nlc.hu
Életmód

Ne moss fogat zuhany alatt

Többet nem fogsz a zuhany alatt fogat mosni, ha ezt megtudod!

Mozgalmas életünk mellett érthető, hogy keressük a többfeladatos, multitasking munkavégzés és az értékes idő megtakarításának módjait. Azonban a feladatok kombinálása a reggeli rutinban nem a legjobb ötlet, legalábbis ami az egészséget illeti.

Sokan közülünk két legyet ütnek egy csapásra a zuhany alatti fogmosással, pedig ez az időspórolás egy sor olyan problémát okozhat, amelyekre talán nem is gondoltunk.

Payal Bhalla, a Quest Dental vezető fogorvosa és klinikai igazgatója szerint a forró víz tönkreteheti a fogkefe sörtéit, és csökkentheti a tisztítási hatékonyságát. Keresztszennyeződés akkor is előfordulhat, ha ugyanazt a vízforrást használjuk testünk és szájunk megmosására, ami „a kórokozók testünk más részeiről a szájba való átjutásához” vezethet, és potenciálisan veszélyezteti az immunrendszert.

Payal hozzáteszi: „A zuhanyfej baktériumokat hordozhat, és amikor a zuhanyfej alatt mosol fogat, akkor előfordulhat, hogy a fogkefére átjutnak ezek a kórokozók, ami ismét növeli a betegség valószínűségét.” Ráadásul a fogkrémmaradványok csúszóssá tehetik a felületeket – könnyen elcsúszhat az ember, ha a zuhany alatt öblöget.

Ezek a problémák felerősödnek, ha a fogkefét a használatok között a zuhany alatt hagyjuk. „Ilyenkor baktériumok halmozódhatnak fel a fogkefén, és potenciálisan száj-egészségügyi problémákhoz vezethetnek – mondja Payal, aki azt javasolja, hogy a fogkefét tartsuk száraz, tiszta helyen, „távol a potenciális szennyezőforrásoktól, például a WC-től vagy a mosogatótól”.

Bár egyesek úgy vélik, hogy vizet takarítanak meg azáltal, hogy összevonják ezeket a személyes higiéniai feladatokat, nem biztos, hogy jól gondolják. Payal elmagyarázza: „Miközben zuhany alatt mosol fogat, előfordulhat, hogy a szükségesnél több vizet használsz fel. Például, ha hagyod folyni a vizet fogmosás közben, jelentős mennyiségű vizet pazarolhatsz el. A fogmosás közbeni vízmegtakarítás hatékonyabb módja, ha elzárjuk a csapot, miközben a csapnál fogat mosunk. Ezzel az egyszerű szokással iegy id után jelentős mennyiségű vizet takaríthatsz meg.”

Ezenfelül van még pár irányelv, amit érdemes a fogkefe tárolásánál betartanunk:

  • Nem jó, ha szekrényben tárolod a fogkeféd, mert minél több levegőt kap, annál jobb neki, mivel a zárt hely kedvezőbb a mikroorganizmusok növekedésének, mint a szabad levegő.
  • Az Amerikai Fogászati ​​Egyesület emellett azt javasolja, hogy a fogmosás után megfelelően öblítsük le a kefét, hogy minden maradék lejöjjön, illetve a vizet is jól rázzuk le róla. Egy csészében tároljuk őket, ügyelve arra, hogy a sörték ne érintkezzenek más fogkefékkel, így el tudjuk kerülni a nemkívánatos fertőzéseket.
  • Nem mindegy, milyen messze van a fogkefetartó a vécétől. Egy 2005-ös tanulmány szerint a WC-mikroorganizmusok hosszú ugrásának átlaga körülbelül 2,7 méter, bár egyes szakértők szerint ez akár 6 méter is lehet.

(via)

fogmosás zuhany alatt

Ne moss fogat zuhanyzás közben (Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top