nlc.hu
Trend

Vitaminok, amikre szüksége van a bőrnek

5 vitamin, amire nagy szüksége van a bőrödnek

Ezekre a vitaminokra érdemes figyelni arckrémválasztásnál.

Egy arcápoló esetén sokat számít az állaga, felszívódása, sőt, gyakran az illata is, ám náluk is fontosabb, mit tartalmaz. Aktív összetevőknek nevezik a komponenseket, amik a krémek, szérumok valódi hatását kifejtik. Közülük is vannak erősebbek és gyengébbek, olyanok, amik hatását tucatnyi kutatás igazolja és olyan is, aminek képességei inkább csak anekdotikus forrásokon nyugszanak. A vitaminok esetén ez utóbbitól nem kell tartanunk, van köztük öt, amit különösen érdemes bevetni az arcápolás terén, mert csak nyerhetünk velük.

A-vitamin

Egyszer még biztosan szobrot állítanak neki, olyan hatásos ránctalanító összetevő az A-vitamin, pontosabban az A-vitamin-származékok, és ez csak az egyik szuperképessége. Összefoglaló néven retinoidoknak is nevezik őket, léteznek belőlük erősebbek és gyengédebbek, de mind esetén a retinolsav az a végső anti-aging hatóanyag, amivé képesek átalakulni a bőrben, és ami kifejti az igazolt hatást. Kollagéntermelésre ösztönzik a bőr sejtjeit, segítenek a pigmentfoltok kialakulása ellen, pattanásos bőrre is hatékonyak, ráadásul antioxidáns hatásúak, azaz nemcsak a kollagéntermelést serkentik, de a meglévő kollagének lebomlását is lassítják. A retinoidok közül manapság a legfelkapottabbak a retinol és a retinal, hogy kinek melyik a legmegfelelőbb, és azt hogyan érdemes használni, részletekbe menően megtudhatod ebből a cikkünkből.

Retinoidos krémeket és szérumokat egyaránt találunk, bármelyik típus mellett is döntünk, fontos, hogy figyeljünk rá, milyen koncentrációban tartalmazza az összetevőt. Ugyanis ha túl kevés van benne, mit sem ér (árulkodó, ha rá sem írják a krém dobozára a pontos, százalékos mennyiséget), ám egy túl erős készítménnyel sem érdemes nyitni a kalandot, mert könnyen bőrérzékenység léphet fel. Retinol esetén a 0,1-0,3%-os koncentráció tökéletes belépő szint, retinal esetén ezt a 0,05% jelöli. 

arcszérumos üvegek

Fotó: Getty Images

B3-vitamin

Még a kozmetikai összetevők közt is léteznek divatosabbak és kevésbé felkapottak, a B3-vitamin, azaz a niacinamide népszerűségét azonban úgy tűnik, hosszú évek óta nincs, ami beárnyékolja. Igazi kis multifunkciós komponens, egyes hatásai pedig mind kutatásokkal is alátámasztott képességek. Hatásos összetevő a bőröregedés ellen, pattanásos bőrűeknek is érdemes használni, segíti a pigmentfoltok halványítását. Már 2%-os koncentrációban is hatékonyan csökkenti a faggyútermelést és normalizálja pórusok méretét, 2-5% közé teszik az értéket, amivel már a pigmentfoltok ellen hathatunk, míg a ráncok ellen 5-6%-os mennyiség már jónak számít. Számos niacinamide-os szérumot találunk a piacon, közülük kezdőként elég lehet egy 5% körüli mennyiséget tartalmazót választani, és ha pár  hónap után úgy látjuk, bevált, válthatunk a 10%-os mennyiséget tartalmazókra. 

