nlc.hu
Egészség

Ennyi koffein számít túladagolásnak

Túl lehet adagolni a koffeint?

Hány csésze kávé elfogyasztása biztonságos a szervezetre nézve? Itt a számszerűsített válasz a sokakat foglalkoztató kérdésre!

A közelmúltban röppent fel a hír, hogy egy 21 éves egyetemista, Sarah Katz szülei beperlik az amerikai Panera Bread gyorsétteremláncot. A fiatal nőnek szívbetegsége volt és meghalt, mégpedig állítólag azután, hogy megitta az étteremlánc egyik koffeintartalmú italát, a Charged Lemonade-et.

Egy normál méretű Charged Limonade 260 milligramm koffeint tartalmaz. A Panera honlapján azonban az ital koffeintartalmára vonatkozó adatok szerint az megegyezik a fekete pörkölt kávé koffeintartalmával, és maga a koffein „tiszta”. A hír sokakat elgondolkodtatott: mennyi koffein számít túl soknak különösen, ha szívbetegséged van?  

 „Az American Heart Association és az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának állásfoglalása szerint napi három-négy csésze kávé elfogyasztása biztonságos a legtöbb ember számára, és nem jár káros hatással a szív- és érrendszeri egészségre vagy általában az egészségre” – magyarázta Dr. James Udelson, a Tufts Medical Center kardiológiai osztályának vezetője a Huffpost riportjában. 

A kávé erősségétől függően három-négy csésze koffeintartalma általában valahol 300-400 milligramm között van. Ahhoz, hogy ezt a szintet elérd, valószínűleg 10-15 csésze zöld teát, vagy egy-két energiaitalt kellene meginnod. 

Egy 3 decis kóla kevesebb koffeint tartalmaz, mint egy csésze kávé és többet, mint egy csésze zöld tea, ami 34 milligrammot. A diétás kóla dobozonként 46 milligramm koffeint tartalmaz.

„Általában a koffeintartalmú szénsavas italok és a zöld vagy fekete tea körülbelül feleannyi koffeint tartalmaznak, mint a kávé – jegyezte meg Udelson. Az energiaitalok, vagy más koffeint tartalmazó italok, mint ebben az esetben  a Charged Lemonade, akár kétszer annyi koffeint tartalmazhatnak, mint egy csésze kávé.

Kávé

Fotó: Profimedia

A „túladagolás” jelei

A túl sok koffein fogyasztásának jelei lehetnek álmatlanság, idegesség, szívdobogásérzés, túlzott izzadás, hányinger és fejfájás. 

„A túl sok koffein krónikus fogyasztása krónikus alvásproblémákkal, szorongással, krónikus gyomorproblémákkal, magas vérnyomással és szívritmuszavarokkal járhat” – emelte ki Udelson.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a legtöbb ember számára a koffein mérsékelt fogyasztása teljesen rendben van. Sőt, valóban jótékony hatással lehet az egészségre.

„A kortárs tanulmányok, például az Egyesült Királyság BioBank tanulmányai kimutatták, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás (napi két-négy csésze) csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, például a koszorúér-betegség, a szívelégtelenség, a stroke és a pitvarfibrilláció kockázatát.”

Természetesen vannak olyan emberek is, akiknek fokozottan kell vigyázniuk a koffeinnel. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a várandós és szoptató nőknek ajánlott a napi két-három csésze kávénak megfelelő koffeinbevitelt korlátozni. Egyes szívproblémák, például bizonyos szívritmuszavarok pedig szintén érzékenyebbé tehetnek a koffeinfogyasztásra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top