nlc.hu
Egészség

Vitamin túladagolás

Komoly bajt is okozhat, ha túl sok vitamint szedsz

A kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás alapvető szervezetünk egészsége érdekében. Ha ehhez még vitaminokat is szedsz, akkor megfontoltan tedd, mert veszélyes is lehet!

A tavaszi időszakban különösen hasznos feltöltenünk szervezetünk vitamin- és ásványianyag-raktárát. Télen kevésbé van lehetőségünk friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, sokkal kevesebb a napsütéses órák száma, ezért jogosan érezzük azt, hogy szeretnénk végre energikusabbnak, fittebbnek érezni magunkat. Előkerülnek hát a táplálékkiegészítők és különböző vitaminok. Jól tesszük, ha támogatjuk immunrendszerünk működését, a vitaminok és ásványi anyagok pótlása ráadásul még hangulatunkra is pozitívan hat. Mielőtt azonban marokszámra kezdenénk tablettákat venni magunkhoz, jó, ha megismerjük, milyen kockázatokat rejthet magában, ha túlzásokba esünk. Nem véletlen, hogy a szakértők szerint legtöbbet azzal használunk egészségünknek, ha elsősorban természetes forrásból, megfelelő táplálkozással gondoskodunk testünk szükségleteiről. Kiegyensúlyozott étkezéssel a most felsorolt vitaminok nem jelentenek számunkra veszélyt, támogatást viszont annál inkább. A különböző vitaminkészítmények meggondolatlan, nem elég körültekintő vagy az útmutatót figyelmen kívül hagyó használata azonban valóban járhat következményekkel.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

A-vitamin

Fontos szerepet tölt be látásunkban, bőrünk egészségében, immunrendszerünk működésében, hozzájárul a sejtek növekedéséhez és a szövetek regenerálódásához. Többek között a máj, tojássárgája, tejtermékek, sárgarépa, édesburgonya, kelkáposzta nyújtanak elegendő utánpótlást belőle. Túladagolása sajnos fejfájást, hányingert, bőrhámlást, veseproblémákat okozhat.

D-vitamin

Szervezetünk védekezőképességében, a csontok és fogak egészségében és izomfunkcióink megfelelő működésében is erősen támaszkodhatunk rá. Kiváló forrása a napfény, a zsírosabb típusú halak és a tojássárgája. Amennyiben tartósan túladagoljuk, gyengeség, hányinger, viszketés, vesekárosodás léphet fel.

B6-vitamin

Kulcsfontosságú az idegrendszer egészségének megőrzésében, a vörösvértestek képződésében. Megtalálható a csirkében, a halban, a burgonyában, csicseriborsóban, avokádóban és például a banánban. Túlzott bevitele azonban károsíthatja idegrendszerünket, valamint érzészavarokat is okozhat.

Fotó: GettyImages

Fotó: Getty Images

B3-vitamin

Az idegrendszer, a bőr, az emésztőrendszer egészségének fenntartásában is hasznos szereplő, természetes formában a tonhal, a pulykahús, a lencse, a napraforgómag és a zöld, leveles zöldségek is megfelelően ellátnak bennünket vele. Ha túladagoljuk, akkor elsősorban bőrpírral és viszketéssel kell számolnunk, különösen súlyos esetben pedig akár májkárosodással, izomkárosodással vagy gyomorfekéllyel is.

Vas

A vas létfontosságú a hemoglobin képződéséhez, amely a vörösvérsejtekben található és oxigént szállít a test különböző részeibe. Fontos szerepet játszik az immunrendszer támogatásában is. Természetes formában megtalálható a vörös húsokban, a babban, lencsében. Túlzott bevitele esetén hasfájás, hányinger alakulhat ki, súlyosabb esetekben májkárosodást, vérzékenységet okozhat.

Magnézium

Szükséges az egészséges izom- és idegműködéshez, a szívritmus szabályozásához, a stresszel szembeni megküzdéshez. Amennyiben túladagoljuk, a következmény hasmenés, hányinger lehet, illetve akár alacsony vérnyomás, légszomj, szédülés, sőt kettős látás is. Megtalálható többek közt a teljes kiőrlésű gabonákban, magvakban, sötétzöld leveles zöldségekben, banánban és csokoládéban is, melyek biztonsággal fogyaszthatók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top