nlc.hu
Trend

Infúzióbár veszélyei

Drága és veszélyes hobbi az értelmetlen vitamininfúziók használata

Hiába ellenzi a szakma jelentős része, mégis egyre több magánklinika kínál vitaminos infúziókat. A páciensre pedig orvos még csak rá sem néz.

Madonna, Rihanna, Adele, Kim Kardashian – csak néhány név azok közül a szupersztárok közül, akik saját bevallásuk szerint is rendszeresen élnek vitaminterápiával. Miközben egyre több híresség reklámozza az eljárást és Magyarországon is sorra jelennek meg az ilyen ellátást biztosító helyek, azalatt a szakértők egyre komolyabb aggodalommal figyelik az új trendet.

Ezt ígérik az infúzióbárok

Az úgynevezett vitamininfúziók közvetlenül a véráramba juttatják a vitaminokat és ásványi anyagokat. A módszer a 2000-es években kezdett igazán népszerűvé válni, bár már korábban is alkalmazták több helyen. Azt ígérik, így gyorsabban és hatékonyabban szívódnak fel a szervezetet támogató anyagok, mint tabletták szájon át történő alkalmazása esetén. Különböző koktélok között is válogathatnak a felhasználók attól függően, hogy mit szeretnének elérni. Így aztán az energetizálástól kezdve a méregtelenítésen át a másnaposság kezeléséig roppant széles a paletta. Kérdés, hogy van-e egyáltalán bármi értelme…

Aggódnak az orvosok

Az orvoslásba is beférkőzött már a profitorientált szemlélet, sok helyen élnek, vagyis visszaélnek az emberek csodavárásával, és megpróbálnak minél több hasznot húzni belőlük. Az infúzióterápiák nem csak teljesen fölöslegesek, hanem még veszélyesek is lehetnek

– osztotta meg velünk véleményét dr. Novák Hunor a kérdésről. És hogy miért gondolja fölöslegesnek? „Ezeknek nulla a haszna, nincs létjogosultsága, az emberek nettó átverése, semmilyen komoly kutatás vagy szakirodalmi ajánlás nincs, ami ezt javasolná” – magyarázza, és nincs egyedül véleményével. Orvosi körökben sok olyan kérdést vet fel az infúzióbárok megléte, melyek akár egyesével is komolyan elgondolkodtatók… Hiányoznak a megbízható kutatások, melyek a hatékonyságot támasztanák alá, kockázatot okozhat a felhasználóknál a túlzott vitaminbevitel, előfordulhatnak mellékhatások és szövődmények, ráadásul aggályos az is, hogy ez a jelenség felerősítheti a megfelelő életmód és táplálkozás elhanyagolását.

Vitamin infúzió

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Íme a hazai kínálat

Ha beírjuk az internet keresőjébe az infúzióbár vagy a vitamininfúzió kifejezést, zavarba ejtően sok találatot kapunk. Azzal kecsegtetnek, hogy megoldást kínálnak a testsúly csökkentésére, a migrén megszüntetésére, a sportteljesítmény javítására, stresszcsökkentésre – hogy csak a legcsábítóbbakat emeljük ki. Mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk hozzá, egy alkalom ugyanis átlagosan 20-30 ezer forintunkat viszi el, igaz, havi 1-2 alkalom állítólag már elegendő ahhoz, hogy elérjük a „megfelelő töltöttségi szintet”.

Nincsen kontroll

Találomra választottam ki két intézményt is, akiknél elérhető kifejezetten sok változata a vitamin infúzióknak. Telefonon érdeklődtem náluk a részletekről, a feltételekről, arról, hogy egyáltalán mivel kell készülnöm egy ilyen eseményre. Abban mindkét asszisztens megerősített, hogy az égvilágon semmilyen vizsgálat nem előzi meg magát az eljárást, sőt az egyik intézményben még azt is megosztották velem, hogy fölösleges is lenne mindez, hiszen túlságosan drága lenne megnézni, egyáltalán hogyan áll a különböző vitaminok szintje a szervezetemben.

Mindkét helyen ápolónők azok, akik az infúziót bekötik, és valójában tanácsot is csak akkor kapok, ha igénylem. Normál esetben tulajdonképpen kiválasztom magamnak a célt, amit szeretnék elérni, hozzá pedig a koktélt, ami ilyen-olyan okokból megtetszett, mint valami ruha a katalógusban. Aztán már csöpöghet is minden a vénámba, nagyjából 30-60 percen keresztül. Kizáró ok a daganatos betegség, a terhesség vagy a szoptatás, de ha ilyesmikről esetemben nincs szó, akkor aggodalomra semmi ok, tette még hozzá kérdésemre az egyik cég munkatársa, hiszen belgyógyászuk úgy állította össze ezeket a mixeket, hogy mindegyik megfelelő mennyiséget tartalmazzon a vitaminokból, de egyúttal ne legyen belőlük túlságosan sok sem.

Az nem derült ki, hogy a belgyógyász hogyan tudta látatlanban megítélni rólam, vagy bárki másról, hogy mi az, ami számára már éppen megfelelő, de még nem túlzás.

Nem csak értelmetlen, de veszélyes is?

A bevett gyakorlat szerint szerencsére az orvosi beavatkozásokat alapos kutatások szokták megelőzni. Erről a vitaminos infúziók esetén nincs szó, pedig már javában dübörög a felhasználásuk. Az eddigi tanulmányokkal szembeni kifogás az, hogy nem elég randomizáltak, nem elég kontrolláltak, eredményeik pedig többnyire ellentmondásosak és korlátozottak. Szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy bizony a vitaminoknál is előfordulhat túladagolás. A vitamin fajtájától függően ez okozhat fejfájást, hányást, veseproblémákat, sőt még az ereket és a szívet is károsíthatja. Dr. Novák Hunor szerint például már önmagában az is kimondottan problémás, hogy egy invazív beavatkozásról van szó.

A vitaminok túladagolásán felül még a fertőzés kockázatával is számolnunk kell, amely akár halállal is végződhet. Gondoljunk csak bele, hogy a súlyosabb kórházi fertőzések is sokszor egy ártalmatlannak tűnő intravénás branülből indulnak, amin keresztül az infúziót beadják…

– figyelmeztet a veszélyre, majd hozzáteszi: – Az egész elfogadhatatlanul szakmaiatlan. Ha én orvosként elmegyek a Mátrába és begyűjtöm zacskókba a mátrai levegőt, majd jó pénzért eladom, azt állítva, hogy az javítja az agyi funkciót, nem másabb ennél. Kivéve, hogy annak legalább nincs kockázata.”

Többet ér a biztonság

Nem kérdés, hogy testünknek szüksége van a vitaminokra és ásványi anyagokra. És az sem, hogy azok hiánya esetén vagy bizonyos egészségügyi és életmódbeli tényezők hatására szükség lehet azok pótlására. Abból azonban még soha, senkinek nem származott kára, ha bármilyen gondjára személyre szabott megoldást kapott. Jelen esetben például orvosi ellenőrzést és vérvizsgálatot követően egyéni állapotának megfelelő javaslatot, dózist és módszert. Elgondolkodtató, hogy megéri-e jó pénzt fizetnünk fölösleges kockázatért, ha jóval biztonságosabban és alaposabban is elérhetnénk a kívánt eredményt…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top