobb megoldás, mert az erős kemikáliák csak még inkább irritálhatják az orrot.

Száraz levegő

A száraz levegő és az orrdugulás kéz a kézben járnak. Ha pedig reggeli órákban jelentkezik, érdemes egy páratartalom-szintet mérni. Az ideális páratartalom 40-60 százalék közé tehető, ha ez alá esik a szint, akkor muszáj tenni az ügy érdekében. Egy hőálló tálba engedett víz a fűtőtesten már néhány óra alatt is csodákat művel, de egy párásító készülékbe is jó ötlet beruházni, amennyiben ez folyamatos probléma az otthonodban.

Reflux és orrdugulás

Lehet, hogy nem is feltételeznéd, de a reflux is okozhat a reggeli órákban orrdugulást. Ennek az az oka, hogy a savas gyomortartalom ilyenkor visszaáramlik a nyelőcsőbe, és galibát okoz a légutakban. Refluxod van? Akkor első körben egy olyan félig fekvő, félig ülő alvópóz mellett érdemes letenni a voksod, ami megemeli a felsőtestet, így elkerülhető a visszacsorgás. Másodszor nyilván életmódbeli változások javallottak, ha meg akarsz gyógyulni, itt kell elkezdeni a megújulást.

Esti összefüggések

Ismét az allergia

Azt tapasztalod, hogy az orrdugulás akkor jön elő, amikor a hálószobába teszed át este a székhelyedet? Valószínűleg van valamilyen allergén a helyiségben, ami irritálhatja az orrnyálkahártyát. Ilyen a már említett állatszőr, poratka és penészedés is. Ugyanakkor ez általában más tünetekkel is társul, például szemviszketéssel, könnyezéssel, gombóc a torokban érzéssel. Ha ezt tapasztalod, a fent leírtakon kívül érdemes lehet egy allergiavizsgálatra is elmenni, hogy ismerd a kiváltó okokat.

Rossz szög

Fekvés közben a vérellátás megnövekszik a test felső részében, ide értve a fejet és az orrjáratokat is. Ez nyomást okozhat, amit orrdugulásként észlelünk, ugyanis könnyen beindíthatja a nyálkatermelődés fokozódását is. A gravitációval sokat kezdeni nem lehet – kivéve, ha egy űrhajóra költözöl –, de segíthet, ha egy picit magasabbra emeled a párnádat, hogy a fejed némileg magasabbra kerüljön. Terhesség esetén egyébként ez meglehetősen gyakori probléma.

Szervi bajok

Az alsó orrkagylók megnagyobbodása akadályozhatja a légzést, amit az átlagember elsősorban orrdugulásként érzékel. A történethez hozzátartozik, hogy ilyenkor jellemzően horkolás is előfordul, az érintett nem kap rendesen levegőt, ezért szájon át kezdi venni, ami pedig horkolásban csúcsosodik ki. Az orrsövényferdülés és az orrpolip is, sőt, a szájpadhasadék is könnyen hatással lehet a levegő áramlására. Pontos diagnózist fül-orr-gégész tud felállítani és megoldással is ő tud szolgálni, tehát ha hetek óta fennáll a probléma, akkor javasolt egy időpontot egyeztetni.

Nátha

A náthás orrdugulás általában estére szokott rosszabbodni, és éjszaka válik igazán kellemetlenné. Az orrnyálkahártya megduzzad, nagyobb mennyiségű váladék kezd termelődni, ami úgy blokkolja a levegő áramlását, mint kupak a fogkrémes tubus tetejét. Számtalan házi praktika létezik, ami segíthet ezt orvosolni – teák, inhalálás, pihenés –, ugyanakkor hasznos, ha kéznél van egy gyorsabb megoldás.

A XILOMARE® orrspray-ben található hatóanyag, a xilometazolin perceken belül enyhíti az orrdugulást, és mivel hatása hosszan tartó (akár 12 órás is lehet), egész éjszakára biztosítja a szabad légzést. Modern adagolópumpájának köszönhetően tartósítószer-mentes, ez pedig még kíméletesebbé teszi. Ha a Xilomare orrspray-t választjuk, az orrunk hálás lesz érte!

Bővebb információk a készítményről: www.xilomare .hu

Document ID: KEDP/DAE8IQ, Lezárási dátum: 2023.10.04.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top