nlc.hu
Gasztro

Mit tegyünk a megmaradt tojásfehérjével és -sárgájaval?

10 recept megmaradt tojásfehérjéből és -sárgájából: süss új finomságokat belőlük!

Megmutatjuk a legegyszerűbb módszert, amivel a megmaradt tojásrészeket tartósítani tudjuk, illetve hoztunk 10 receptet, amikben felhasználhatjuk a fél tojásokat.

Aki valaha már jobban belemélyült a sütés-főzésbe, biztosan találkozott már a helyzettel, hogy egy-egy fél tojás feleslegesen megmaradt a konyhai műveletek során. Egyes esetekben ez lehet akár öt-hat vagy még több tojássárgája vagy -fehérje is, amit eszünkbe sem jut kidobni, ugye?

Bár ez a probléma leginkább a sütést érinti – nem kizárólag. Közkedvelt étel például a tatár bifsztek, amibe csak tojássárgája kerül, egyszóval érdemes tisztában lenni vele, mit kezdhetünk a tojás megmaradt felével.

Tatár bifsztek

A tatár bifsztekben nem csak a húst esszük nyersen, hanem a tojássárgáját is / Fotó: c8501089, Getty Images

Ha nincs kedvünk tovább sütni, tartósítsuk!

Nem mindig életszerű, hogy a megmaradt élelmiszer felett belefogunk egy idő- és energiaigényes új étel elkészítésébe. Ilyenkor a mélyhűtő a barátunk.

  • A tojásfehérjét keverés nélkül, egyben töltsük formába (jégkockatartóba vagy szilikonformába), és ha megdermedt, adagoljuk át zárható szájú fagyasztózacskóba.
  • A tojássárgáját viszont lágyan el kell keverni, hogy az eredeti félgömb állagát elveszítse. Viszont ne verjük fel habosra, hogy ne keletkezzenek benne légbuborékok. Csupán az a cél, hogy folyékony legyen. Ezután ugyanúgy járjunk el, mint a fehérje esetében.
  • Ha egyben szeretnénk tojást fagyasztani, mindenképpen keverjük össze a sárgáját a fehérjével, de szintén ne habosra, hogy ne keletkezzenek benne légbuborékok. Ugyanúgy fagyaszthatjuk, mint a fentieket.
Tojásfehérjék és -sárgáják

A feltört tojások sárgája legfeljebb 2 napig, a fehérjék maximum 3-4 napig állnak el a hűtőben / Fotó: Candice Bell, Getty Images

Maradékból új étel

A legjobb, ha frissen, azonnal fel tudjuk használni a tojás megmaradt részét egy másik ételben. Egy jó karácsonyi tojáslikőr készítésekor azonnal felszabadulhatott fél tucat tojásfehérje, akárcsak az angolkrém vagy cukrászkrém, illetve a már említett tatár bifsztek esetén.

Ha pedig az elmúlt hetekben éppen karácsonyi habcsókot, elegáns pavlovát vagy macaront készítettünk, tojássárgáink maradnak. Íme, 5+5 recept, ha feldolgoznánk a megmaradt fél tojásokat.

Crème brûlée

Kemény karamelltetővel, alatta krémesen, sok tojássárgával / crème brûlée / Fotó: Leonhard Kraisser, Getty Images

5 recept a megmaradt tojásfehérje felhasználására:

A pavlova egy csoda. Készítsd el Belső Olga kiváló receptje alapján!

Borbás Marcsi kókuszcsókja ráadásul egyszerű is. Íme, a receptje!

A tökéletes macaronhoz nem hiába kell grammra kimérni a tojásfehérjét. Pontos mennyiségekkel fog csak sikerülni!

Az amaretti kekszet Belső Olga kétféle recept szerint is elkészítette, és ki is értékelte. Érdemes elolvasni!

Ezt a habcsókot csokicseppek teszik izgalmassá. A habcsók nem csak az ünnepek édessége, készítsd el velünk!

Csokis habcsók

Szépséges és légies: csokis habcsók / Fotó: Tatiana Volgutova, Getty Images

5 recept a megmaradt tojássárgája felhasználására:

A cukrászkrém a sütemények egyik alapkrémje. Tovább a crème pâtissière receptjére!

Egy csupa csoki lávasüti vagy brownie mellé télen is jólesik egy finom házi vaníliafagylalt. Négy tojássárgája is kell a recepthez!

Már az élénk sárga színe is árulkodik, tovább a crème brûlée receptjére.

A világ legfinomabb sütikrémje pisztáciából, ami nem kevesebb, mint hat sárgáját tartalmaz. Tovább a pisztáciakrém receptjére!

A házi tojáslikőr mennyei. Ha nem hiszed, próbáld ki! Íme, a videós receptje.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top