nlc.hu
Egészség

Energiaital tilalom fiatalkorúak számára Romániában

Nem ihatnak többé energiaitalt a kiskorúak ebben a szomszéd országban

A román parlament által kedden hozott törvény tiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.

Tilos lesz 18 év alattiaknak eladni a koffeinből, taurinból, karnitinból, guaranából, glükuronolaktonból, vagy más, a központi idegrendszert stimuláló vegyületből legalább kettőt tartalmazó energiaital terméket Romániában.

A tiltás az italautomatákra és online kereskedelem esetén is érvényes. Egészségügyi és oktatási intézmények területén sem szabad energiaitalt fogyasztani.

 

Nem ihatnak többé energiaitalt kiskorúak ebben a szomszéd országban

A törvény az 

energiaitalok árusítását és reklámozását is betiltja

a kórházak és iskolák egy kilométeres körzetében. Az előírások megszegését 25 000 és 100 000 lej (1,9 – 7,8 millió forint) közötti bírsággal, illetve a kereskedelmi tevékenység egytől két hónapig terjedő felfüggesztésével sújtják. A javaslatot 238 képviselő támogatta, egy ellenezte, 12-en tartózkodtak. A törvény indoklása szerint rohamosan emelkedik a fiatalok és kiskorúak energiaital-fogyasztása.

Egy 2013-as felmérés szerint Európában a felnőttek 30, a kamaszok 68, és a 10 év alatti gyermekek 18 százaléka fogyasztott energiaitalokat.

Romániában ráadásul

alkoholt is tartalmazó energiaital is kapható,

a veszélyekre figyelmeztető címke nélkül. Bukarestben 2014 és 2016 között 15 kamaszt szállítottak kórházba mérgezéses tünetekkel, tavaly pedig egy 17 éves kamasz életét is vesztette a túlzott energiaital-fogyasztás miatt. A fiatal felnőttek, és tizenévesek körében nagyon elterjedt (70 százalékra tehető) az alkohol és energiaitalok együttes fogyasztása, ami megtévesztő lehet az ittasság szintjét illetően és megkönnyíti a függőség kialakulását is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top