nlc.hu
Egészség

Így szokj le a cukorról

Szokj le a cukorról hat egyszerű lépésben

A cukor annyira szerves része az étrendünknek, hogy bele sem gondolunk, milyen károkat okozhat és hogy jobb lenne leszokni róla.

Ma már igyekszünk tájékozottak lenni a táplálkozással kapcsolatban, mert szeretnénk visszaszerezni a kontrollt az asztalra kerülő élelmiszerek felett. Erre óriási szükség is van, mert a kutatások szerint például az amerikai felnőttek naponta átlagosan 17 teáskanál hozzáadott cukrot fogyasztanak, ami több mint két-háromszorosa a férfiak és nők számára ajánlott mennyiségnek. Ez összesen körülbelül 27 kilogramm hozzáadott cukrot jelent évente.

A túl sok cukor

Minden azon múlik, hogy a cukor milyen gyorsan szívódik fel. Például egy alma megemésztésével több időt tölt a szervezet a gyümölcs rosttartalma miatt, így a természetes cukor lassabban szívódik fel. Az üdítőben lévő hozzáadott cukor viszont hirtelen, mint egy cukorbomba érkezik a szervezetünkbe.

A sok extra cukor pedig sokkal gyorsabban alakul át kalóriává, ami hízást okozhat, a túlsúly pedig növeli a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét. Azt azonban fontos hozzátenni, hogy nem arról van szó, hogy a cukor úgy ahogy van rossz, hiszen szükség van rá, csak nem mindegy, milyen formában – természetes vagy hozzáadott – kerül be a szervezetünkbe. Hozzáadott cukrokat találhatunk például egyes pékárukban, a cukorkákban, a ketchupban, a salátaöntetekben vagy épp az üdítőkben.

cukor

A túl sok hozzáadott cukor nagyon egészségtelen. (Fotó: Getty Images)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a bevitt hozzáadott cukor mennyisége nem lehet több a napi kalóriabevitel 10 százalékánál, ez férfiaknál nagyjából 70, nőknél 50 gramm. A felmérések szerint a 2 és 18 év közötti magyar fiatalok több cukrot fogyasztanak a WHO által javasoltnál, azaz a teljes kalóriabevitel tíz százalékánál. 

Így szokj le a cukorról

Viszlát, cukor (fehér és barna), szirup, méz és melasz

Mérsékeld a rendszeresen fogyasztott ételekhez és italokhoz, például zabpehelyhez, palacsintákhoz, kávéhoz vagy teához hozzáadott cukor mennyiségét. Próbáld meg felére csökkenteni a szokásos cukormennyiséget, majd egyre kevesebb cukrot enni.

Cseréld le az üdítőt!

A víz a legjobb, de ha valami édeset szeretnél inni, vagy fogyni szeretnél, inkább válaszd a diétás italokat cukros társaik helyett. A gyümölcslevek is beletartoznak az üdítők kategóriájába, ha a cukorról van szó, úgyhogy inkább szoktasd magad át a vízre.

Egyél friss, fagyasztott vagy szárított gyümölcsöket!

Válaszd a vízben vagy természetes gyümölcslében tartósított gyümölcsöket és kerüld a szirupban tartósított gyümölcsöket. Ha pedig mégis hozzáadott cukorral készült gyümölcsbefőttet vásároltál, akkor csöpögtesd és öblítsd le egy szűrőben, hogy eltávolítsd a felesleges cukros levet róla.

gyümölcsök

A friss gyümölccsel nem lőhetsz mellé. (Fotó: Getty Images)

Olvasd el az élelmiszerek címkéit!

Mindig nézd meg, mit vásárolsz a boltban, és azt a terméket válaszd, amelyik a legkevesebb hozzáadott cukrot tartalmazza. A tejtermékek és a gyümölcsök tartalmaznak természetes cukrot, amit a szervezet jól tud hasznosítani, a mindennapi működéshez abszolút szükség van rá.

A cukrok különböző formái a címkéken:

  • Galaktóz
  • Glükóz
  • Fruktóz
  • Laktóz
  • Maltóz
  • Szacharóz

A Lidl például az egészségtudatos táplálkozás támogatása érdekében már évekkel ezelőtt megkezdte termékei cukor- és sótartalmának optimalizálását, hogy vásárlói számára biztosítsa a tudatos döntést. Az érintett termékek csomagolásán egyértelműen jelzik is, hogy az eredeti receptúrához képest mennyivel csökkentették a cukortartalmat, ezzel is megkönnyítve a vásárlást.

Adj hozzá gyümölcsöt!

Ahelyett, hogy cukrot adnál a zabpehelyhez vagy más édes ételhez, próbáld ki a friss gyümölcsöt (banán, cseresznye vagy eper) vagy a szárított gyümölcsöt (mazsola, áfonya vagy sárgabarack).

Csökkentsd az adagot!

Ha süteményt, muffint vagy tortát sütsz, csökkentsd a receptben előírt cukormennyiséget egyharmadával vagy felével. Gyakran észre sem lehet venni a különbséget, ha sokkal kevesebb cukrot használsz.

A kevesebb több!

Innovatív és felelős vállalatként a Lidl Magyarország elkötelezett a magyar családok egészséges táplálkozásának segítésében, ezért célul tűzte ki, hogy saját márkás termékeinek só- és cukortartalmát 2025-ig átlagosan 20 százalékkal csökkenti. További információk ITT.

Források:

https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/sugar-salt-and-fat/how-to-cut-back-on-sugar-without-noticing

https://www.who.int/publications/i/item/9789241549028

https://www.who.int/news/item/04-03-2015-who-calls-on-countries-to-reduce-sugars-intake-among-adults-and-children

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top