nlc.hu
Egészség

Hideg a lábad? Komoly betegséget is jelezhet

Hideg a lábad? Komoly betegséget is jelezhet

A lábhidegség az alacsony hőmérséklet vagy bizonyos egészségügyi állapotok miatt is előfordulhat. Hogy pontosan mi minden állhat a hideg láb hátterében? Meg fogsz lepődni!

Talán nincs is olyan ember, aki egyszer-egyszer ne érezte volna, hogy hideg a lába. Ennek számos oka lehet, amik egyrészről átmenetiek és ártalmatlanok, másrészről súlyosabb egészségügyi állapotokat is jelezhetnek.

Rossz vérkeringés

Ez az egyik leggyakoribb oka a hideg lábnak a rossz vérkeringés. A keringési problémák szívbetegség következményei lehetnek, amikor a szív nehezen vagy kevés vért pumpál, rossz ütemben a test bizonyos pontjaihoz. A rossz keringés oka lehet a túl sok ülés (ülőmunka), mozgásszegény életmód és dohányzás is.  

Anémia

Bár a hideg kezek vérkeringési zavarokról és pajzsmirigybetegségről is árulkodhatnak, a vashiányos vérszegénység egyik legszembetűnőbb jelének is számítanak a fagyos végtagok. Az alacsony hemoglobinszint miatt a testrészek nem jutnak elegendő oxigénhez, a vér keringetése a szívtől nagyobb munkát igényel, így gyakran társul ez a tünet légszomjjal, szívdobogásérzéssel, szédüléssel, fejfájással is.

Hideg láb szindróma

Fotó: Getty Images

1-es és 2-es típusú cukorbetegség

A cukorbetegségben szenvedő embereknél gyakori magas vércukorszint az artériák szűküléséhez, és a szövetek vérellátásának csökkentéséhez vezethet, ami hideg lábat okoz. Egyes embereknél a cukorbetegség perifériás neuropátiát idéz elő, amely az idegkárosodás egyik formája. Ez gyakorta azoknál fordul elő, akiknek hosszú ideig ellenőrizetlen, emelkedett vércukorszintje van. A diabéteszes idegkárosodás egyéb tünetei közé tartozik a bizsergés, szúró érzés, zsibbadás, égő fájdalom a lábakban.

Pajzsmirigy alulműködése

Ez az állapot akkor fordul elő, ha a pajzsmirigy alulműködik, és nem termel elegendő pajzsmirigyhormont. Ez megzavarja a szervezet anyagcseréjét. Mivel az anyagcsere szabályozza a szívverést és a testhőmérsékletet is, a pajzsmirigy alulműködése hozzájárulhat a keringés csökkenéséhez és a lábak hidegebbé válásához. 

Bizonyos esetekben a hideg lábak normális jelenség, de vannak esetek, amikor szükséges a szakember felkeresése: a szívelégtelenségben szenvedők gyakran észlelik, hogy karjaik, kezük és lábaik hidegek. A szívbetegség eredményeként a végtagokhoz kevesebb vér jut el, és meleg vér nélkül a test ezen lehűlhetnek. Ezek a tünetek általában csak krónikus, súlyos szívelégtelenségben szenvedő embereknél fordulnak elő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top