nlc.hu
Egészség

Így véd meg az időskori nyavalyáktól napi egy alma

Így véd meg az időskori nyavalyáktól napi egy alma

Hogy legyünk időskorúnkban is fittek és egészségesek? Mit tudunk tenni az egészségünk megőrzése érdekében?

Az egészségünk nagyban romolhat az életkor előrehaladtával: csökkenhet a fizikai erőnlét, halláskárosodás, csontritkulás és általános gyengeség is kialakulhat.

Egy nemrég napvilágot látott kutatás kimutatta, hogy a flavonolban gazdag ételek, például az alma és a szeder fogyasztása csökkentheti az utóbbi kialakulásának esélyét.

Alma hatása az emberi szervezetre

(Fotó: Getty Images)

A Marcus Institute for Aging Research-ben végzett tanulmány szerint, ha napi csak 10 milligrammal több flavonolt viszünk be a szervezetünkbe, akkor 20 százalékkal csökkenthető az időskori csonttörések kockázata.

Egy közepes méretű alma körülbelül 10 milligram flavonolt tartalmaz. Ennek apropóján újra értelmet nyer a régi mondás: napi egy alma, az orvost távol tartja.

„A flavonolok egyike annak a hat vegyületnek, amelyek a flavonoidokként ismert vegyületcsalád részét képezik – mondja dr. Shireen Kassam, a Plant Based Health Online társalapítója. – Ez a vegyületcsalád sokféle gyümölcsben és zöldségben megtalálható, és általában antioxidánsként hatnak a szervezetben, megvédve a sejteket a szabad gyökök által okozott oxidatív stressztől.”

Kassam kiemelte, hogy a flavonolokban gazdag élelmiszerek fogyasztása csökkenti a gyulladást, azaz mérsékeli a krónikus betegségek, így a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú diabétesz, a rák és a demencia kockázatát.

Kathleen Benson dietetikus szerint a flavonolok több szempontból is megakadályozzák az időskori gyengeség és csonttörések kialakulását.

Míg a flavonolok szervezetben való működésének pontos működését a mai napig kutatják, Benson is megerősítette azt a tényt, hogy számos kísérlet kimutatta, hogy a flavonoidok gyulladásgátló, vírusellenes és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek védelmet nyújthatnak a törékenység ellen.

„A kvercetin – az egyik legtöbbet kutatott flavonol – például segíthet az életkorral összefüggő betegségekben, mivel erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A kvercetin természetesen segíti a szervezetben zajló egyéb kémiai folyamatok munkáját” – mondja a szakember.

Tehát ne feledjük, csak napi 10 milligrammal több flavonol egy egészségesebb, energiával teli öregkorért.

Minél több különböző színű zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, az étrendből a bab, teljes kiőrlésű gabonák, az alma, az áfonya, a brokkoli, a lilahagyma és a rukkola se maradjon ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top