C-vitamin

A tiszta C-vitamin az egyik legjobb antioxidáns összetevőnek számít a bőrápolásban, ami képes halványítani a pigmentfoltokat, a hegek láthatóságát, és támogatja a fényvédelmet is, ezért ha C-vitaminos szérumot használunk, azt érdemes a reggeli arcápolási rutinba beilleszteni. Ezenfelül kimutatták róla, hogy képes serkenteni a bőr kollagéntermelését, felveszi a harcot a szabad gyökökkel szemben, anti-aging szempontból is tud egy kis plusz adni a bőrnek.

A kozmetikumok közt találunk olyat, ami tiszta C-vitamint, vagyis aszkorbinsavat tartalmaz, és olyat is, ami valamilyen C-vitamin-származékot. Mindkettő jó választás, ám picit más-más okokból. A tiszta C-vitamin minden pozitív tulajdonsága ellenére instabil összetevő, könnyen lebomlik, ezért ha vele készült szérumot, krémet veszünk, számítsunk rá, hogy maximum három hónapig bírja, és ez idő alatt is jobb hűtőben, fény elől elzárva tárolni. Ettől még nagyon is érdemes próbát tenni vele: olyan kozmetikumot keressünk, ami legalább 5%-ot tartalmaz, de még jobb, ha 10-15% ez az érték. A C-vitamin származékok nagy előnye a tiszta C-vitaminnal szemben, hogy jóval stabilabbak, nem szükséges őket hűtőbe pakolászni, miközben hatékonyságuk alig marad el az aszkorbinsavétól. Általánosságban egy 10% körüli mennyiség esetükben is elegendő ahhoz, hogy kifejthessék bőrszépítő hatásukat. 

c-vitaminos szérum

Fotó: Getty Images

E-vitamin

Az E-vitamin, azaz tokoferol egy antioxidáns hatású vitamin, rendkívül jó felszívódó-képességgel. Védi a bőrt az UVB-sugárzással szemben, illetve segít csökkenteni az UVB-sugárzás okozta bőrkárokat. Teszi mindezt mellékhatások nélkül, épp ezért igazságtalanul kevés szó esik róla. A C-vitaminnal kiválóan erősítik egymás hatékonyságát, tankönyvi példa, ha olyan C-vitaminos szérumot használunk, ami a C-, E-vitamin és ferulic sav trióját tartalmazza.

A kozmetikumokban a leggyakrabban mégsem találkozunk tiszta E-vitaminnal, gyakoribb, hogy Tocopheryl acetate-ot, egy származékot tartalmaznak, mely jóval stabilabb összetevőnek számít. Cserébe azonban felszívódó képessége alacsonyabb, így hatékonysága is, egyes kutatások szerint tízszer gyengébb hatóanyag az E-vitaminnál. Pontos százalékos ajánlás azonban nem igazán ismert rá vonatkozóan, E-vitaminra néhány helyen az 5 százalékot olvashatjuk, amiből arra következtethetünk, hogy származék esetén combos mennyiség szükségeltetne belőle. Mindenesetre ha az összetevőlistában a Phenoxyethanol után következik, átütő erejű hatást ne várjunk a készítménytől e tekintetben. 

F-vitamin

Az F-vitamin a zsírsav egy csoportja, lipid, róla beszélve kiemelendő a linolsav, egy omega-6 zsírsav és az alfa-linolénsav, vagyis omega-3 zsírsav. Rajtuk kívül persze még több más zsírsav is igazoltan jót tesz bőrünknek, ilyen az olajsav és a sztearinsav is. Mindegyikükre érvényes, hogy hidratáló hatásúak, kiváló bőrpuhító emolliensek. Antioxidánsként bőrnyugtató hatással rendelkeznek, és erősítik a bőr védőrétegét is. A linolsavban gazdag olajnak számít a jojobaolaj, az argánolaj, a chia mag olaj, és a lenmagolaj is.

Minden bőrtípus számára hasznos összetevőnek számítanak, száraz és zsíros bőrűek egyaránt kihasználhatják képességeiket, melyek mellett mellékhatásoktól nem kell tartanunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top