nlc.hu
Életmód

Fogmosás előtt érdemes fogselymet használni

Ezért kellene fogmosás előtt használnod a fogselymet

Te is fogmosás után használod a fogselymet? Pedig nem ez a jó sorrend, és azt is elmondjuk, hogy miért nem.

A fogak és a fogíny egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen a napi kétszeri fogmosás és a fogselyem használata. A legtöbben fogmosás után vetik be a fogselymet, hiszen így azokat a részeket is megtisztítják, amelyeket a fogkefével nem érnek el. De vajon mikor jobb fogselymet használni? Fogmosás előtt vagy utána?

Jobb utána…

Egy 2018-as tanulmány épp erre a kérdésre kereste a választ. A két csoportban végzett vizsgálat szerint

nagyobb mértékben csökkent a fogakon lévő lepedék mennyisége azoknál, akik fogmosás előtt használtak fogselymet, mint akik fogmosás után.

Az előbb fogselymezőknél a fluorid koncentrációja is magasabb volt a szájban, az íny melletti plakkok tekintetében viszont nem volt szignifikáns különbség a két csoport szájhigiéniai rutinja között.

Egy nő fogselymet használ

Jobb fogmosás előtt fogselymet használni (Fotó: Getty Images)

A fogselyem fellazítja a lepedéket és a fogak közé ragadt ételmaradékokat, így segít megelőzni a fogkő kialakulását. A fogmosás előtti fogselymezés pedig azzal az előnnyel járhat, hogy több szennyeződést távolítunk el a fogak közül, a fogkrém jobban bejut a szűk, nehezen elérhető helyekre, és több fluorid is beépülhet a fogakba. Ha csak fogmosás után használjuk, akkor fennáll annak a veszélye, hogy baktériumok jutnak a fogközökből a már megtisztított felületekre. Ezért érdemes előbb a fogselymet, utána a fogkefét használni.

…de amúgy mindegy

Ha neked is azt tanították, hogy a fogselyem a fogmosás után következik, nem kell bosszankodnod. Amíg naponta egyszer fogselyemmel tisztítod meg a fogközöket, nem számít nagyon, hogy erre mikor szánsz időt. A lényeg az, hogy mindennapos szokás legyen.

Csináld akkor, amikor oda tudsz figyelni a fogaidra, és alapos meg tudod tisztítani őket. Ha túl fáradt vagy este, használd a fogselymet reggel vagy ebéd után. „A fogorvosok csak azt szeretnék, hogy használj fogselymet” – mondta a CNET-nek Edmond Hewlett, az Amerikai Fogászati Szövetség fogyasztói tanácsadója.

Így használd a fogselymet!

Azt ne feledd, hogy a fogközök tisztítása nem okozhat fájdalmat. Ha túl erősen használod a fogselymet, azzal megsértheted az ínyedet. Ugyanakkor a túl gyengéd fogselymezés lepedéket vagy ételmaradékot hagyhat maga után. A fogselyem használata közben érezhetsz némi kellemetlenséget, de egy kis gyakorlással rá fogsz érezni, hogy milyen erősség a megfelelő. Ha a fogselymezés továbbra is fájdalmas, mindenképp ajánlott fogorvossal egyeztetni.

  • Tépj egy körülbelül 45 centiméter hosszú fogselymet, és tekerd egy részét az egyik középső ujjad köré. A másik végét tekerd a másik középső ujjadra.
  • Tartsd a fogselyem egy 2-3 centis részét szorosan mutató- és a hüvelykujjaid között.
  • Finom, dörzsölő mozdulatokkal vezesd be a fogselymet a fogak közé. Vigyázz, soha ne vágj bele az ínybe!
  • Amikor a fogselyem eléri az íny vonalát, hajlítsd C alakban az egyik foghoz. Óvatosan csúsztasd be a fogíny és a fog közötti résbe.
  • Tartsd szorosan a foghoz a fogselymet, kisség távolabb az ínytől. Óvatosan dörzsöld meg a fog oldalát felfelé és lefelé irányuló mozdulatokkal, követve a fog alakját.
  • Ismételd meg ezt a módszert a többi fogon is, és ne feledkezz meg a leghátul lévő fogak hátsó részéről sem.

A fogselyem használatát érdemes a gyerekek szájápolási rutinjába is beépíteni. Ennek általában akkor jön el az ideje, amint két fog már összeér. Eleinte még nem tudják elvégezni a fogselymezést, így a felnőtteknek kell segíteniük. Körülbelül 10-11 éves kortól már készen állnak arra, hogy megfelelően használják egyedül a fogselymet.

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top