Mondunk 6 nyomós érvet, miért igyál gyömbérteát

Németh Orsi | 2024. Január 23.
A gyömbérteát a népi gyógyászatban már régóta használják különféle nyavalyák kezelésére. De még mi mindenre jó? Nézzük!

A gyömbértea nagy múltra tekint vissza, már 5000 évvel ezelőtt használták Kínában egészségügyi problémák orvoslására. A gyömbér jóval később terjedt el Európában, eredetileg kulináris fűszerként alkalmazták. De miért igyunk gyömbérteát?

Segíthet enyhíteni az emésztési kellemetlenségeket

A gyömbértea ismert az emésztési problémákat csillapító hatásáról, és különösen az émelygés enyhítésében hatásos.

Egy tanulmány szerint, reggeli rosszullét esetén ugyanolyan hatékony lehet, mint egyes gyógyszerek, ráadásul kevesebb mellékhatással.

Fotó: Getty Images

Gyulladáscsökkentő

A gyömbér kulcsfontosságú gingerolként és fitonutrienseket tartalmaz. A kutatások kimutatták, hogy ezek a vegyületek antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatásúak.

Segíthet csökkenteni a vérnyomást

Egy 2017-es tanulmány kimutatta, hogy azok, akik napi rendszerességgel fogyasztanak gyömbérteát, azok sokat tesznek a magas vérnyomásuk csökkentéséért.

Segíthet a fogyásban

A gyömbér pozitív hatásának köszönhetően hozzájárul a sikeres fogyókúrához, hiszen szabályozza az étvágyat, elősegíti a termogenezist.

Felveszi a harcot a migrénnel

Elég sok kutatást végeztek a gyömbérrel és annak fájdalomcsillapító tulajdonságaival kapcsolatban, beleértve a fejfájással és migrénnel küzdők számára nyújtott lehetséges előnyeit is.

A kutatók arra jutottak, hogy a gyömbértea fogyasztása segít a fejfájás megelőzésében és annak enyhítésében.

Antioxidánsban gazdag

A gyömbér magas antioxidáns-tartalmú, ráadásul antiproliferatív hatást fejt ki a daganatos sejtekre, különösen a hasnyálmirigy- és a vastagbélrák esetében. A gyömbértea rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatást is kiválthat.

Mindenki számára fogyasztható a gyömbértea?

Előfordulhat, hogy a gyömbértea fogyasztása mellékhatásokat okozhat, például puffadást vagy gyomorégést. Potenciális vérnyomáscsökkentő hatása miatt mérsékelten kell fogyasztania az alacsony vérnyomásúaknak vagy bármilyen vérnyomáscsökkentő gyógyszert szedőknek.

Ettől függetlenül a gyömbértea bármely napszakban fogyasztható.

Gyömbértea

Hozzávalók:

1 darabka gyömbér
1 liter víz
2-3 evőkanál méz
1 citrom leve
1-2 csipet fahéj

Elkészítés:

Reszeljük le a gyömbért, majd forrázzuk le forrásban lévő vízzel. Körülbelül 5-7 percig áztassuk, majd szűrjük le. Mézzel, friss citrommal, kis fahéjjal ízesítjük, melyeket azután érdemes hozzáadni, hogy a tea 70 fok alá hűlt, hogy a vitamintartalom ne károsodjon.

Exit mobile version