nlc.hu
Egészség
Erre utalnak a köröm különféle elváltozásai

Ha a körmöd beszélni tudna, ezt árulná el rólad

A köröm színe és állaga sok mindent elárul gazdája egészségi állapotáról.

A köröm állaga nagyon sok mindent elárul szervezetünk állapotáról, ha tudjuk, mire figyeljünk – írja a HáziPatika.

Kék köröm

A kékes, lilás árnyalatú körmök oka az oxigénhiány. Az ujjvégek ilyenkor nem jutnak elég oxigénhez,  légzőszervi zavar vagy valamilyen, az erekkel kapcsolatos probléma miatt.

Ha a körmöd beszélni tudna, ezt árulná el rólad

Sárga köröm

A korral együtt gyakran bekövetkező jelenség a köröm elsárgulása, de a gyakori körömlakk használat, illetve műkörömviselés mellékhatása is lehet. Kezdődő sárgulás esetén érdemes időnként egy hét szünetet tartani a festésben. A rendszeres dohányzás ugyancsak sárgíthatja a körmöket.

Száraz, törékeny köröm

A bőr és a körömágy szárazságával együtt jár körmeink kiszáradása is.

A rossz minőségű körömlakklemosó, a túl sok klóros víz, illetve a sok mosogatás egyaránt töredezést okozhat.

A körömszálkásodás- és szárazság azonban a pajzsmirigy alulműködését is jelezheti, úgyhogy tartós fennállása esetén indokolt az okok kivizsgálása.

Fehér foltok a körmön

A körmökön megjelenő fehér pöttyök általában nem kalciumhiányra utalnak, inkább apróbb sérülések nyomai. A szélesebb, fehér, vízszintes csíkok, szaknyelven Muehrcke-vonalak a máj vagy a vese rendellenes működésére utal.

Kanálköröm

Az elvékonyodó, kanál formájú köröm súlyos vashiányt, vérszegénységet jelez. Nézessük meg orvossal, mert lehet, hogy vaspótlásra lesz szükség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top