nlc.hu
Gasztro

Hány tojást ehetünk meg egy nap?

Tojásmítosz: hány tojást ehetünk meg egy nap?

A tojás népszerű reggeli, de még vacsoraként is megállja a helyét. Azonban tisztában vagyunk-e azzal, hogy mennyit ehetünk meg egy nap alatt?

A tojás népszerű és rendkívül tápláló, vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, fehérjében és zsírban gazdag élelmiszer. A világ azon részein, ahol a tojás megfizethető és könnyen hozzáférhető, sokan rendszeresen vagy akár naponta fogyasztják.

Valamikor már hallottunk arról, hogy a tojásban található koleszterin hozzájárul a szívbetegségekhez. Ezt a hiedelmet éveken keresztül az egészségügyi szakemberek, valamint az orvosi és táplálkozási egyesületek egyaránt fenntartották. Ez egyeseket arra késztetett, hogy kerüljék a tojásfogyasztást.

Tojások tojástartóban szabályosan elrendezve.

Mennyi tojás tekinthető egészséges mennyiségnek?

Kétségtelenül, a tojás magasabb koleszterintartalmú, mint sok más élelmiszer. Mégis, tele van jótékony bioaktív vegyületekkel és más, betegségekkel szembeni küzdelemre alkalmas tápanyagokkal. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a tojásfogyasztás és a szívbetegségek megnövekedett kockázata közötti kapcsolat talán nem olyan erős, mint korábban gondolták. Azonban még mindig sok vita folyik a témában.

Emeli-e a tojás a koleszterinszintet?

A legújabb tanulmányok szerint a tojásfogyasztás nem növeli a szívbetegség kockázatát vagy annak kockázati tényezőit, például a gyulladást, az artériák megmerevedését és a magas koleszterinszintet.

Egy kutatás például azt találta, hogy a tojásmentes, magas szénhidráttartalmú reggelivel összehasonlítva két tojás reggelire történő fogyasztása nem volt jelentős hatással a vér koleszterinszintjére. A cukorbetegeknél végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a heti 6-12 tojás fogyasztása nem befolyásolta negatívan a vér összkoleszterinszintjét vagy a szívbetegség kockázati tényezőit.

Összességében továbbra is ellentmondások vannak azzal kapcsolatban, hogy a tojás pontosan hogyan befolyásolja a koleszterinszintet és milyen általános szerepet játszik a szívbetegségek és a halálozás kockázatában. Sok szakértő egyetért abban, hogy több vizsgálatra van szükség e kérdések jobb megválaszolásához.

Hány tojást lehet biztonságosan megenni naponta?

Ahogy egyre többet tudunk meg arról, hogy a tojás milyen kölcsönhatásban van a koleszterinnel és a krónikus betegségekkel, egyre világosabbá válik, hogy a túl sok tojás fogyasztásával járó kockázat egyénenként eltérő. Az olyan tényezők, mint a genetika, a családi előzmények, a tojás elkészítési módja, az általános étrend, sőt még a lakóhely is befolyásolhatják, hogy naponta hány tojást ehetünk biztonságosan.

Figyelembe kell vennünk azt is, hogy étrendünk a tojáson kívül más élelmiszerekből származó koleszterinmennyiséget is tartalmaz. Ha az étrendünk viszonylag alacsony koleszterintartalmú, akkor több tojást ehetünk. Ha azonban magasabb koleszterintartalmú, az a legjobb, ha korlátozzuk a tojásfogyasztást.

Egy egészséges, normális koleszterinszintű, szívbetegségek kockázati tényezőitől mentes felnőtt számára egyes kutatások szerint napi egy-két tojás biztonságos lehet. Ez még egészséges is lehet, és jótékony hatással lehet a szív egészségére.

Egészségügyi előnyök

Tükörtojás fekete tányéron tálalva.

A tojás kiváló reggeli-alapanyag

A tojás megfizethető, sokoldalú, kiváló sovány fehérjeforrás, és könnyen elkészíthető. Számos olyan egészségügyi előnnyel is rendelkezik, amelyek túlmutatnak a koleszterintartalmuk körüli vitán.

Nevezetesen a tojás:

  • Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal – különösen kolinnal, szelénnel és B-vitaminokkal.
  • Gazdag antioxidánsokban – az antioxidánsok segítenek megvédeni a szervezet sejtjeit a szabad gyökök okozta károsodástól és az ezzel összefüggő krónikus betegségektől, mint a szívbetegség és a rák.
  • Laktató és elősegíti a fogyást – magas soványfehérje-tartalmának köszönhetően a tojás laktatóbb lehet, mint a magas szénhidráttartalmú reggelik, például a gabonapelyhek, ami segíthet abban, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezzük magunkat, és így kevesebb kalóriát fogyasszunk a nap folyamán.

(Forrás: healthline, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top