nlc.hu
Egészség

diabétesz, családi program, egy csepp világnap

Idén is lesz Egy Csepp Világnap

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén is megrendezi a Diabétesz Világnaphoz kapcsolódó ingyenes családi egészségnapját, az Egy Csepp Világnapot. Az esemény a MOM Sport rendezvényközpontban lesz november 19-én, vasárnap 10-18 óra között. Az ingyenes szűrővizsgálatok mellett szórakoztató programok, koncertek és gyerekeknek szóló izgalmas játékok is várják a látogatókat.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány csaknem két évtizede dolgozik azért, hogy segítse a diabétesszel élőket, családtagjaikat, és oktatóanyagaival, ismeretterjesztő programjaival minden érintettet bevonjon a közös munkába. Hiszen a diabétesz nemcsak a betegeket, hanem az egész társadalmat érinti, így közös erőfeszítésre van szükség a betegség megelőzésére, kezelésére és a betegek támogatására. Az Egy Csepp Világnap eseménye minden évben ezt a tudatosságot és az empátiát segít növelni a diabétesszel élők iránt, és ösztönzi az embereket az egészségesebb életmód kialakítására.

Erős Antónia, az alapítvány vezetője és alapítója maga is 1-es típusú cukorbetegséggel él

Erős Antónia, az alapítvány vezetője és alapítója maga is 1-es típusú cukorbetegséggel él

A Diabétesz Világnapja – november 14

A világnap célja, hogy világszerte felhívják a figyelmet a diabétesz megelőzésére, a betegek támogatására és kihangsúlyozzák az egészségesebb életmód fontosságát.

A diabétesz egy olyan krónikus anyagcserebetegség, amelynek két fő típusa van: az 1-es típus és a 2-es típus. A 1-es típusú diabéteszben a szervezet inzulintermelése csökken vagy megszűnik, míg a 2-es típusú diabéteszben a szervezet nem képes hatékonyan használni az inzulint, ami egészségtelen mértékben befolyásolja a vércukor szintjét.

Barabás Évi minden évben részt vesz az Egy Csepp Világnapon

Barabás Évi televíziós műsorvezető korábban saját családjában is megtapasztalta, milyen cukorbetegséggel, érbetegséggel vagy magas vérnyomással együtt élni, így először személyes érdeklődése vezette az alapítványhoz. Később kolléganője, a szervezet alapítója, Erős Antónia kérte fel arra, hogy a családi napon mint műsorvezető is vegyen részt.

Barabás Évi szűrővizsgálatokon is rendszeresen részt vesz

Barabás Évi szűrővizsgálatokon is rendszeresen részt vesz

„Rendszeresen látok visszatérő arcokat, egész családokat a tömegben, akik minden évben úgy jönnek el és ünnepelnek velünk, mintha egy családi születésnapot ünnepelnének, mintha egy nagy családhoz tartoznának. Ez abból a szempontból nagyon lényeges, hogy ők mind úgy érezhetik, nincsenek egyedül, válaszokat kaphatnak a kérdéseikre, érezhetik az együttérzést, és motivációt is láthatnak maguk előtt” – meséli Évi.

A családi napon nagy hangsúlyt kapnak a gyermekeknek szóló programok. Barabás Évi szerint természetes, hogy a gyermekek tájékoztatása ugyanolyan fontos, mint a felnőtt családtagoké, nemcsak azért, hogy tudatosabb felnőttekké váljanak, de azért is, mert sajnos a gyermekek körében is emelkedik a cukorbetegek aránya. Nekik is minél előbb meg kell tanulniuk önmagukra figyelni, sőt, sokszor nekik maguknak kell megtanítaniuk a környezetüket is arra, hogyan kezeljék a betegségüket.

A gyerekek is fontos szereplői az eseménynek

A gyerekek is fontos szereplői az eseménynek

„Sokszor a gyermekek kíváncsisága irányítja a felnőttek figyelmét egy-egy kérdésre vagy problémára, ezért természetes, hogy mindenbe bevonjuk őket. Másrészt bízom benne, hogy ezekből a gyerekekből sokkal egészségtudatosabb felnőtt válik majd, akik máshogy állítják össze a család étrendjét, figyelnek arra, hogy együtt mozogjanak, kiránduljanak, és hogy az ő gyermekeik életében már természetes lesz a rendszeres mozgás és az egészséges életmód” – teszi hozzá Évi.

Gazdag programkínálattal várják az érdeklődőket

A gyerekeket bátorságpróbával és „állati jó” játékokkal várja a Fővárosi Állat- és Növénykert standja. Emellett ismét megnyílik a közkedvelt Teddy Maci Kórház, ahol a kicsik az orvostanhallgatók segítségével plüssmacikat, köztük egy cukorbeteg mackót is meggyógyíthatnak. A kis macidoktorok az „orvosi rendelés” alatt játékosan ismerhetik meg a gyógyító tevékenységet.

Munkában a mackódoktorok

Munkában a mackódoktorok

A KiDS és TEENS Birodalomban a kisiskolásokat teszik próbára, a legkisebbeknek a Mesekert-interaktív játszóház és az ingyenes ugrálóvár nyújt önfeledt perceket. A gyerekek két nagy kedvence, a Kolompos Zenekar és az Alma Együttes is színpadra lép, míg a felnőttek zenei élményét a The Voice Magyarország zenei tehetségkutató döntős énekesei, valamint Varga Feri és Balássy Betty színesíti az eseményen.

A Kolompos Zenekar is színpadra lép

A Kolompos Zenekar is színpadra lép

Központban az egészség

A népszerű televíziós műsorvezetők – köztük Erős Antónia, Barabás Éva és Rábai Balázs – interaktív egészség talkshow-k keretében az egészségmegőrzésről beszélgetnek a vendég szakorvosokkal. Az Egy Csepp Világnapon egész nap bárki megméretheti vércukorszintjét, vérnyomását, ellenőriztetheti látását vagy érszűkületi szempontból végtagjait.

Számos ingyenes vizsgálatra lesz lehetőség a helyszínen

Számos ingyenes vizsgálatra lesz lehetőség a helyszínen

A férfiak a „Ments manust” program keretében egy csepp vér alapján prosztatájuk egészségéről is képet kaphatnak. A szakemberek több standnál tanácsadással várják az érdeklődőket: segítenek bőrgyógyászati, diabetológiai, táplálkozási, vese és fogászati tanácsokkal. A kényeztetésre vágyók a masszázs-sarkot is felfedezhetik. Számos kiállító várja az egészséges életmódra nyitott közönséget megvásárolható és kóstolható ételekkel, italokkal, édességekkel, az egészséghez kapcsolódó szolgáltatásokkal. A nap végén a tombolán értékes nyeremények is gazdára találnak.

Indul a Diabétesz Séta

Indul a Diabétesz Séta

Erős Antónia vezetésével 15 órakor indul a már hagyományos Diabétesz Séta, melyhez bárki csatlakozhat. A programmal az Egy Csepp Figyelem Alapítvány arra hívja fel a figyelmet, hogy napi 30 perc mozgással sokat tehetünk a 2-es típusú diabétesz megelőzéséért, hiszen a sport a cukorbetegek számára az életminőség jelentős javulását, a jobb vércukorértékeket jelentheti. 

A további információk és a részletes program megtalálható az Egy Csepp Világnap oldalán.

Nézd meg a tavalyi esemény összefoglaló videóját, IDE kattintva!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top