nlc.hu
Egészség

Lakástűz zárlat miatt

Zárlatos konnektor miatt égett le egy somogyi család háza, mindenük odaveszett a tűzben

Lakhatatlanná vált egy háromgyermekes anya családi háza.
lakástűz,

Egy élet munkája veszett oda, mindene elégett egy családnak a Somogy vármegyei Gigében. Mint a Tények riportjából kiderül, egy zárlatos konnektor miatt csaptak fel a lángok az egyik szobában, ahonnan nagyon gyorsan átterjedt a tetőszerkezetre is. A tűz következtében a tető teljesen leégett, csak a falak maradtak meg, minden más használhatatlanná vált. 

„Amikor megláttam, hogy ég minden, … ezt nem kívánom senkinek” – nyilatkozta megtörten a háromgyermekes nő, aki dolgozni volt, amikor felcsaptak a lángok. „Telefonáltak, hogy azonnal jöjjek, mert ég a ház. Először azt hittem, hogy viccelnek” – mesélte.

A házban öten laktak, a nő az édesanyjával és három gyerekével, akik közül a fiú vette észre, hogy az egyik szobában tűz ütött ki: „Egyből kiküldtem a mamát és a húgomat, lekapcsoltam a villanyautomatát és elkezdtem oltani”. A gyerekek a szomszédoktól kértek segítséget, akik azonnal próbálták eloltani a tüzet, de tehetetlenek voltak.

A tűzoltók fékezték meg végül a tüzet. „Másnap bejöttünk, hogy tudunk-e valamit menteni, akkor megtaláltuk a cicát a törmelékek alatt. És akkor igazából elkezdtünk pakolni, hogy hátha valamit meg tudunk menteni, de nem. Mert ha nem égett el, akkor vagy vizes, vagy büdös, kormos” – mondta szomorúan az anyuka.

A családnak most az önkormányzat és a Máltai Szeretetszolgálat biztosított ideiglenes lakást, de minden vágyuk megcsináltatni a leégett otthonukat. A faluban élők most összefogtak, hogy segítsenek minél hamarabb visszaépíteni a család otthonát.

Amúgy ha a konnektorban laza, lötyögős a dugvilla, ha az illeszkedés nem pontos, akkor nem kívánt melegedés lép fel. Ha a kapcsolat nagyon gyenge, akkor a melegedés mértéke elérheti a műanyag szigetelésbomlási hőmérsékletét, ami végül gyulladást okozhat – hívják fel a figyelmet villanyszerelők. Pontos statisztika nincs arról, hogy konnektorhibák hányszor okoztak tüzet, de minden bizonnyal ez lehet az első számú keletkezési ok a villamos eredetű gyulladások között.

Kiemelt fotó forrása: TV2 / Tények – videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top