nlc.hu
Egészség

Reggeli előtt vagy után érdemes fogat mosni?

Reggeli előtt vagy után érdemes fogat mosni?

Ha reggel az első dolgod egy csésze kávét inni, akkor ezt mindenképp el kell olvasnod! Nem mindegy, hogy mikor mosol fogat!

Vannak, akik reggel felébrednek, és egyenesen a fürdőszobába mennek fogat mosni. Mások először megreggeliznek. Bármelyik reggeli rituálét követjük, azt gondolhatnánk, hogy teljesen mindegy, mikor mosunk fogat, pedig nagyon is számít, hogy reggeli előtt vagy után!  

Fogmosás reggeli előtt vagy után

(Fotó: Getty Images)

Az Amerikai Fogorvosok Szövetsége által meghatározott irányelvek szerint ahhoz, hogy fogaink egészségesek maradjanak, napi kétszer – egyszer reggel, egyszer pedig este – fogat kell mosni, de hogy pontosan mikor, arra nem térnek ki.  

Madison Kaplan fogorvos arra biztatja pácienseit, hogy reggeli után mossanak fogat. „Ez a legjobb módja annak, hogy eltávolítsuk az ételmaradékokat és az italokat, amelyek elszínezhetik a fogainkat” – mondja. A reggeli utáni fogmosás azt jelenti, hogy a fogak a nap jelentős részében mentesek az élelmiszer-részecskéktől, azaz a szájban lévő baktériumoknak kevesebb idejük van a cukrok lebontására, amik fogszuvasodást okoznak.

Ha viszont valami savas ételt vagy italt reggelizünk, például gyümölcsöt vagy kávét, akkor érdemes még a reggeli előtt fogat mosni, mivel fordított esetben a sav károsíthatja a fogzománcot. Az Amerikai Fogorvosok Szövetsége azt javasolja, hogy ennek elkerülése érdekében a reggeli gyümölcs vagy kávé után legalább egy órát érdemes várni a fogmosással. Tehát a savas ételek vagy italok fogyasztása esetén legjobb, ha a fogyasztást megelőzően mosunk fogat, vagy várjunk egy órát az étkezés után.

Kávéfüggők, van egy rossz hírünk!

A kávé könnyedén elszínezi a fogakat, éppen ezért a bevett gyakorlat, hogy sokan kávézás után mosnak fogat. „Ez azonban nem a legjobb megoldás” – mondja a szakember. A kávé extra savas, így ennek a szokásnak a fogzománc láthatja kárát. A fogorvos szerint a fogzománc hiába erős, a fogkefe sörtéi beledörzsölhetik a savat a szerkezetébe, ami idővel maradandó károsodást okozhat.

Jegyezzük meg: ha kávézás után szeretnénk fogad mosni, és szeretnénk elkerülni az elszíneződést, akkor a fogorvos ajánlása szerint várjunk 30, de inkább egy órát a fogmosással. Ez elegendő idő, hogy elmúljon a kávéból származó sav hatása. A szájhigiénia szempontjából jobb, ha azonnal megisszuk a kávénk, nem pedig kortyolgatjuk órákig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top