nlc.hu
Egészség

Ez történik a testeddel, ha lázas vagy!

Ez történik a testeddel, ha lázas vagy!

Lázas valószínűleg mindenki volt már életében – ez ugyanis a testünk egyik leggyakoribb jelzése arról, hogy baj van. De arról már keveset tudunk, hogy ilyenkor mi történik a testünkben. Elmagyarázzuk!

A testünk hőmérséklete normál esetben 36-37°C között van. A 37 és 38 fok közötti testhőmérsékletet hőemelkedésnek, a 38-39 fok közöttit mérsékelt láznak, a 39-40 fok közöttit magas láznak, a 40 fok felettit pedig extra magas láznak nevezzük.

Lázas állapot

Fotó: Getty Images

A lázas állapot nagyon rossz közérzettel, magas pulzusszámmal, a hőérzet megváltozásával jár. Terheli a keringést, fokozottan igénybe veszi a szívet, jelentősen növeli az oxigénigényt, központi idegrendszeri izgalmat okozhat (ködös tudatállapot, akár lázgörcs, delírium formájában) ezért csillapítása nagyon fontos feladat.

A hőemelkedést, illetve a lázas állapotot leggyakrabban vírus, baktérium vagy gyulladás okozza, de nyugtalanság, a stressz (vagy egyéb lelki bajok) is megemelhetik a test hőmérsékletét. Okozhatja a problémát autoimmun betegség, hőszabályozás zavara, hormonbetegség, daganatos betegség is.

A láz megállapítása lázmérővel történik. Kétféle lázmérés van: az egyikkel a köpenyhőmérsékletet lehet mérni, méghozzá a hónaljban. Emellett mérhető a láz a szájba és a végbélbe helyezett hőmérővel is; az ott mért hőmérséklet fél fokkal magasabb, mint a hónaljban mért.

Mi történik a testünkben, ha lázasak vagyunk?

  • A láz első szakaszában hőtermelés folyik, amiből annyit érzékelünk, hogy didergünk, libabőrösek leszünk. A bőr sápadt lesz, a benne futó erek ugyanis összehúzódnak, az izzadás csökken. Aluszékonnyá, kimerültté válhatunk.
  • A láz második szakaszában a test hőtermelése és hőleadása kiegyenlítődik, és egy, a normálisnál magasabb szinten stabilizálódik. A láz tehát már nem emelkedik tovább, de még nem is csökken. Ilyenkor már nem fázunk, a bőr meleggé válik, de még nem izzadunk. Mivel a szaporább szívverés és légzésszám ebben a szakaszban is jellemző, a tartós láz, bármennyire is hasznos a betegségek legyűrésében, megterheli a szervezetet. Különösen igaz ez a szívbetegségben vagy egyéb krónikus panaszoktól szenvedőkre. Ezért a tartós vagy különösen magas, 39 °C-t meghaladó láz csillapítandó, még akkor is, ha ma már tudjuk, hogy a láz milyen fontos szerepet játszik a betegségek elleni harcban.
  • A láz utolsó szakaszában, a javulást (vagy a lázcsillapítást) érzékelve a hipotalamusz visszaállítja a testhőmérsékletet az eredeti értékre, hűteni kezdi a szervezetet, vagyis a láz csökkenni kezd. A bő verejtékezés miatt a szervezet sok folyadékot és sót veszít, amit pótolni kell, ezért ebben a szakaszban különösen fontos a folyadékfogyasztás.

A láz kezelése

A láz csillapításának legkellemesebb módja a hűtőfürdő: a beteget beültetjük egy kád langyos (nem hideg!) vízbe, ahol negyedórát pihen anélkül, hogy hideg vagy meleg vizet folyatnánk a kádba, így a vízzel együtt az ő lázas teste is hűl, hőmérséklete csökken. Ha nincs otthon fürdőkád, egy 5 perces kellemes langyos zuhany is hűtő hatású lehet. Ha a lázas beteg olyan gyenge, hogy a fürdőszobáig sem tud kimenni, vagy nincs fürdőszoba, akkor egy benedvesített nagy törölközőbe belegöngyöljük a beteg egész testét, így hűtjük – ez nagyon hatékony priznic. A közhiedelemmel ellentétben nem elég csak a csuklókra, bokákra tenni egy-egy nedves zsebkendőt!

A lázcsillapítás másik lehetősége a gyógyszeres lázcsillapítás. A lázcsillapítók az agy hőközpontjára hatva csökkentik az emelkedett testhőmérsékletet. A bevételt közvetlen 15-20 perccel kezdenek hatni, a lázas beteg megizzad, hőmérséklete csökkenni kezd, közérzete javul. Vannak a piacon olyan lázcsillapítók, amelyek több generáció óta bizonyítottan segítenek a lázas betegeknek, laktóz és cukormentesek!

A lázcsillapító gyógyszer és a fizikai lázcsillapítás (hűtőfürdő, zuhany vagy priznic) együttes alkalmazása a leggyorsabb és a leghatékonyabb lázcsillapító módszer!

Tudtad? Terhesség alatt még fontosabb a lázcsillapítás, ugyanis a magzat érzékeny a lázra. Emiatt a kismamák testhőmérséklete nem nagyon mehet 38 Celsius fok fölé. Esetükben a lázcsillapító gyógyszereket is jól meg kell válogatni, mert terhesség alatt nem minden készítmény adható.

(Források: itt és itt)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top