nlc.hu
Életmód

Fogmosás előtt vagy után kell fogselymet használni?

Fogselyem: fogmosás előtt vagy után?

A fogselymezés és a fogmosás elengedhetetlen lépése a szájápolási rutinunknak. Na de melyik a helyes sorrend? Cikkünkből kiderül, hogy melyik lépés az első

Mind nagyon jól tudjuk, hogy rendszeresen kell fogat mosni és fogselymet használni, csak azt nem, hogyan. Na és mikor? Egyáltalán melyiket kell először csinálni? Egyáltalán számít? Rengeteg kérdés felmerülhet bennünk!

Sasha Ross parodontológus megválaszolta a felmerült kérdéseket, letisztázta a helyes szájhigiéniai szokásokat, hogy épek és egészségesek lehessenek fogaink és fogínyünk.

Fogselymet használó fogszabályozós nő.

Ne feledkezzünk meg a fogselymezésről se

Jó szájhigiéniás rutin

Először is: melyik az első? Fogselymet a fogmosás előtt vagy után kell használnunk? „Az az igazság, hogy még nem tudjuk biztosan – mondja dr. Ross –, bár egy tanulmány azt állítja, hogy a fogselymet fogmosás előtt kell használni, ezért általában ezt mondom a pácienseimnek.”

Első lépés: fogselyem

A dr. Ross által hivatkozott tanulmány a fogselyem fogmosás előtti és a fogselyem használata előtti fogmosás hatásait vizsgálta, hogy megállapítsa, melyik jobb a fogak egészsége szempontjából. Az az eredmény született, hogy ha fogselyemet használunk előbb, akkor csökkenheti bizonyos foglepedékek kialakulásának kockázatát.

„A fogselyem használata hihetetlenül fontos, mert a vizsgálatok ismételten azt mutatják, hogy csak fogmosással nem érjük el a fogak közötti területet – erősíti meg Dr. Ross. – Ha nem szabadulunk meg a lepedéktől, az fogszuvasodáshoz vagy fogínybetegséghez vezethet.”

Ugyanez a tanulmány kimutatta, hogy ha a fenti módon járunk el, akkor megnyitjuk az utat a fogkrémben lévő fluor számára, hogy kifejthesse varázslatát. Valószínűleg azáltal, hogy megszabadultunk a felesleges szennyeződéstől (nem, ez nem hivatalos orvosi terminológia), így fluor sokkal hatékonyabban érheti el a fogakat.

Második lépés: mossunk fogat

Az optimális szájhigiénia érdekében naponta legalább kétszer kell fogat mosnunk. Ha a nap folyamán többször, kisebb mennyiségben eszünk, akkor gyakrabban kell, hogy megelőzzük a fogszuvasodást.

„A két alkalom közül legalább az egyiket két teljes percig kell mosni” – tanácsolja Dr. Ross. Azt javasolja, hogy fektessünk be egy elektromos fogkefébe, amely beépített időzítővel rendelkezik, amely jelzi, ha letelt a két perce. És válasszunk mindenképpen fluoridos fogkrémet.

Elektromos fogkefe egy kagyló szélén.

Fektessünk be egy elektromos fogkefébe

Harmadik lépés: gargarizáljunk szájvízzel

Ez a mentás-friss íz a szokásos szájhigiénés rutin utolsó lépése. A szájöblítőnek is nevezett szájvíz nem helyettesíti a fogmosást vagy a fogselyem használatát, de egy fontos végjáték, ha szánkat csúcsformában szeretnénk tartani.

Mi a helyzet az egyéb szájhigiéniás eszközökkel?

Dr. Ross mérlegel néhány további lehetőséget, amelyekről már hallottunk, és elmagyarázza, hogy megéri-e befektetni, és mikor használjuk őket a rutin során.

Fogselyem „csákány”

Fogselyem csákányok.

Nem is annyira találó a fogselyem csákány elnevezés

Ezek az olcsó találmányok egy kis műanyag fogantyúval rendelkeznek, és egy apró fogselyemdarabbal, amely a tetején megfeszül, így kényelmesen a fogak közé nyúlhatunk velük.

„Jobbak a semminél, de nem olyan hatékonyak, mint egy szál fogselyem, amelyet a fogak köré tekerhetünk, és a megfelelő módon kerül az íny alá” – mondja Dr. Ross. Érdemes azonban az autóban vagy a pénztárcában tartanunk őket, hogy vészhelyzetben használhassuk, és jó választás azoknak, akiknek korlátozott a kézügyessége.

Szájzuhany

Szájöblítőt használó nő.

A szájzuhany nem pótolja a fogmosást

A szájzuhanyok elektromos eszközök, amelyek az ínyvonalat célozzák meg. Mint egy pici tömlő a szánkhoz, egyenletes vízsugarat permeteznek, amely elmozdíthat minden olyan odaragadt anyagot a fogak között, amelyet a rendszeres fogselymezés és fogmosás közben kihagyhattunk.

A szájzuhanyok nem tudják eltávolítani a szennyeződést a fogakról, így nem helyettesítik a szokásos fogselymet. De további előnyeik különösen hasznosak lehetnek, ha vannak implantátumaink, esetleg több rés van a fogaink között.

„Ha szájzuhanyt használunk, sokszor ételdarabokat fogunk látni, még a fogselyem használata után is – jegyzi meg Dr. Ross. – Valóban segíthetnek csökkenteni az ínyvérzést és feszesebbé teszik az ínyszövetet.”

Nyelvkaparók

Nyelvkaparó használat közben.

Viccesen néznek ki ezek a nyelvkaparók

Ezek a praktikus kis eszközök önmagukban nem kötelezőek, de a nyelv megmosásán túl a nyelvkaparók további hasznos feladatokat látnak el. „Lekaparhatunk néhány baktériumot, amelyek szulfitokat bocsátanak ki, és így rossz leheletet okoznak” – mondja Dr. Ross.

Miért érdemes fogselymet használni fogmosás előtt?

Bebizonyosodott, hogy a fogmosás előtti fogselyemnek több jótékony hatása van az egészségre, mintha először fogkefét, majd fogselymet használnánk – de dr. Ross szerint a legfontosabb az, hogy egyiket se hagyjuk ki.

Egy tanulmány kimutatta, hogy az amerikaiak mindössze 41 százaléka használ fogselymet naponta legalább egyszer, és az emberek 20 százaléka soha nem használ fogselymet. A fogselyem használata nagymértékben hozzájárul a száj egészségéhez, ami az általános egészségi állapot fontos része.

A rossz szájhigiénia a következőkhöz vezethet:

  • szív- és érrendszeri betegségek, beleértve a koszorúér-betegséget, az eltömődött artériákat és a stroke-ot
  • endocarditis, a szívbillentyűk és/vagy szívburok nyálkahártyájának gyulladása
  • terhességi szövődmények, beleértve a preeclampsiát és a terhességi cukorbetegséget
  • születési szövődmények, beleértve a vetélést, halvaszületést és alacsony születési súlyt
  • tüdőgyulladás.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy megfelelő fogkefét és/vagy fogselymet használunk, ne habozzunk tanácsot kérni fogorvosunktól. „Amikor a száj egészségéről van szó, a gyakorlat teszi a mestert – mondja Dr. Ross. – Ez valóban hatással lehet az általános egészségi állapotunkra – tehát még ha kezdetben nehézségekkel küzdünk is, ne adjuk fel.”

(Forrás: Cleveland Clinic, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top