nlc.hu
Egészség

Várandósan tudta meg, hogy HIV-pozitív

HIV-pozitívként is születhet egészséges gyereked – Ez a két édesanya a bizonyíték rá

December 1-jén van az AIDS elleni küzdelem világnapja. Victoria és Emma két olyan édesanya, akik HIV-pozitívként adtak életet egészséges gyermekeiknek. A céljuk azóta a betegséget övező stigma lerombolása, ezért beszélnek a történetükről.

Victoria 2018-ban találkozott Braddel – az ő történetük Tinder-tündérmesének indult, hiszen a randiappon ismerték meg egymást. Két év lángoló szerelem után 2020 szeptemberében a tomboló koronavírus közepén házasodtak össze, az esküvő témája pedig a közös kedvenc Beatles-számuk volt. A Manchester melletti Bolton városában telepedtek le, vettek egy házat, majd úgy döntöttek, készen állnak a családalapításra. Victoria minden probléma nélkül várandós lett, és Braddel nem is lehettek volna boldogabbak.

A kilencedik hétben azonban, a terhesgondozás teljesen rutineljárásának részeként vért vettek tőle. Ez pedig egy teljesen váratlan, Victoria világát alapjaiban megrázó diagnózist hozott: Victoria HIV-pozitív volt.

A legelső gondolatom az volt, hogy »meg fogok halni«. Biztos voltam benne, hogy ez a halálos ítéletem. Vagy abortuszra kell mennem, vagy a kisfiam is HIV-pozitívként fog megszületni.

Azt gondoltam, hogy mindkettőnk számára ez egy zsákutca. Emlékszem, hogy csak sírtam és sírtam” – mesélte a Daily Mailnek a 29 éves édesanya.

Meg tudták védeni a gyereket

A kisfia, Harrison ma már 19 hónapos egészséges kisfiú. Mégpedig azért, mert bármennyire is brutális vírus volt anno a HIV, az orvostudomány mára rengeteget fejlődött, ami azt jelenti, hogy meg tudták védeni Victoria születendő gyermekét. Manapság ugyanis, ha az anya antiretrovirális tablettát szed a várandóssága alatt, hatékonyan elnyomhatja a szervezetében lévő vírust, és csökkentheti a rizikóját annak, hogy továbbadja a betegséget a kisbabájának.

2021-ben például az Egyesült Királyságban csupán a HIV-betegek 1,7 százaléka kapta meg a vírust úgynevezett vertikális fertőzés során, vagyis az édesanyjától a méhben, szülés közben vagy a szoptatás alatt.

Victoria Roscow és gyermeke

Fotó: Victoria Roscow

Victoria azonnal elkezdte a gyógyszer szedését, a terhességgel pedig minden rendben ment. „Egész végig azt mondták az orvosok, hogy a kezelés működik, nincs veszélyben a babám” – mondta. De persze nem véletlenül létezik a „hiszem, ha látom” mondása. Victoria egészen addig a pillanatig aggódott Harrisonért, amíg meg nem hallotta a várva várt szavakat: „Negatív”.

Eddig is pontosan ezt mondták. Azt, hogy nem lesz semmi baja. De hallani a megerősítést, nagyon érzelmes pillanat volt.

Harrison ezután naponta kétszer, két héten át szirupos formában kapta antiretrovirális gyógyszert, amit neki már nem, de az édesanyjának élete végéig szednie kell. A kezelés ugyanis azt jelenti, hogy a vírus „észrevehetetlen” a vérében, vagyis nem veszélyes másokra. Olyannyira, hogy Harrisonnak valószínűleg kistestvére lesz, aki természetes úton foganhat majd.

Összeállt a kép

És mi a helyzet ebben a történetben Braddel? Ő teljesen jól van, negatív, Victoria nem tőle kapta el a betegséget. „Amikor diagnosztizáltak, azt mondták, hogy az utóbbi néhány évben kerülhettem kapcsolatba a vírussal, a véremben lévő mennyiségből következtetve, ami szerencsére nagyon alacsony volt. Ez azt jelentette, hogy a betegséget még azelőtt kaptam el, mielőtt megismertem a férjem. Nehezebb férfiaknak nőktől megfertőződni, mint fordítva” – magyarázta Victoria.

Megkérdezték tőle, hogy voltak-e vírusos tünetei abban az időben, és eszébe jutott, hogy igen: valamiféle rejtélyes tüdőgyulladás-szerű betegséggel küzdött, ami kiütésekkel is járt. A háziorvosa azonban nem rakta össze a képet. „Egy olyan sráctól kaptam el, akivel akkoriban jártunk. Egy teljesen normális kapcsolat volt, semmi fura vagy mocskos nem volt benne, ami azt okozhatta, hogy megfertőzzön – bármit is hisznek az emberek.”

