nlc.hu
Egészség

Árt-e vagy használ az egészségnek a koffein?

A kétarcú kávé: most akkor árt-e vagy használ a koffein?

Sokat fogyasztunk belőle, miközben ellene és mellette is szólnak érvek, így nem egyértelmű megválaszolni a kérdést, jót teszünk-e vele magunknak.

Egyes források szerint 57 millió csésze kávé fogy a világon óránként. Persze nem csak a kávéivással juthatunk hozzá némi koffeinhez, világon a legszélesebb körben használt pszichoaktív anyag többek között a teában és a csokoládéban is előfordulhat. Így nem elhanyagolható az a kérdés, hogy árt vagy használ ha koffeintartalmú italokat vagy ételeket fogyasztunk.

Hogy milyen hatással van a szervezetünkre, arról rengeteg tanulmány született, vannak olyan kutatások, amelyek szerint a koffeinnek rengeteg előnye van, a mások szerint nem árt óvatosnak lenni. Hogy kinek van igaza, mindkét oldalnak és egyik félnek sem, ez a tudomány szépsége. De nézzük, miről árulkodnak a legújabb eredmények!

Fiatal nő az erkélyen kávézik

Fotó: Pexels

Egyes kutatások szerint a koffein jótékony hatással lehet a szívünk egészségére. Három nagy, a témával foglalkozó tanulmány elemzése során a kutatók megállapították, hogy a magasabb kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a szívelégtelenség alacsonyabb kockázatával. A koffeinmentes kávé kortyolgatása nem járt ugyanezzel a hatással, ami arra utal, hogy a hatás a koffeinnek köszönhető, bár további kutatásokra van szükség ennek az elméletnek a teljes körű igazolásához.

A mértékletesség persze nagyon fontos, ha valaki túl sok koffeint fogyaszt, annak káros következményei lehetnek, főleg, ha az illető alkoholt is iszik mellé. Mint korábban írtuk, a túl sok koffeinbevitel jelei lehet az álmatlanság, idegesség, szívdobogásérzés, túlzott izzadás, hányinger és fejfájás, hosszú távon pedig krónikus gyomorproblémákkal, magas vérnyomással és szívritmuszavarokkal járhat, valamint növelheti a meddőség és a csontritkulás kockázatát.

Egy 2023-ban közzétett tanulmány szerint azoknál, akiknek a vérében magasabb koffeinszint, kisebb lehet az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. Ezek a személyek két, a koffein anyagcseréjével kapcsolatos génváltozattal rendelkeztek, ami azt jelenti, hogy szervezetük lassabban bontotta le a molekulát, és így az magas szinten maradt a vérükben.

A kutatásnak azonban megvoltak a maga korlátai, a vizsgálatban például elsősorban európai felmenőkkel rendelkező emberek vettek részt, vagyis az eredmények nem biztos, hogy mindenkire érvényesek, ezért további vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy a koffeinbevitel emelése szerepet játszhat-e ennek a két betegség kockázatának csökkentésében.

Sokan isznak egy kávét vagy energiaitalt kora reggel vagy délután, hogy felpörögjenek, sajnos a legújabb kutatások szerint azoknál, akiknél pánikbetegséget vagy szorongásos zavart diagnosztizáltak, ezek az italok csak ronthatnak a helyzeten. Egy 2022-es metaanalízis megállapította, hogy nagyjából öt csésze kávé értékű koffein elfogyasztása mind a pánikbetegségben szenvedőknél, mind az egészségeseknél szorongást vált ki, de előbbi csoportnál ennek nagyobb a kockázata.

A koffein szervezetre gyakorolt hatása nem azonosítható a kávé szervezetre gyakorolt hatásával, mivel a kávéban a koffein mellett számtalan egyéb élettanilag-biokémiailag igen aktív anyag található. via

Fontos tudni, hogy a koffein képes átjutni a méhlepényen, ami azt jelenti, hogy a növekvő magzat véráramába kerülhet. A kutatások szerint a 300 milligrammnál nagyobb napi fogyasztás összefüggésbe hozható az alacsony születési súly megnövekedett kockázatával, míg a 350 milligrammnál nagyobb fogyasztás növeli a vetélés veszélyét

Bár számos egészségügyi szervezet iránymutatása szerint a várandósok még fogyaszthatnak némi koffeint, ha akarnak, azt tanácsolják, hogy napi 200 milligrammnál ez ne legyen több. Egy 2020-as tanulmány azonban arra a következtetésre jutott, hogy egyre több kutatás szerint nincs biztonságos koffeinfogyasztási szint a terhesség alatt.

A koffeinnel gyakran találkozni különböző edzés előtti termékekben, hiszen sok kutatás van, ami alapján úgy tűnik, javítja sportteljesítményt. Ugyan a tanulmányok nagy részében férfi sportolók adatait vizsgálták, de sok sporttáplálkozással foglalkozó szervezet szerint általánosan alkalmazható a fenti megállapítás.

Hogy ezt valóban ki lehessen jelenteni, ahhoz persze további kutatásokra lesz szükség, Természetesen vannak,  akik már elkezdtek foglalkozni a témával. A női csapatsportok sportolóin végzett vizsgálatok metaanalízise során a kutatók azt találták, hogy a koffein valóban hatékonyan növelte a teljesítmény, de nem minden téren, csak bizonyos esetekben, bizonyos feladatoknál, írja az IFLScience.

Idősebb nő macskával teázik

Fotó: Pexels

A fentiek alapján ki lehet jelenteni, hogy egyén és helyzetfüggő, hogy mennyire tesz jót vagy árt nekünk a koffeinfogyasztás. Jó tudni, hogy bizonyos gyógyszereknél – asztma elleni gyógyszerek, szívgyógyszerek, szorongásoldók, antidepresszánsok, fájdalomcsillapítók – a koffein módosítja a hatást, tovább van koffeinérzékenység, illetve -allergia is.

Ha valaki csökkenteni szeretné a koffeinbevitelt vagy teljesen le akar mondani róla, fontos, hogy a fokozatosan tegye, ellenkező esetben olyan megvonási tünetek jelentkezhetnek, mint aluszékonyság, fáradtságérzet, fejfájás, ingerlékenység, koncentrációzavar és hányinger, írja az Egészségvonal.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top