nlc.hu
Egészség

Íme a legnagyobb táplálkozási tévhitek

6 fogyókúrás tévhit, amit a dietetikusok megcáfoltak

Tudd meg az igazságot, és ismerd meg azt a hat fogyókúrás tévhitet, amelyeket a dietetikusok megcáfoltak!

Ha eldöntjük, hogy szeretnénk végre egészségtudatosan étkezni, és elhatározásunkat megosztjuk másokkal is, hirtelen rengeteg tanácsot kaphatunk a környezetünkben élőktől azzal kapcsolatban, hogy hogyan is csináljuk mindezt. Biztosan az első tanácsok között lesznek a következő intelmek, miszerint azonnal hagyjuk el a cukor és a fehér kenyér fogyasztását, ne együnk este hat után, vagy ne vigyük túlzásba a tojásfogyasztást – az ugyanis magas koleszterinszintet okozhat. De mi van akkor, ha a barátaink és a munkatársaink legnagyobb segítő szándékuk ellenére inkább több kárt okoznak tanácsaikkal, mint amennyit használnak?!

Egyre több bizonyíték utal ugyanis arra, hogy az egészséges táplálkozás lényegében sokkal egyszerűbb, mint amilyennek azt gondolnánk. A Daily Mail értekezése pedig fel is fedte azokat a leggyakoribb diétás hiedelmeket, amelyekkel bár rögtön elkezdenek minket riogatni, amikor életmódváltásba kezdünk, mégis teljesen felesleges a betartásuk.

„Cukorsokk”

A közhiedelem szerint a természetes cukor sokkal egészségesebb, mint a finomított cukor. Nem csoda, hogy sokan így gondolják, a méznek és a juharszirupnak ugyanis számos jótékony hatása van a szervezetünkre. Azonban, ha a kalóriatartalmukat nézzük, az bizony azonos. Éppúgy, mint a vérünkre gyakorolt hatásuk. Hovatovább, ha bármelyik cukorfajtából túl sokat viszünk be a szervezetünkbe, akkor az súlygyarapodást, cukorbetegséget, szív- és érrendszeri betegséget, rákot, anyagcserezavarokat, depressziót és kognitív károsodást okozhat. Ezt az elméletet a dietetikusként dolgozó Alyssa Pacheco is osztja. Véleménye szerint a helyes mennyiségen, nem pedig a milyenségen kell hogy legyen a hangsúly.

A tengeri só gyógyító hatása

A cukrokhoz hasonlóan a tengeri só, a himalájai só és az asztali só is végső soron só, és mindegyik körülbelül 40 százalék nátriumot tartalmaz.

A túlzott nátriumfogyasztás összefügg a magas vérnyomással és más egészségügyi problémákkal, ezért fontos korlátozni az általános nátriumbevitelt, függetlenül a felhasznált só típusától

– közölte Michelle Rauch dietetikus.

Csökkentsük a tojásfogyasztást

Egy másik tévhit a szakértők szerint az, hogy ha napi két tojásnál többet fogyasztunk, az rossz hatást gyakorolhat a koleszterinszintünkre. A tudósok egy része azonban azt állítja, hogy nincsen semmilyen kapcsolat sem a tojásfogyasztás, és a koleszterinszintünk krónikus növekedése között. A tojásban levő koleszterin ugyanis nem úgy emeli meg az értékeinket, mint néhány más, telített zsírtartalmú élelmiszer. Hovatovább, a Harvard Egyetem egyik 2020-as kutatása azt is kimutatta, hogy nincs semmiféle összefüggés a tojásfogyasztás és a szív -és érrendszeri betegségek kialakulása között.

Engedjük el a bűntudatot, ha hat óra után is kinyitnánk a hűtőt (Fotó: Getty Images)

Engedjük el a bűntudatot, ha hat óra után is kinyitnánk a hűtőt (Fotó: Getty Images)

Ne együnk 6 óra után

A testünkben nincs egy atomóra, ami hat óra magasságában azt mondja, hogy: »Jaj, már hat óra van, úgyhogy innentől kezdve már csak elraktározom a bevitt kalóriákat!«

– hívta fel mindenki figyelmét Katie Schimmelpfenning dietetikus, és a jobban belegondolunk, teljesen jogos az állítása.

Ha valaki este megy az edzőterembe, teljesen butaság lenne nem ennie már este hat óra után. Az izomépítéshez ugyanis energiára van szüksége a szervezetnek. A tanulmányok azt is kimutatták, hogy nem az fog kövérré tenni bennünket, hogy mikor eszünk, hanem az, hogy mit eszünk ilyenkor.

Kávé reggeli helyett

Talán az egyik legegyszerűbben kivitelezhető diétás tipp az, hogy egy bőséges reggeli helyett, csupán csak egy kávét fogyasszunk el a reggel folyamán. A szakértők szerint azonban ez nem éppen egy egészségtudatos döntés. Bár egy csésze kávé antioxidánsokban gazdag, ha mindenmentesen fogyasztjuk, akkor csupán öt kalóriát tartalmaz, ami édeskevés a szervezetünk „felélesztéséhez” és táplálásához.

Fagyasztott ételek kerülése

Vannak, akik csak az üzletek friss termékei között válogatnak, annak reményében, hogy így egészségesebb táplálékot vesznek majd magukhoz. Fontos azonban tudnunk, hogy a fagyasztott gyümölcsök, zöldségek és halak ugyanolyan jó választások lehetnek. Nem beszélve a szárított babokról, fűszerekről és a diófélékről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top