nlc.hu
Egészség

A legfontosabb vitaminok

Ezt a 3 vitamint mindenkinek szednie kellene

Való igaz, hogy az életkorod, a fizikai állapotod, sőt a nemed is meghatározza, hogy milyen vitaminokra és ásványi anyagokra van leginkább szükséged, ezekkel azonban garantáltan nem fog mellé senki!

Az, hogy szervezeted elegendő mennyiséghez jusson a számára fontos vitaminokból és ásványi anyagokból, nemcsak az egészséged, hanem a szépséged miatt is fontos. Az itt felsorolt három vitamin csökkentheti a krónikus megbetegedések kialakulását, amihez természetesen sokat hozzátehet a kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres mozgás, valamint a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás kerülése, stresszcsökkentéssel karöltve.

A-vitamin

A retinolnak is nevezett A-vitamin leginkább a narancsszínű gyümölcsökben és zöldségekben van jelen, de a sajtokban is nagyobb mennyiségben fordul elő. Nem véletlenül nevezik a szépség vitaminjának, ugyanis a vitaminok közül ez a a bőr egyik legjobb barátja. Támogatja a bőrregeneráló folyamatok at, csökkenti a bőrszárazságot, és ami még ennél is lényegesebb, hogy védelmet nyújt a káros környezeti hatásokkal szemben.

Ha nem jutsz elég A-vitaminhoz, azt a szervezeted bőrproblémákkal (fokozott érzékenység, kipirosodás, húzódó érzés, érdes tapintás), a fejbőr korpásodásával, a haj és a körmök töredezettségével jelezheti. Az immunrendszer gyengesége és a túlzott fáradékonyság is utalhat az A-vitamin hiányára.

C-vitamin

A C-vitamin ösztönözheti a szervezeted kollagéntermelését, igaz, az idő múlásával ez a folyamat egyre lassabbá és kevésbé hatékonnyá válik, így az immunerősítés mellett a bőr rugalmasságának megőrzésében is fontos szerepe van. A C-vitamin ahhoz is hozzájárul, hogy jobban felszívódjon a szervezetbe kerülő vas, ami különösen a nők számára lényeges ásványi anyag. A vas szelénnel és cinkkel együtt csökkentheti a szabad gyökök sejtöregítő hatását, ezért mindenkinek jól jönnek, ha nem szeretnék, hogy látványosan mutatkozzanak rajtuk az öregedés jelei. Gyulladáscsökkentő hatása miatt jó szolgálatot tesz pattanásos, problémás bőr esetén, de akkor is érdemes bevetni, ha ínyvérzéssel küzdesz.

Természetes formában leginkább zöldségekből és gyümölcsökből veheted magadhoz, citrom, eper, cseresznye, sárgabarack, kivi, alma és grapefruit fogyasztásával, de a brokkoli és a paprika is gazdag C-vitaminban.

Vitaminok kiskanálban

Fotó: Getty Images

E-vitamin

Az E-vitamin a sejtregenerálódás egyik legjobb „üzemanyaga”, ami ráadásul erőteljes antioxidánsként az úgynevezett oxidatív stresszel szemben is védelmet nyújthat a sejtek számára. Hasznos az öregedéssel folytatott harcban: lassíthatja a ráncképződést, és hozzájárulhat, hogy a már meglévő ráncok ne mélyüljenek túl látványosan. Nagyobb mennyiségben fordul elő a növényi olajokban, a mandulában, a napraforgómagban, valamint a teljes kiőrlésű gabonákban. A vérnarancsot és a leveles zöldségeket is jelentős E-vitamin-forrásként tartják számon.

Az E-vitamin hiányára a meggyengült immunrendszer, a koncentrációs- és memóriazavarok, de a bőr idő előtti öregedése esetén is érdemes az E-vitamin hiányára gondolni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top