nlc.hu
Egészség

Vörös szem effektus oka

Te tudtad, miért lesz vörös valójában a pupillánk a fotókon?

Bizarr: pontosan ez a vörös szem effektus oka.

Nincsen annál rosszabb, mint amikor vidáman lő az ember egy csoportképet, aztán ha már szétszéledt a banda, észreveszi, hogy mindenki olyan piros szemmel mered a kamerába, mintha házinyúl lenne. A vörös szem effektus oka valójában elég bizarr. Egy TikTokon megosztott klip sok közösségi média-felhasználót megdöbbentett, pusztán azáltal, hogy elmagyarázta, mi okozza a jelenséget.

Te tudtad, miért lesz vörös valójában a pupillánk a fotókon?

Annyit valószínűleg mindenki tud,

hogy a fényképeken a vörös szemeket a vaku fénye okozza, ami visszaverődik a fényképezőgépre. A részletes magyarázat viszont jóval érdekesebb – idézi a LadBible. Sötétben a pupilla nagyon szélesre nyílik, hogy beengedje a fényt, és ebben a helyzetben szoktuk használni a vakut is. Ha a szem erős fényt érez, reflexszerűen becsukódik. Ilyenkor az írisz összehúzza a pupillát, hogy megvédje a retinát, és

jobban érzékeljük a szemlencse által felfogott képet.

@nicolas_grant_Why do you get red eyes in photos?♬ original sound – Nicolas Grant

 

Egyetlen villanás azonban túl gyors ahhoz, hogy arra a pupilla reagálni tudjon. A vörösszemet a nyitott pupilla okozza. Ezért a jobb fényképezőgépek duplán villantanak – egyszer a pupilla bezárásához, másodjára pedig a fénykép elkészítéséhez. De miért vörösödik a szemünk, ha a pupilla nyitva van? Valójában azért, mert

amikor a vaku megvilágítja a szemgolyó belsejét,

az a benne lévő erek miatt vörös színűvé válik. A vaku tehát képes „meglátni” mi történik a szemhéj mögött, megvilágítja, és meg is örökíti a fényképezőgép révén.

Az Amerikai Szemészeti Akadémia szerint a vörös reflex akkor következik be, amikor a fényképezőgép vakuja megvilágítja a vérben gazdag retinát. Ha a szempár közvetlenül a fényképezőgép lencséjébe tekint, és mindkét szemből vörös fény verődik vissza, az általában jó jel. Azt mutatja, hogy mindkét szem retinái épek és egészségesek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top