nlc.hu
Egészség

Ezért egyél chia magot

Ez történik, ha rendszeresen eszel chia magot

A chia mag antioxidánsokat, ásványi anyagokat, rostot és omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek elengedhetetlen elemek a szervezetünk egészséges működéséhez.

Lehet, hogy a chia mag kicsi, de hihetetlenül gazdag tápanyagokban. A chia magban lévő tápanyagok elősegíthetik a szív- és csontok egészségét, valamint pozitívan befolyásolhatják a vércukorszintet.

Tele van antioxidánsokkal

A chia mag az antioxidánsok kiváló forrása. Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyökökként ismert reaktív molekulákat, amelyek károsíthatják a sejtvegyületeket, ha felhalmozódnak a szervezetben. Például a szabad gyökök hozzájárulnak a korai öregedéshez és olyan betegségekhez, mint a rák. A chia magban található specifikus antioxidánsok közé tartozik a klorogénsav, a kávésav, a miricetin, a kvercetin és a kaempferol. Ezek mindegyike védőhatással lehet a szívre és a májra, valamint rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Például a klorogénsav segíthet csökkenteni a vérnyomást, míg a kávésav gyulladáscsökkentő hatással bír.

Chia mag jótékony hatása

Fotó: Getty Images

Csökkentheti a szívbetegség kockázatát

Tekintettel arra, hogy a chia mag rostban és omega-3-ban gazdag, fogyasztásuk csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Az oldható rost, amely elsősorban a chia magban található, segíthet csökkenteni a teljes és az LDL (rossz) koleszterinszintet a vérben. Ez viszont csökkentheti a szívbetegség kockázatát. Az ALA, a chia magban található omega-3 zsírsav fogyasztása szintén összefüggésbe hozható a szívbetegségek kockázatának csökkentésével. 

Támogatja a csontok egészségét

A chia magban számos olyan tápanyag megtalálható, amelyek fontosak a csontok egészségéhez, többek között kalciumot, foszfort és magnéziumot tartalmaz. Számos tanulmány támasztja alá, hogy ezeknek a tápanyagoknak a bevitele fontos a megfelelő csontsűrűség fenntartásához, ami a csontok erősségének mutatója. 

Csökkentheti a vércukorszintet

A chia mag fogyasztása segíthet a vércukorszint szabályozásában, elsősorban rosttartalmának és egyéb hasznos vegyületeinek köszönhetően.

Állatkísérletek kimutatták, hogy a chia mag javíthatja az inzulinérzékenységet is. Régebbi, 2010-es és 2013-as kutatások szerint a chia magot tartalmazó kenyér fogyasztása csökkenti az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést egészséges felnőtteknél. 

Ezenfelül:

  • Növeli a teltségérzetet, segíthet a fogyókúrában.
  • Hozzájárul a fogak egészségéhez is.
  • Szépíti a hajat és a bőrt.
  • Hatékony depresszió ellen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top