nlc.hu
Egészség
Jobban teljesítenek a nők, ha menstruálnak, állítja egy új tanulmány

Ügyesebbek a nők, ha menstruálnak – meglepő eredményre jutott egy új tanulmány

A kutatás szerint csak illúzió, hogy menstruáció közben gyengébbnek érezzük magunkat: valójában jobban teljesítünk, mint bármikor.

Fáradtnak, nyúzottnak, feszültnek és stresszesnek érzi magát számtalan nő a menstruáció ideje alatt, tömegeket érint a hasi görcs, fejfájás, hátfáját, érzékenység és emésztési problémák, úgyhogy minden okunk meg is van azt gondolni, ez nagyon nem a legeredményesebb időszakunk az életben. Egy friss tanulmány viszont most rácáfol erre, sőt odáig megy, hogy egyenesen jobbnak ítéli meg a nők teljesítményét a ciklusuknak ezen napjain.

Nem várt következtetés 

„A menstruációs időszakban a nők jobban teljesítettek, mint bármely más fázisban, gyorsabb reakcióidővel és kevesebb hibával” – áll a Neuropsychologia című folyóiratban megjelent tanulmányban. A tanulmány kifejezetten férfi és női labdarúgókat vizsgált, és megállapította, hogy „a kognitív feladatok teljesítése jobb volt a menstruációs fázisban, és rosszabb volt a luteális fázisban (az ovulációtól a menstruációig tartó időszak)” – magyarázza a Cleveland Clinic.

Így teljesítettek a menstruáló alanyok

Egy feladatban, mely a pontosságot, a koncentrációt és a reakcióidőt vizsgálta, arra jutottak, hogy 25 százalékkel kevesebb alkalommal hibáztak azok a résztvevők, akik éppen menstruáltak, mint ciklusuk másik szakaszában tartó társaik. Ami pedig a teljesítményt illeti, inkább a menstruáció előtt jellemző annak visszaesése, nem pedig közben. Dr. Megan Lowery, a tanulmány egyik szerzője az UCL Sebészeti és Intervenciós Tudományok Osztályának és az ISEH-nek azt mondja: „Sok nő érzi magát éppen a peteérést megelőzően a szokásosnál ügyetlenebbnek, és ezt a mi eredményeink is alátámasztják”.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Ellentmondó eredmények

Bár az eredmény meglepő, akadtak már tanulmányok, melyek felvetették annak lehetőségét, hogy nem feltétlenül gyengülünk el menstruáció közben, igaz, a vizsgálatok szinte mindegyik ellentmond egymásnak. Egyes szakértők arra a következtetésre jutnak, hogy ilyenkor romlik az emlékezőképesség és a koncentráció, míg mások szerint éppen erősödik, további vizsgálatok alapján pedig egészen egyszerűen nem is nagyon változik.

A nagy eltérések azonban nem a szakértelem hiányából fakadnak, hanem abból, hogy hatalmas egyéni különbségek tapasztalhatók a kérdésben, illetve erősen befolyásol bennünket saját magunk megítélésében a hangulatunk, mely a menstruáció ideje alatt jóval hullámzóbb, mint máskor.

A hormonok játéka

A titok persze a hormonok játékában rejlik. Az ösztrogén és progeszteron szintjének változása lényegében egész ciklusunkat meghatározza, ehhez kapcsolódnak az egyénileg eltérő, de mégis többnyire hasonló tünetek, amelyeket tapasztalunk. Éppen ezért érdekes ez a friss megállapítás, mely felveti azt a kérdést is, vajon nem azért javult-e a vizsgált alanyok eredménye, mert a menstruáció közben nehezített pályát megpróbálták ellensúlyozni a vizsgálat kedvéért. És vajon mennyiben befolyásolta a következtetéseket, hogy a felmérésben résztvevők nem mellesleg sportolók voltak.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top