nlc.hu
Egészség

Kegyes halált választotta Hollandia egykori miniszterelnöke és a felesége

Egymást kezét fogva hunyt el a volt holland kormányfő és felesége

Mindketten egészségügyi problémákkal küzdöttek.

Dries van Agt, Hollandia egykori miniszterelnöke kézen fogva halt meg szeretett feleségével, Eugenie van Agt-Krekelberggel, akivel hetven évig voltak házasok. A pár három gyermeket, valamint több unokát és dédunokát hagyott hátra, írja a 24.hu.

Van Agték sokáig rossz egészségi állapottal küzdöttek, a politikus 2019-ben agyvérzést szenvedett, miközben beszédet tartott egy palesztin megemlékezésen, és soha nem gyógyult meg teljesen, ezért dönthettek végül az eutanázia mellett, ami Hollandiában törvényileg engedélyezett.

Dries van Agt, Piet De Jong és Wim Kok, egykori holland kormányfők Amsbergi Miklós holland herceg temetésén 2002-ben.

Dries van Agt, Piet De Jong és Wim Kok, egykori holland kormányfők Amsbergi Miklós holland herceg temetésén 2002-ben. (Fotó: Robert Vos / ANP / AFP)

Dries van Agt 1977 és 1982 között volt miniszterelnök. Hollandia jelenlegi kormányfője, Mark Rutte és a holland királyi család is méltatta a néhai volt miniszterelnököt. Rutte „hivatalos ükapjának” nevezte „virágos és egyedi nyelvezetével, világos meggyőződésével és határozott viselkedésével”, aki „színt és tartalmat” adott a holland politikának a polarizálódás idején. A királyi család azt is hangsúlyozta, hogy viharos időszakban vezette a kormányt, miközben erős személyisége sokakat megihletett.

Az eutanáziáról az utóbbi hónapokban sok szó esett Magyarországon.  Mint ismert, hazánkban továbbra sem engedélyezik az aktív eutanáziát, a kegyes halál egyetlen formája a passzív eutanázia, vagyis 18 év feletti, gyógyíthatatlan betegségben szenvedők eldönthetik, hogy igénybe szeretnék-e venni az adott egészségügyi szolgáltatást, azonban életmentő beavatkozás visszautasítására csak abban az esetben van lehetőség, ha valaki gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenved.

Emiatt döntött úgy Karsai Dániel alkotmányjogász, aki gyógyíthatatlan betegségben szenved, hogy a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pert indít azért, hogy méltósággal fejezhesse be az életét. A magyar kormány arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai Dániel eutanáziára vonatkozó kérelmét, majd néhány nappal ezelőtt a Nemzeti Választási Bizottság elutasította eutanáziáról szóló népszavazási kezdeményezést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top