nlc.hu
Egészség
Mérgező fémet találtak a tamponokban

Mérgező fémet találtak a tamponokban

Minden megvizsgált tartalmazta az összes fémet, melyet a kutatók kerestek: a neves márkáktól egészen az organikus termékekig.

Ijesztő eredménye lett a UC Berkley kutatásának: több fajta mérgező fémet is találtak világszerte ismert és népszerű tamponmárkák termékeiben, vette észre a Telex.

Különösen aggasztó, hogy a tamponnal érinthető bőrterületek jóval könnyebben szívnak be kívülről érkező anyagokat, mint a test más részeinek felületei, ráadásul rendkívül sokakat érint a kérdés, hiszen a menstruáló nők 50-80 százaléka használ tampont.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

A fémek által okozott kockázatok sora meglehetősen veszélyes: demencia, meddőség, cukorbetegség, rákos megbetegedések kialakulásának veszélye, valamint károsodás a májban, agyban, vesében, szív- és érrendszerben, idegrendszerben és az endokrin rendszerben.

A kutatók 14 márka 30 fajta tamponjában az általuk keresett fémek mindegyikét megtalálták:

arzént,
báriumot,
kalciumot,
kadmiumot,
kobaltot,
krómot,
rezet,
vasat,
mangánt,
higanyt,
nikkelt,
ólmot,
szelént,
stronciumot,
vanádiumot
és cinket.

Abban akadt eltérés, hogy márkás, saját márkás vagy organikus termékről van szó, illetve hogy az EU-ben vagy az USA-ban kapható-e a tampon, de nem találtak olyat, amelyben jelentősen kisebb lett volna az előforduló mennyiség, mint a többiben.

Még nem egyértelmű, hogy a tamponban talált fémek hozzájárulnak-e bármilyen egészségkárosodáshoz, a szerzők szerint további kutatásokra van szükség.

Ez is érdekelhet tampon-sorakozó Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top