nlc.hu
Egészség

Alvás és memória: hogyan működnek együtt?

Alvás és memória: valóban összefüggnek?

Egy kutatás szerint a rossz éjszakai alvás negatívan befolyásolja az agyműködést.

Aquinói Tamás középkori filozófus egyszer azt írta, hogy „a bánat enyhíthető jó alvással”. Most a tudósok rájöttek, hogy nem volt messze az igazságtól.

A Current Biology folyóiratban 2019 júliusában megjelent tanulmány szerint a rossz éjszakai alvás – különösen a nyugtalan gyors szemmozgásos (REM) alvás – negatívan befolyásolja az agyműködést, beleértve az amygdalák munkáját is.

Alvás és memória összefüggése

(Fotó: Getty Images)

A tudomány azzal már régóta tisztában van, hogy a jó éjszakai alvás javítja a hangulatot, az éberséget, a koncentrációt és az ítélőképességet. A tudomány azt is megállapította, hogy az alvás létfontosságú szerepet játszik a jó memória megtartásában. Amit nem tudtak eddig egyértelműen, hogy ezek az alvási és memóriafolyamatok hogyan kapcsolódnak egymáshoz, és milyen negatív hatással van az egyik a másikra.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban írt tanulmány szerzői azt állítják, hogy akár egyetlen éjszakai alvásmegvonás is a béta-amiloid, az anyagcsere salakanyag felhalmozódását okozhatja az agyi struktúrákban, beleértve az amigdalákat, amelyek szabályozzák a hangulatot, az érzelmeket, a memóriát, és tanulási képességünk, valamint szerepet játszanak az Alzheimer-kór kialakulásában. Az amigdala idegpályákat tart fenn a hipotalamuszhoz, amely olyan fontos biológiai rendszereket szabályoz, mint az alvás, a menstruációs ciklus és a cirkadián ritmus, és kölcsönhatásba lépnek a hippokampusszal, amely a memóriafeldolgozás kulcsfontosságú összetevője. A hippokampuszt az agy más régióival összekötő idegi áramköröket az epizodikus emlékek megőrzésére szolgáló tárolóhelyeknek tekintik, különös tekintettel az eseményekre, a helyszínekre és a hozzájuk kapcsolódó érzelmekre.

Egy időben a szakértők úgy gondolták, hogy az alvás egyszerűen megvédi a memóriát a külső ingerek által okozott interferencia ellen. Ma már a tudósoknak világossá vált, hogy mind a REM-, mind a lassú hullámú alvás (SWS-) aktívabb szerepet tölt be a memória konszolidációjában, és az alvás különböző szakaszaiban különböző típusú emlékeket dolgoznak fel. 

Bár még sokat kell tanulmányozni az alvás és a memória kapcsolatát, bizonyosan kijelenthetjük, hogy egy jó éjszakai alvás javítja a koncentrációt és az emlékek megőrzését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top