nlc.hu
Egészség

Kevés folyadékbevitel jelei

6 jel, amiből tudhatod, hogy nem iszol eleget

Ezekből a csalhatatlan jelekből tudhatod, hogy kevesebb folyadékot veszel magadhoz a kelleténél, és megtudhatod azt is, valójában mennyit kellene innod!

Tudtad, hogy folyadékbevitel nélkül hamarabb beáll a halál, mintha az evéssel hagynánk fel? Bár nehéz elképzelni, egyes becslések mégis azt állítják, hogy étel nélkül akár 50 napig is életben maradhatunk, ivás nélkül azonban nem bír ki többet a szervezet három napnál.

Ahhoz persze, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vegyünk magunkhoz, nemcsak ivással járulhatunk hozzá, hiszen az ételek is tartalmaznak valamennyi vizet. A legnagyobb mértékben friss zöldséggel és gyümölccsel hidratálhatjuk a szervezetünket, az olyan száraz élelmiszerektől viszont, mint az olajos magvak, a kekszek, a péksütik vagy az aszalt gyümölcsök, hiába várunk erősítést folyadékbevitel szempontjából.

Ezért fontos inni

Ha nem veszünk magunkhoz elég vizet, nagyon megnehezítjük a vesék dolgát, megfelelő mennyiségű folyadék nélkül ugyanis lassabban teszik a dolgukat, ami aztán vízvisszatartást eredményez és fennakadásokat okoz a testben lévő toxinok, azaz méreganyagok ürítésében.

Mennyi az annyi?

Egy korábbi ajánlás szerint legalább 1,5 liter vizet mindenkinek meg kell innia naponta, ennél azonban többre lenne szüksége a szervezetnek az egészséges működéshez, a 1,5 liter inkább csak amolyan minimum értéknek tekinthető.

A legjobb az lenne, ha a felnőtt nők mindennap meginnának legalább 2 liter folyadékot, a felnőtt férfiak pedig nem érnék be kevesebbel napi 2,5 liter víznél.

Egy leegyszerűsített javaslat szerint a kevésbé aktív életet élő felnőtteknek naponta legalább 9 pohár vizet kellene fogyasztani, a közepesen aktívaknak 10-11 pohár víz ajánlott, míg a komoly fizikai munkát végezőknek nem kevesebb, mint 14 pohár vízre van szükségük.

Ha személyre szabott számításra vágysz az általánosságokon túl, egy egyszerű képlettel kiderítheted, mennyi folyadékra van szükséged valójában: ehhez testsúlykilónként 30 ml vizet kell számolni, így megkaphatod, hogy minimum hány milliliter vizet kellene elfogyasztanod egy nap leforgása alatt.

Megnézem
Összes kép (6)

Nyitókép: Getty Images – d3sign

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top