Victoria előző párja nem tudta, hogy HIV-pozitív (a nő diagnózisa után az orvosok őt is értesítették), neki pedig semmi oka nem volt gyanakodni a férfira. A történetének ez a része fájdalmas számára, ugyanakkor nehéz haragudnia az exére. Victoria maga sem hibázott: csak úgy viselkedett, mint rengeteg másik nő, akik egy bizalmi kapcsolatban egyedül a fogamzásgátló tablettára hagyatkoznak, és nem védekeznek más szexuális úton terjedő betegség ellen.

2021-ben 87 ezer embert kezeltek HIV-fertőzéssel az Egyesült Királyságban, a betegek között pedig szinte egyenlő arányban fordulnak elő azok, akik férfiak közötti szexuális kapcsolat, illetve heteroszexuális kapcsolat során kapták el a vírust. A fertőzötteknek azonban a harmada nő.

Évente 200-240 új HIV-fertőzött Magyarországon

A vírus hazai megjelenése óta 2021 végéig összesen 4458 HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, 1144 AIDS-beteget tartottak nyilván, valamint 441 beteg halt meg AIDS következtében. Az utóbbi években átlagosan 200-240 új HIV-fertőzöttet regisztráltak évente – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ összefoglalójában. A regisztrált hazai HIV-pozitív betegek túlnyomó többsége férfi, az átvitel jellemző módja a homo/biszexuális kontaktus. Elvétve intravénás droghasználat révén vagy anyai úton történt fertőződést is regisztráltak az utóbbi években.

Az anyáról magzatra vagy csecsemőre történő átvitel esetén legtöbbször a gyermek HIV-pozitív státuszára derült fény elsőként, és csak ezt követően állapítják meg az anya fertőzöttségét. 2021-ben az ismert nemű hazai HIV-fertőzöttek nemek szerinti megoszlásában csupán 9 százalék volt a nők aránya, ezzel szemben ugyanebben az évben diagnosztizált AIDS-betegek 23 százaléka nő.

Victoria nincs egyedül

Bár Victoria is gyakran találkozik ítélkező pillantásokkal („Tényleg? Te? De olyan egészségesnek tűnsz.”), ő nem érezte olyan erősen a betegséggel járó stigmát, mint Emma. Ő szintén HIV-pozitívként vállalt gyereket, Victoriával ellentétben azonban nem a várandóssága idején kapta meg a diagnózist.

Emma 2016 októberében tudta meg, hogy HIV-fertőzött, és a kezdeti sokk, illetve minden eshetőség mérlegelése után az év decemberében kezdte el szedni a vírus elnyomására a gyógyszert. „A tesztek hamarosan kimutatták, hogy a vírus a véremben nem észrevehető. Pontosan egy évvel később az akkori párom és én elhatároztunk, hogy gyereket szeretnénk. Nem kellett sokáig próbálkoznunk, 2018 januárjában kiderült, hogy már terhes is vagyok” – írta a Metro hasábjain.

Emma a várandósságát élete legcsodásabb időszakának élte meg, pláne, miután a HIV-diagnózisát követően

küzdöttem a mentális egészségemmel. Magányosnak, elszigeteltnek éreztem magam, így a gondolat, hogy anyává válok, annyi örömmel töltött el, hogy biztos voltam benne, egy kisbaba érkezése után sosem fogom magam egyedül érezni.

Emma McAnally és gyermeke

Fotó: Emma McAnally

A kisfia, Finlay problémamentesen, természetes úton született egészségesen, azonban a szülés élménye nem volt maradéktalanul boldog. Emma ugyanis ekkor érezte csak igazán a HIV-betegséget övező stigmát. „Kértem egy szülőmedencét a fájdalom csillapítására, ahogy azt korábban már megbeszéltem az orvosommal, aki biztosított arról, hogy természetesen semmi akadálya nem lesz ennek. A kórházban azonban a diagnózisomra hivatkozva először visszautasították a kérésemet, majd miután ellenkeztem velük, megfontolták, és végül kaphattam szülőmedencét.”

De nem ez volt az egyetlen eset. Szülés után egy szülésznő azt mondta Emmának, hogy nem lenne helyénvaló, ha Finlayt szoptatná. „Annak ellenére, hogy más egészségügyi szakemberek megnyugtattak azzal kapcsolatban, hogy gyakorlatilag egyáltalán nem állna fenn a veszélye annak, hogy szoptatás során átadnám Finlay-nek a HIV-vírust, úgy döntöttem, hogy tápszerrel fogom etetni. Nagyon nehezen jutottam erre a döntésre, és a mai napig bűntudatom van miatta.”

Emma nyáron ismét egy egészséges babának adott életet, akit a jelenlegi párjával, Paullal vállaltak. „Fontos számomra, hogy az emberek tudják, hogy az, aki HIV-vel él – és aki gyógyszeres kezelés alatt áll –, nem adhatják át a vírust a szexuális partnereiknek. Ami azt is jelenti, hogy ha születnek gyerekeink, ők nem lesznek HIV-fertőzöttek.

 A vírust övező stigma akadályozza az embereket a rendszeres tesztelésben. Pedig fontos lenne tudatosítani, hogy élhetünk normális életet ezzel a diagnózissal és igenis lehetnek gyerekeink is

– zárta le a vallomását Emma.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top