nlc.hu
Trend

Fülpiercing típusok

A 13 legtrendibb fülpiercing

Tudtad, hogy ennyire sokféleképpen kifúrathatod a füledet?

A fülkagylónak, legyen szó akár a cimpáról, akár a porcos részről, jóformán alig van olyan pontja, melyben ne lehetne ékszert elhelyezni. A különféle fülpiercig variációk vagy a fülkagyló adott részeinek latin nevét viselik, vagy az angol elnevezésükön emlegetjük azokat. Íme a 13 legtrendibb változat!

Lobe piercing

Lobe (Illusztráció: Getty Images)

A lobe a hagyományos füllyukasztás, mely során a fülcimpa közepét lyukasztják át, annak elülső és hátsó oldala között. Az erre vonatkozó statisztikák szerint a világon a nők nagyjából 80, más források szerint közel 90 százalékának ki van lyukasztva ily módon a füle. 

Upper lobe piercing

Upper lobe (Illusztráció: Getty Images)

Az upper lobe a második leggyakoribb fülpiercing típus, ilyenkor még mindig a cimpába, azon belül annak felsőbb részébe kerül az ékszer. Egy vagy akár több további lyuk is belőhető ezen a területen és jóformán bármilyen fülbevaló hordható ezekben.

Transverse lobe piercing

Transverse lobe (Illusztráció: Getty Images)

Transverse lobe, azaz átlós cimpa piercing alatt azt értjük, amikor a cimpát nem a megszokott módon, hanem vízszintesen, széltében lyukasztják át és ebbe rendszerint barbell, azaz súlyzó formájú, egyenes vagy hajlított szárú ékszert tesznek.

Helix piercing

Helix (Illusztráció: Getty Images)

A helix piercing a fül felső, oldalsó harmadának porcos részébe helyezett ékszer. Általában labret, azaz egyenes szárú piercing vagy karika kerül ide.

Flat helix

Flat helix (Illusztráció: Getty Images)

A flat helix, vagyis a lapos helix piercinget a fül felső részén található porc lapos területére szúrják. Itt egy vagy több ékszer is kerülhet egymás közelébe, akár például egy csillagképet imitálva.

Forward helix

Forward helix (Illusztráció: Getty Images)

A forward helix a fülszegély elülső részén elhelyezett piercing, melyből szintén szúrható egymás mellé több is. 

Rook piercing

Rook (Illusztráció: Getty Images)

A rook piercing a belső porcredő átlyukasztásával helyezhető be. Egyenesszárú, banán, vagy patkó alakú ékszer, valamint karika egyaránt viselhető itt.

Conch piercing

Conch (Illusztráció: Getty Images)

A conch, vagyis a kagyló piercing onnan kapta a nevét, hogy a fülkagyló porcos részének közepén figyel, akár egy kagylóban az igazgyöngy. Labret típusú piercinggel mutat a legjobban.

Snug piercing

Snug (Illusztráció: Getty Images)

A snug piercing helye nagyjából a fül középvonalában, a hallójárattal egy magasságban, a fülszegélyen van. Leggyakrabban banán vagy patkó alakú piercinget viselnek itt, de karika is kerülhet bele.

 

Daith piercing

Daith (Illusztráció: Getty Images)

A daith piercing migrén piercingként is ismert, melyet épp ezért nem csak esztétikai, de terápiás céllal is viselhetünk. A fülkagyló belső hídjába kerül, ahol az úgynevezett vagus ideget stimulálja, ez pedig a módszer hívei szerint segíthet a migrénes tünetek enyhítésében. Hatásosságáról persze megoszlanak a vélemények, de tény, hogy rengetegen esküsznek rá.

Tragus piercing

Tragus (Illusztráció: Getty Images)

A tragus piercing a hallójárat előtti porcban, azaz a fülcsapban elhelyezett ékszer. Egyenesszárú vagy íves piercing, de karika is hordható itt.

Anti-tragus piercing

Anti-tragus (Illusztráció: Getty Images)

Az anti-tragus helye a fülcsappal szemközt, az alsó porcredőben van. Ebben az az íves szárú ékszerek mutatnak a legjobban. 

Industrial piercing

Industrial (Illusztráció: Getty Images)

Az industrial piercing talán a leglátványosabb fülpiercing, melyhez a fülszegély felső részét két helyen lyukasztják át, melyeken aztán egy hosszú barbell halad át. Az ékszer legegyszerűbb változata a két golyóval lezárt pálca, de mind a végekre, mind középre kerülhetnek más díszítések is.

Mennyire fáj?

Ha testékszert szeretnél csináltatni, fontos szempont lehet az is, hogy azok behelyezése mennyire fájdalmas. Nos, a felsorolt fülpiercingek esetében a következőképp alakul a fájdalom várható szintje:

Legkevésbé fájdalmas:

  • Lobe 
  • Upper lobe
  • Transverse lobe

Enyhén fájdalmas:

  • Helix
  • Forward helix
  • Tragus

Közepesen fájdalmas:

  • Daith
  • Conch
  • Anti-tragus
  • Flat helix

Erősebben fájdalmas:

  • Industrial
  • Rook
  • Snug

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top