Ezeket az ételeket fogyaszd őszi hajhullás ellen!

nlc | 2023. November 20.
Nemcsak finomak, de csodálatos hajkoronával ajándékoznak meg minket ezek az ételek. Ha te is az őszi hajhullás áldozata vagy, akkor vesd be őket!

A genetika, az életkor, a stressz és az étrend néhány olyan tényező, amely meghatározza a haj növekedését. Szerencsére vannak olyan táplálékok, melyek serkentik a hajnövekedést, egészségesebbé teszik a hajszálakat.

A sovány fehérje, a sok keresztesvirágú zöldséget tartalmazó növényi alapú táplálék (brokkoli, kelbimbó), valamint a diófélékben és az avokádóban lévő egészséges zsírok minden szerv egészségét fenntartják, beleértve a hajat, a bőrt és a körmöket is. Ezekre a tápanyagokra összpontosítva kontroll alatt tarthatjuk a gyulladáskeltő hormonokat, például a kortizolt, optimalizálva a teljes test egészségét.

Melyek a legjobb tápanyagok az egészséges hajért?

Keressünk olyan ételeket, amelyek gazdagok zsírban oldódó vitaminokban, B-komplex vitaminokban, omega-3 zsírsavakban és vasban a haj egészségének megőrzése érdekében. A Dermatology and Therapy folyóiratban közzétett tanulmányok szerint ezeknek a tápanyagoknak az étrendbe való beépítése bizonyos esetekben javíthatja a hajhullás tüneteit. A fehérjék, ásványi anyagok, zsírsavak és vitaminok hiánya hajhulláshoz vezethet ugyanis, de további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megértsük az étrend és a hajhullás közötti pontos összefüggést. Persze a pirula vagy a porállagú hajnövesztő kiegészítők is segíthetnek, de a legjobb, ha élelmiszer formájában visszük be ezeket az esszenciális vitaminokat, nyomelemeket.

Lazac

Tele van omega-3 zsírsavakkal, ami elősegíti a hajnövekedést, javítja a haj sűrűségét és csökkenti az elhalt hajszálak mennyiségét a fejen. A makréla, a tonhal és a hering a tápanyag további forrásai. (Fotó: Unsplash)

Diófélék

A dióban lévő egészséges zsírok nagyszerűek az összes szerv egészségére nézve. A dió, a mandula, a kesudió sok vitamint és cinket tartalmaz, melyek hiánya hajhulláshoz vezet. Ezenkívül a pisztácia gazdag antioxidánsokban, amelyek segíthetnek megvédeni a hajat az oxidatív stressztől és a károsodástól. (Fotó: Unsplash)

Tojás

Egy másik elsődleges biotinforrás a tojás. Kutatások kimutatták, hogy a hajhullásban szenvedőknél a biotinnal történő kiegészítés segíthet. (Fotó: Unsplash)

Hüvelyesek

A sovány fehérje a haj egészségéhez szükséges. Ez logikus, mert a hajszál szinte teljes egészében egy keratin nevű fehérjéből áll. A bab, a csicseriborsó, a földimogyoró, a szójabab és a lencse mind a tápanyag forrásai, továbbá a bab és a lencse kiváló cink-, vas-, folsavforrás is, melyek hiánya összefüggésbe hozható a haj idő előtti őszülésével. (Fotó: Unsplash)

Édesburgonya

Az édesburgonya segíthet az A-vitamin bejuttatásában is. A burgonya béta-karotint tartalmaz, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít át. (Fotó: Unsplash)

avokádó

Az avokádó gazdag E-vitaminban, egy antioxidánsban, amely táplálja a hajat. Egy közepes méretű avokádó elfogyasztása a napi E-vitamin-szükséglet körülbelül 28 százalékát biztosítja. Az E-vitamin-kiegészítők jelentősen megnövelik a hajszálak számát, ami a vitamin antioxidáns erejének köszönhető, amely segít csökkenteni a fejbőr oxidatív stresszét. (Fotó: Unsplash)

Magvak

A lenmag, a chia mag, a napraforgómag és a tökmag egyaránt tartalmaz a haj egészségéhez szükséges tápanyagokat, például E-vitamint, cinket és szelént. A lenmagok és a chia magok is biztosítanak omega-3 zsírsavakat. (Fotó: Unsplash)

Joghurt

Nem csoda, hogy a joghurt – amely tele van fehérjével, probiotikumokkal és más fontos tápanyagokkal – a DIY hajmaszkok gyakori összetevője. A joghurt B5-vitamint is tartalmaz (pantoténsav néven ismert), amelyről kimutatták, hogy elősegíti a haj növekedését. (Fotó: Unsplash)

Paprika

A C-vitamin nélkülözhetetlen a vas felszívódásához, így segíthet a vashiányhoz kapcsolódó hajhullásban szenvedőknek. A paprika antioxidáns tulajdonságai segíthetnek csökkenteni az oxidatív stresszt is, ami hajhullást okozhat. (Fotó: Unsplash)

Bogyók és citrusfélék

A hajnövekedés érdekében napi egyszer együnk bogyókat és citrusféléket. A bogyósgyümölcsök – például az eper, a szeder, a málna és az áfonya – C-vitamint tartalmaznak, amelyek elősegítik a vas felszívódását. (Fotó: Unsplash)

Keresztes virágú zöldségek

Keresztesvirágú zöldségek osztálya amely magában foglalja a brokkolit, a kelbimbót, a kelkáposztát, gazdag A-vitaminban, C-vitaminban, folsavban és biotinban. (Fotó: Unsplash)

húsleves - kollagén

Az International Journal of Molecular Sciences folyóiratban megjelent egyik egereken végzett vizsgálat során a halból származó kollagénpeptidekről kimutatták, hogy jelentősen fokozzák a szőrnövekedést és a szőrtüszők sejtjeinek szaporodását. A csontban, bőrben megtalálható kollagén aminosavakat is tartalmaz, amelyek szükségesek a keratin, a hajban található fehérje felépítéséhez, ezért is érdemes csontlevest fogyasztanunk rendszeresen. (Fotó: Unsplash)

(via)

Nyitókép: Depositphotos

Exit mobile version