nlc.hu
Egészség

Daith-piercing migrén ellen

Megszüntetheti-e egy piercing a migrént?

Évek óta kínoz a migrén? Már minden eszközt kipróbáltál, de semmi sem vált be? Akkor lehet ideje ellátogatni egy piercingstúdióba!

A kínzó migrén megszüntetéséért sokszor bármit megtennénk. Lehet, hogy a következő lépés egy piercing lenne? Már biztosan találkoztunk olyan állításokkal az interneten, hogy ezek a fülpiercingek kezelik a migrént vagy más krónikus fejfájást. De mi a valóság?

Mi az a Daith-piercing?

Illusztráció Daith-piercingről.

A Daith-piercing egy olyan füllyukasztás, amelyet a hallójárat bejáratánál lévő kemény, legbelső porcrétegbe szúrnak. Ez egy kicsi, ívelt húsdarab, és nehéz átlyukasztani. Ilyen piercinget lehet lövetni akár mindkét fülbe.

A közösségi médiában gyorsan híre ment annak, hogy egy ilyen piercing megszüntetheti a fejfájást. Úgy tekintenek rá, mint a gyógyszeres kezelés alternatív megoldására. Ezzel szemben a tudomány nem áll ehhez ilyen pozitívan. Az igazság az, hogy nem áll a rendelkezésünkre elegendő adat a piercing hatékonyságáról és hatásáról. De akkor mégis miért ajánlják?

Valóban enyhítheti a piercing a migrénes fájdalmat?

Hogyan enyhítheti egy Daith-piercing a fejfájást? Az egyik elmélet szerint a piercing a vagus ideg (bolygóideg) egy ágára hat, amely az agyból fut le a testbe. A fülbevaló állandó nyomása ezen az egy ponton állítólag akupunktúrához hasonlóan blokkolja a fájdalomreceptorokat a testben.

Már korábban is alkalmaztak akupunktúrát a migrén kezelésére. A szúrásokat pont a Daith-piercing helye körül ejtik meg. A piercingek valójában körülbelül egy centiméterre vannak attól a ponttól, ahol az akupunktúrás kezeléseket végzik. Nincs bizonyíték arra, hogy a Daith-piercingek befolyásolnák a fájdalomreceptorokat, vagy csökkentenék a migrénes fájdalmat.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a Daith-piercing után tapasztalható migrénes fájdalomcsillapítás a placebohatásnak tudható be. Ez az, amikor bármilyen kezelésből egészségügyi előnyt érzékelünk, mert úgy gondoljuk, hogy az működni fog. Bizonyos gének egyes embereknél összefüggésbe hozhatók a nagyobb placeboreakcióval. A kutatások azt is kimutatták, hogy egyes embereknél akkor is kialakulhat placeboreakció, ha tudják, hogy a kezelés hamis. Röviden, a migrénnel és más fejfájási zavarokkal foglalkozó orvosok nem javasolják a Daith-piercinget kezelésként.

Daith-piercingek kockázatai

A Daith-piercinget lyukasztók több mint egyharmadánál később komplikációk, például fertőzések lépnek fel. Ezek között előfordulnak súlyos fertőzések, például cellulitis vagy vérfertőzések, például HIV, hepatitis B vagy C és tetanusz. Akár más reakciók is felléphetnek, mint a bőrgyulladás, allergiás reakciók vagy keloid hegek, amelyek olyan szövetkinövések, amelyek elég nagyra nőhetnek.

Ha mégis Daith-piercingre adnánk a fejünket

Tetovált karú piercinges munka közben.

Ha úgy döntünk, hogy mégis lövetnénk egyet, akár hogy kipróbáljuk, akár azért, mert tetszik, mindenképpen tegyük ezt a lehető legbiztonságosabban. Nem árt mindenekelőtt beszélnünk orvosunkkal, hogy tudassuk vele, gondolkodunk egy Daith-piercingben. Így átbeszélhetjük a lehetséges egészségügyi kockázatokat.

Keressünk olyan piercingest, aki megfelelő engedéllyel rendelkezik, és már többször készített ilyen piercinget. Győződjünk meg róla, hogy teljesen megbízunk-e a piercingesben, érezzük magunkat magabiztosnak a lyukasztással kapcsolatban.

Minden piercingstúdiónak tisztának, szellőztetettnek és jól megvilágítottnak kell lennie. A piercingek lyukasztásának külön helyiségben kell történnie. Minden felszerelésnek újnak vagy megfelelően sterilizáltnak kell lennie, és mindig bontatlan steril csomagolásban. Ne csináltassunk piercinget valaki otthonában vagy nyilvános mosdóban. Legyen az is intő jel, ha kézmosáshoz nem papírtörlőt, hanem törülközőt használ.

Honnan tudjuk, hogy profi piercingessel van dolgunk?

Mielőtt bármilyen piercinget készíttetnénk, egy profi piercingkészítőnek a következőket kell elvégeznie:

  • Lépésről lépésre végigmegy velünk az eljáráson.
  • Segít kiválasztani a megfelelő ékszert a piercinghez.
  • Elmondja a lehetséges kockázatokat és szövődményeket.
  • Felvilágosít, hogy mire számíthatunk a piercing gyógyulása során.
  • Legalább szóbeli utókezelési utasításokat ad.

(Forrás: WebMD, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top