nlc.hu
Egészség

Hidratáld belülről az arcbőrödet!

Hidratáld belülről az arcbőrödet!

A száraz bőr többféle kellemetlenséget okozhat, beleértve a hámlást, repedezést, bőrpírt és viszketést. A jó hír az, hogy elkerülheted a szárazságot, ha odafigyelsz az arckrémeken túl arra is, hogy belül is hidratáld a bőrödet.

A száraz bőrre a legjobb megoldás, ha rendszeresen hidratálsz. Ez azt is jelenti, hogy bekened az arcodat hidratáló krémmel, nem használsz forró vizet a bőrödre és nem áztatod magad túl sokáig a kádban. Ám ezeken túl arra is figyelni kell, hogy „amint bent, úgy kint”, azaz a bőr egészsége attól is függ, hogy mit eszünk és iszunk. Az étrendünk és étkezési szokásaink nemcsak az immunrendszerünket erősítheti, hanem segíthet hidratáltan tartani a bőrt is.

Amellett, hogy bőr puha és rugalmas marad, a belülről kifelé történő hidratálás fontos az általános egészséged és a testi funkciók szempontjából is. Mit tehetsz a hidratáltság érdekében, a száraz bőr megelőzéséért?

1. Igyál vizet!

A hidratáltság fenntartása azt jelenti, hogy a test elegendő vizet kap ahhoz, hogy hatékonyan tudjon működni. Mivel a tested körülbelül 60 százalékát víz alkotja, a víz fontos szerepet játszik a szervezeted működésében, többek között a tápanyagok sejtekhez való eljuttatásában és a méreganyagok elszállításában.

A kutatók nem teljesen értenek egyet abban, hogy pontosan mennyi víz elegendő a bőrszárazság megelőzéséhez, de legalább napi 4-8 pohár (kb. 1-2 liter) folyadékra van szükséged ahhoz, hogy ésszerűen hidratált maradj, és ez a folyadék lehetőleg víz legyen. Az Institute of Medicine azt ajánlja, hogy a nők naponta 9 pohár sima vizet igyanak, a férfiak pedig 13-at. A lényeg az, hogy vízre van szükséged, méghozzá sok vízre, hogy egészséges legyél kívül és belül. A víz mellett még fogyaszthatsz magas víztartalmú zöldségeket, gyümölcsöket is, hogy segíts a bőrödnek a hidratáltságban.

2. Növeld a D-vitamin-fogyasztást!

Ha a szervezetedben kevés D-vitamin van, ami egy zsírban oldódó vitamin, a bőr kiszáradhat, viszkethet, amin tudsz segíteni, ha pótlod a hiányzó vitamint. Mivel az élelmiszerekből kevés D-vitamint tudunk csak biztosítani a szervezetünk számára, ezért étrend-kiegészítő formájában érdemes szedni rendszeresen.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

3. Egyél kollagénben gazdag ételeket!

Ha nem jutsz elég zsírhoz vagy fehérjéhez az étrenddel, a bőröd kiszáradhat. Márpedig kollagénre van szükség ahhoz, hogy a bőr sima és hidratált legyen. Míg ez esetben az étrendkiegészítőkkel kapcsolatban még nem született tudományos döntés, az orvosok szeretik a csontlevest ajánlani, amely magas kollagén-, fehérje- és jó zsírtartalmú. De ezenkívül a tojás, a citrusfélék és a fokhagyma is fokozza a kollagéntermelést a szervezetben.

4. Egészítsd ki az étrendedet omega-3-ban gazdag ételekkel!

Az omega-3 zsírsavak segítenek javítani a bőr hidratáltságát, és az olyan halakban, mint például a lazac, megtalálhatóak. Emellett segít szabályozni a bőröd olajtermelését is. Azok, akik nem szeretnek sok halat enni, halolaj-kiegészítőket is szedhetnek, csak túlzásba nem szabad vinni, mindig tartsuk be a hivatalos ajánlást az adagokra vonatkozóan. A lenmag is jó alternatíva az omega-3 zsírsavakra, ha tartózkodnál a halolajtól. Az omega-3 zsírsavak a bőr lipidtartalmának fontos részét képezik, és segítenek javítani a bőr védelmét az irritáló anyagokkal szemben.

5. Keresd a jó zsírokat és fehérjéket!

Az olyan diófélék és magvak, mint a lenmag, a chia mag, a dió, a napraforgómag és a mandula természetes, egészséges zsírokat biztosítanak a szervezet, így a bőr számára is. Az avokádó és az olívaolaj szintén jó forrás arra, hogy fenntartsák a bőrön lévő lipidréteget. Mivel pedig a bőr fehérjéből áll, elengedhetetlen, hogy fehérjét (túró, tofu, tojás) is beiktassunk az étrendünkbe.

6. Figyelj az A-vitaminra!

A sárgarépa, az édesburgonya és más A-vitaminban gazdag ételek segíthetnek megőrizni a bőr rugalmasságát. A-vitamin-tartalmuknak köszönhetően megtámadják a szabad gyököket, és serkentik a fibroblasztok termelődését, amelyek a bőr feszességét és egészségét megőrző szövetek kialakításáért felelős sejtek.

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6

A belső hidratálás egy másik módszere a hialuronsavas bőrfeltöltés, ami segít kihangsúlyozni az arc előnyös részleteit és harmonizálni a megjelenésünket, ugyanakkor nagyon fontos, hogy a kezelésekben jártas és megfelelő végzettséggel rendelkező szakembert, illetve megbízható szolgáltatót válassz.

A cikk létrejöttét a Juvederm támogatta.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top