nlc.hu
Egészség

Életvégi döntés, eutanázia körkép

Hollandiában már az elhunytak egyhuszada saját akaratából választja a halált

Az eutanázia különféle formái Európa szerte egyre elfogadottabbak.

A Nemzeti Választási Bizottság elutasította a gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő, életvégi autonóm döntések biztosításáért harcoló Karsai Dániel alkotmányjogász népszavazási kezdeményezését. Az Emberi Jogok Európai Bíróságán a Karsai vs. Magyarország ügy tárgyalása után kora tavasszal várható a magyar törvényhozásra nézve lényegében kötelező ítélet – írja a G7. Pedig Karsai még a parlamentbe is elment, hogy észérvekkel térítse értelmes döntésre a fideszes többséget az eutanázia témájában.

Karsai fellépésével széles társadalmi vita kezdődött itthon

Hollandiában már az elhunytak egyhuszada saját akaratából választja a halált

az élet végi döntésekről, az eutanáziáról vagy az asszisztált öngyilkosságról. Eközben az európai országokban ma még többségben vannak az eutanáziát és az asszisztált öngyilkosságot kriminalizáló országok. Az elmúlt években sok helyen mozdult el a kérdés az egyéni autonómia életvégi kiterjesztése felé. Több helyen létezik önkéntes aktív eutanázia, ahol az orvos aktív szerepet vállal a meghalni szándékozó beteg halálában.  

Létezik orvos-asszisztálta halál, ebben az orvos passzívan van jelen, például halált okozó szert biztosít, amit azt a páciens maga alkalmazza. Egyes osztályozások a passzív eutanázia formájaként hivatkoznak az életvégi döntésként szabályozott életfenntartó-életmentő orvosi beavatkozás visszautasítására is.

Az első eutanáziaszabályozás Hollandiában született meg

a kétezres évek elején, több mint 20 évnyi aktív társadalmi párbeszéd után. Jelenleg az eutanázia vagy asszisztált öngyilkosság valamilyen formája legális Európán belül 

·         Belgiumban, Hollandiában, Luxemburgban,

·         Németországban

·         Spanyolországban,

·         Olaszországban

·         és Portugáliában.

A szabályozás részletei eltérők, de nagy általánosságban a következők a feltételek: a kérelmezőnek gyógyíthatatlan halálos betegnek és beszámíthatónak kell lennie, önkéntesen, többször ki kell fejeznie szándékát a halálra,

a halált okozó szert saját kezűleg alkalmazza.

Ausztriában, Finnországban és Norvégiában a gyógyíthatatlan halálos betegek dönthetnek úgy, hogy nem vetik alá magukat élethosszabbító kezeléseknek, mint például a mesterséges táplálás – ez hasonló a magyar helyzethez. Svájcban az asszisztált öngyilkossági esetek száma 2003 és 2016 között 220-ról 1000 fölé ment. Hollandiában 1999 és 2022 között az eutanáziaesetek száma durván négyszereződött, mintegy 2200-ról 8720-ra ugrott.

Az összes halálok közt egyre nagyobb hányadban szerepel az eutanázia, jelenleg mintegy 5,1 százaléknál jár. Az eutanáziát kérvényezők túlnyomó többsége rákban szenved. Hollandiában és Belgiumban szigorú feltételek mellett

kiskorúak számára is elérhető az eutanázia.

Hollandia most terjesztette ki a szabályozást az 1 és 12 éves gyerekek körére is, ha az élet befejezése az elviselhetetlen és reménytelen szenvedés egyetlen értelmes alternatívája. 2022-ben Hollandiában egyetlen 12 és 16 év közötti gyerek halt meg eutanázia miatt. 

Dries van Agt holland keresztényszocialista exminiszterelnök és felesége nemrég együtt, egyszerre élt az eutanázia lehetőségével 93 évesen. 2022-ben 58-an kérvényeztek egyszerre, párként eutanáziát. A párban beadott igényléseket ugyanúgy egyénileg bírálják el. Mégsem Hollandiában élnek legtöbbször az eutanázia vagy asszisztált öngyilkosság lehetőségével, hiszen 2021-ben Kanadában 10 064-esetet rögzítettek, az Egyesült Államokban pedig több mint 1300-at.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top