Túl lehet adagolni a vitamint?

nlc | 2024. Július 29.
Mi történik akkor, hogy az ajánlottnál több vitamint viszel be a szervezetedbe? Még egészségesebb leszel, vagy talán éppen ellenkezőleg? Itt a válasz!

A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek segítik az organizmusok egészségének megőrzését. Megjelenhetnek természetesen a szervezetünkben vagy az ételeinkben, de bevihetjük őket tabletták vagy más készítmények formájában is. 

Mindannyiunknak szüksége van vitaminokra és szinte mindenki – néhány kivételtől eltekintve, beleértve a várandósokat  és a felszívódási problémákkal küzdőket – kiegyensúlyozott étrenddel meg is kaphatja az összes számára szükséges vitamint: a gyümölcsök és zöldségek természetesen gazdagok vitaminokban, akárcsak a diófélék, a tejtermékek, a tojás és a hús. Ehhez képest azonban – egy Egyesült Államokban készült felmérés szerint – az emberek fele szed legalább egyféle vitamint vagy étrend-kiegészítőt.

Fotó: Getty Images

Ha változatosan és egészségesen táplálkozol, vitaminokban gazdag ételeket fogyasztasz, és emellett még szedsz is vitamint akkor túlzásba is eshetsz. A szervezetnek ugyanis minden vitaminból meghatározott mennyiségre van szüksége, ennek a túllépésétől pedig nem leszel egészségesebb, sőt, akár meg is betegedhetsz.

A C-vitamin túlzott fogyasztása például hányingert, gyomorgörcsöt vagy hasmenést okozhat. A túl sok D-vitamin bevitele hányáshoz, étvágytalansághoz és veseproblémákhoz, míg a túlzásba vitt B-vitamin fogyasztás idegkárosodáshoz vezethet, és így tovább.

Ugyanakkor azonban a vitaminok halálos túladagolása, bár technikailag lehetséges, azonban nagyon valószínűtlen.

via

Exit mobile version