nlc.hu
Egészség

Hiánybetegségek elkerülése glutén- és laktózmentes étrend mellett

Ezekre figyelj oda, ha glutén- és laktózmentes étrenden élsz, de tartasz a hiánybetegségektől

Ugyan vannak olyan ételek, alapanyagok, amelyeket nem fogyaszthat az, aki laktóz- vagy gluténérzékeny, ők is étkezhetnek egészségesen. Ebben segítünk.

Világszerte sokan vannak, akiknek valamilyen ételintolerancia vagy -allergia miatt speciális étrendet kell követniük. Magyarországon a lakosság 30 százalékánál fordulhat elő laktózintolerancia, vagyis a tejcukor – azaz laktóz – emésztésének zavara. Igaz, csak nagyjából minden tizedik embernél okoz tüneteket.

Ami pedig a gluténérzékenységet illeti, hazánk lakosságának kb. 1-2 százaléka érintett. Ennek egyébként két fajtája van, a cöliákia, ami egy genetikailag meghatározott autoimmun betegség, illetve a cöliákiás gluténérzékenység, ami gyakoribb.

Fontos megemlíteni, a gluténérzékenység laktózintoleranciával is járhat. Szerencsére ugyanakkor ez utóbbi idővel el is múlhat, ha a gluténmentes étrend hatására a vékonybél regenerálódik, és helyreáll a laktáz enzim termelése.

Mindkét probléma azzal jár, hogy bizonyos ételeket el kell hagynia az érintetteknek, hiszen azok panaszokat okozhatnak, akár hiánybetegségek is kialakulhatnak, ha nem figyelünk oda. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy már azoknak is egyre könnyebb változatos és finom étrendet összeállítania, akiknél a laktóz vagy a glutén problémákat okoz.

Erre nagyon jó lehetőséget biztosít a Lidl is, hiszen a gluténmentes kenyerektől, gluténmentes lisztkeverékektől és tésztáktól kezdve a szendvics feltéteken keresztül laktózmentes tej, sajt, vaj és egyéb laktózmentes tejtermékeken át számos mentes alternatívát kínál.

Fiatal nő ágyban reggelizik

Fotó: Getty Images

Figyelj oda, hogy mit eszel!

A glutén által kiváltott autoimmun folyamat a vékonybél nyálkahártyájának károsodását okozhatja, ami felszívódási zavarhoz vezethet. Ha pedig nem tud elég D-vitamin és kalcium hasznosulni a szervezetben, csontritkulás alakulhat ki, a vas és B12-vitamin felszívódási zavara vérszegénységet okozhat, a vitaminok és tápanyagok hiánya pedig a sebgyógyulás zavarához, vérzékenységhez, az izmok leépüléséhez, mozgáskoordinációs zavarokhoz, idegbántalmakhoz vezethet.

Ez ijesztően hangzik, és ezzel sajnos nincs vége a következményeknek. Ha megkapjuk a diagnózist, az egyik első lépés nyilván az, hogy elhagyjuk a glutént tartalmazó ételeket, ám ha nincs megfelelően összeállítva az étrendük, akkor nemcsak a vitamin és az ásványi anyag bevitelünkkel lesznek problémák, de nem jutunk elég rosthoz sem, valamint túl sok gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyasztunk.

Ha az étrendünkbe beiktatjuk az alternatív gabonákat, mint például a kölest, hajdinát, quinoát, amarántot, és a belőlük készült termékeket, liszteket, tésztákat, azzal egy nagy lépést tehetünk azért, hogy emiatt ne kelljen aggódni.

Jó hír, hogy a gluténmentes termékek egyre nagyobb választékban elérhetőek. Ugyan szakemberek korábban kiemelték, hogy míg a gluténtartalmú gabonatermékeket általában vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsítják, ugyanezt kevés gluténmentes terméknél teszik meg, de szerencsére az élelmiszeripar fejlődik, a gyártók igazodnak a vásárlók igényeihez.

Mit tehetünk még gluténérzékenyként? Fogyasszunk sokkal több zöldséget, gyümölcsöt, illetve sovány húst, halat, hiszen ez minden egészséges étrend alapja.

Kenyérszelet kérdőjellel

Fotó: Getty Images

És mi a helyzet a laktózintoleranciával?

A tej és a tejtermékek fontos kalciumforrások és olyan kulcsfontosságú anyagokat is tartalmaznak, mint például a B-vitaminok, vagy a magnézium és a foszfor, amelyekre szükségünk van az erős csontozathoz.

Szerencsére vannak laktózmentes termékek (Magyarországon laktózmentes jelölést az az élelmiszer kaphat, amiben legfeljebb 10mg/100g vagy 100 ml mennyiségű laktóz található), illetve különféle enzimpótlókészítmények, amelyek mellett bátrabban fogyaszthatunk tejtermékeket.

Tapasztalatból mondjuk, nem könnyű búcsút inteni a finomabbnál finomabb sajtoknak, de szerencsére, ahogyan a savanyított tejtermékeknek (pl. joghurt, kefir, író), a félkemény- és kemény sajtoknak is alacsonyabb a laktóztartalma, így, ha enyhébb tüneteink vannak, ezekről nem feltétlenül kell lemondanunk. Ha pedig mégis inkább növényből készült helyettesítőket használnánk, jó hír, hogy ezeket gyakran kalciummal és D-vitaminnal dúsítják.

Amit még tehetünk: fogyasszunk olajos magvakat, levélzöldségeket, halakat és hüvelyeseket, így a szervezetünk több D-vitaminhoz és kalciumhoz juthat, illetve ne feledjük el a napfény jótékony hatásait (persze az UV-védelemre mindenképpen figyeljünk oda).

1319030733

Külön érdemes megemlíteni, hogy sokan vannak, akiknél sem laktózintolerancia, sem gluténérzékenység nem áll fenn, mégis az ilyen problémákkal küzdőknek készült termékeket fogyasztanak. Dietetikus szakemberek szerint ugyanakkor ennek hosszú távon negatív következményei lehetnek.

Ha ugyanis nincsen semmilyen tünetünk, nincs ételérzékenységünk vagy allergiánk, illetve olyan betegségünk, ami ezt igényelné, akkor a nem szakszerűen összeállított mentes étrenddel akár többet árthatunk magunknak, mint amennyit használunk.

Ha például teljes mértékben laktózmentesen étkezünk, annak ellenére, hogy ez nem lenne indokolt, akkor a laktáztermelésünket lecsökkentjük, vagyis, ha újra elkezdünk laktóztartalmú ételeket fogyasztani, akkor nagy valószínűséggel a laktózérzékenységre jellemző tüneteket fogunk tapasztalni. Érdemes tehát tényleg csak abban az esetben ezek felé a termékek felé fordulni, ha az valóban indokolt.

A Lidl igyekszik könnyebben elérhetővé tenni az ún. mentes táplálkozást, ezért kínálatában megtalálható számos glutén- és laktózmentes termék is, amelyek körét folyamatosan bővíti, többek között édességekkel is, hogy a nassolni vágyó laktóz- és gluténérzékeny vásárlóknak is kedvezzen.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top