nlc.hu
Egészség

Elveszítette hatását az eredeti Szputnyik vakcina a mostani variánsok ellen.

Szputnyikkal oltottak? Nagyon rossz hírünk van

A Szputnyik fejlesztője beismerte: nem sokat ér már az eredeti verzió. Az új vakcina viszont már a "spájzban van".

Alekszandr Gincburg, a moszkvai Gamaleja Epidemiológiai és Mikrobiológiai Kutatóközpont igazgatója nemrégiben elismerte, hogy az eredeti Szputnyik V vakcina körülbelül tavaly nyár óta hatástalan a koronavírus-variánsokkal szemben. Orosz kutatók most új variáns kidolgozásán dolgoznak – írja a Gazeta.

Szputnyikkal oltottak? Nagyon rossz hírünk van

Az eredeti Szputnyik V 2020 augusztusi bevezetését követően

két évig hatékony volt a Covid-19 ellen. Hatásfoka mostanra azonban erősen leromlott. Az Omikron változatok januári megjelenése, különösen az Omikron 4, 5 és az XBB.1.5 verzió (Kraken) esetén a Szputnyik V hatástalan – mondta Gincburg. A Szputnyik V hatékonysága az új variánsok esetében az eredeti nyolcadára esett vissza, a legfrissebb koronavírus-variánsokkal szemben pedig huszadára csökkent. 

A Covid-19 állandó fejlődése és antigén szerkezetének változása

már tavaly nyáron szükségessé tette a vakcina antigén-összetételének megváltoztatását. Az oroszok most új vakcinák létrehozását tervezik, amik hatékonyan vehetik fel a harcot a fejlődő vírus ellen. Oroszországban a Convasel és a novoszibirszki EpiVacCorona oltóanyag rendelkezik regisztrációs tanúsítvánnyal, a CoviVacról kevés információ áll rendelkezésre. A Convaselben található N-protein elleni antitestek védőképessége Gincburg szerint véleményes. 

A Szputnyik Light néven frissített vakcina

klinikai kísérletei már befejeződtek, Gincburg szerint várhatóan december 10. és 15. között kerülnek polgári forgalomba. Ez már védhet az újabb variánsok ellen is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top