nlc.hu
Egészség

Ezért fontos a fájdalomcsillapítás

Fejfájás, fogfájás, hátfájás? Ezért fontos a fájdalomcsillapítás

Bármikor derült égből, villámcsapásként érhet bennünket fájdalom. Milyen típusai vannak a fájdalomnak? Miért fontos, hogy csillapítsuk?

A fájdalom egy kellemetlen érzés, amely korlátozhatja az embert a mindennapi tevékenységek elvégzésében. Gyakran annak figyelmeztető jele, hogy valami nincs rendben testünkkel. A fájdalom széles körben elfogadott definícióját az International Association for the Study of Pain (Nemzetközi Fájdalomkutató Szövetség) dolgozta ki: „A fájdalom egy kellemetlen érzékszervi és érzelmi élmény, amely egy tényleges vagy potenciális szöveti károsodással hozható összefüggésbe, vagy ilyen módon írható le.”

A fájdalomérzet az agykéregben keletkezik, itt tudatosul. Fájdalomérző receptorok a szervezetben mindenhol találhatóak, kivéve az agyat és a tüdőt. A szervezet maga is rendelkezik fájdalomcsillapító rendszerrel. Az agyban keletkező fehérjetermészetű anyagok, az endorfinok erős fájdalomcsillapító hatással bírnak, azonban rövid idő alatt lebomlanak.

Fejfás, fogfájás - mindent a fájdalomról

Fotó: Getty Images

A fájdalom típusai

1. A hirtelen kezdődő és rövidebb ideig tartó fájdalmat akutnak nevezzük. A szöveti károsodás többnyire kimutatható, és ha megszűnik, a fájdalom is eltűnik. Komoly fájdalomra utalhatnak a kitágult pupillák, a verejtékezés, a szapora légzés és pulzus. Tipikusan akut fájdalom kíséri például a csonttöréseket, a sebeket, sérüléseket, a szalaghúzódást, de akár a vakbélgyulladást vagy a szívrohamot is.

2. A krónikus fájdalom fő jellemzője, hogy három hónapnál hosszabban tart – ilyen például a porckopás okozta érzés. A fájdalom társulhat krónikus betegséghez is, például ízületi gyulladáshoz. Gyakran egyéb problémákat is okoz, mint az étvágytalanság, erőtlenség, alvás- és potenciazavarok, sőt, akár depresszió is – mindez pedig az életminőség romlásához vezet.

A fájdalom tehát egy jelző tünet a szervezet részéről, ezért nagyon fontos megállapítani, hogy mi áll a fájdalom hátterében. Az ok lehet valamilyen heveny vagy krónikus gyulladás (torokgyulladás, vakbélgyulladás), ízületi probléma, sérülés (baleset, műtét után), izomgörcs (epegörcs, bélgörcs). A fájdalom súlyossága és jellege is meghatározza, hogy milyen fájdalomcsillapítóra van szükség. Más gyógyszer segíthet egy bokaficam miatti heveny fájdalom esetén és más egy daganatos beteg fájdalma esetén, de a megfelelő fájdalomcsillapítás minden esetben fontos!

Bármilyen eredetű is legyen a fájdalom, akár külső tényező által kiváltott, akár belső eredetű, a fájdalomérzetet nem lehet sokáig bírni, a fájdalmat csillapítani kell!

Ha fáj, ne tűrjük!

A fájdalom hosszan tartó tűrése felesleges, mert:

  • Nagymértékben rontja életminőségünket, negatívan hat közérzetünkre, ezáltal életünk minden területén változásokat idéz elő!
  • Amikor valami fáj – legyen az ízületi fájdalom, fejfájás, menstruáció – koncentrálóképességünk csökken, ingerlékenységünk viszont nő. Ez az állapot sokszor rosszul sülhet el munkahelyünkön, autóvezetés közben, vagy családunk körében.
  • Kedvetlenek vagyunk, legszívesebben csak feküdnénk, feladatainkat tehernek érezzük, és egy idő után nem élvezünk semmit.

Összességében tehát a fájdalom a szervezetünk jelzése, fontos, hogy komolyan vegyük és a fájdalomcsillapításon túl a háttérben meghúzódó okokat is felkutassuk. Hisz a fájdalom megkeseríti az érintett életét, elvonja a figyelmét, dekoncentráltságot okoz, gátolja a pihenést is. A tartósan fennálló fájdalom komolyan rontja az érintett életminőségét, károsan befolyásolja az emberi kapcsolatait, munkabírását, megváltoztathatja viselkedését.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top