Életmód

Eredményhirdetés: nagy C-vitaminos szérum teszt

Három héten át teszteltünk egy-egy népszerű C-vitaminos szérumot, tapasztalatainkat olvashatjátok.

Arcápoló szérumokból nincs hiány, kiigazodni azonban nem egyszerű köztük. Hogy segítségetekre legyünk, egy tesztsorozatot indítottunk, melynek első állomásaként C-vitaminos szérumokról mondjuk el véleményünket. Szerkesztőség tagjai közül néhányan háromhetes tesztelésnek vetettek alá egy-egy itthon népszerűnek számító C-vitaminos szérumot, most tapasztalataikat olvashatjátok.

Mire jó egy C-vitaminos szérum?

A tiszta C-vitamin igazi kis csodaszer a bőrápolásban, melynek hatékonysága nem légből kapott állítás. Számos kutatást végeztek már vele kapcsolatosan, az egyik legjobb antioxidáns összetevőnek számít, halványítja a pigmentfoltokat, hegeket, támogatja a fényvédelmet, ezért a C-vitaminos szérumokat kifejezetten érdemes reggelente használni, miután pedig serkenti a kollagéntermelést, még anti-aging szempontból sem elhanyagolható.

A kozmetikumok esetén beszélhetünk tiszta C-vitamint, vagyis aszkorbinsavat tartalmazó készítményekről, valamint C-vitamin származékokkal dolgozó változatokról. Ez utóbbiak nagy előnye, hogy hatékonyságban sokszor alig maradnak el az aszkorbinsavtól, miközben sokkal stabilabb anyagok, ennek köszönhetően ezeket a készítményeket nem szükséges hűtőben tárolni – a tiszta C-vitaminos szérumokat ellenben igen. 

Bőrápolási szempontból a tiszta C-vitamin optimális mennyisége a szérumokban 5-15% között van, aminek pontos értékét jó esetben a terméken is feltüntetik. Házilag kotyvasztani C-vitaminos szérumot azonban nem érdemes, ezeknél a készítményeknél sokat számít, milyen a pH értékük, a megfelelő, 2,5-3,5 közötti értéket otthoni eszközökkel belőni elég esélytelen.  

Teszteléseink eredményei

Tindigo – Bright & Beautiful Anti-aging Serum with 20% MAP

Tindigo - Bright & Beautiful Anti-aging Serum with 20% MAP

Tindigo – Bright & Beautiful Anti-aging Serum with 20% MAP

Első benyomás: Fehér, teljesen szagtalan, könnyű, mégis telt állagú, krémes szérum.

Használata: az a típusú krém, amit már felkenni is kellemes volt, könnyen eloszlatható. Egészen frissen hagyott egy enyhe viaszos réteget a bőrömön, de pár perc alatt felszívódott. Reggelente használtam, két pumpálásnyi elegendő volt az egész arcomra.

Használata más kozmetikumokkal: Arctisztítás után, gyakorlatilag nappali krémként használtam, fölé csak sminket tettem. Sminkalapnak szuper, primerre nem volt mellette szükség, egyből az alapozót vittem fel rá vékony rétegben. Ami nagyon látványos volt, hogy az arcom tágabb pórusú területein is simábban oszlott el az alapozó a szérum felkenése után, majd a nap folyamán nem is fényesedett ki a bőröm.

Tapasztalatok a 3 hét után: Irritációt, pattanásokat nem tapasztaltam, pozitív változást viszont igen: az arcomon lévő foltok halványodtak, az egyenetlenségek, korábbi pattanások nyomán meglévő kráterek pedig finoman elkezdtek „feltöltődni”.

Phi Cosmetics – C2 Maximum C-vitamin Szérum Bojtorján Kivonattal

Phi Cosmetics - C2 Maximum C-vitamin Szérum Bojtorján Kivonattal

Phi Cosmetics – C2 Maximum C-vitamin Szérum Bojtorján Kivonattal

Első benyomás: vizes állagú, világossárga folyadékról van szó. Természetes illata felkenés előtt egészen kellemes, felkenéskor, a bőrrel érintkezve kicsit furának tűnt, de valójában nem volt zavaró számomra.

Használata: Reggelente használtam a szérumot, alkalmanként annyit, amit egy pumpálással a pipetta felvett. Felvitelkor eleinte olyan, mintha vizet kennék fel a bőrömre, majd kis arcmasszázs után enyhén krémes jelleget ölt. Mikor már nem lehet tovább kenni, fél percig picit ragadós érzetű, de utána azonnal beszívódik, nem hagy olajos érzést, nincs réteg a bőrön. Azonnal friss, tiszta, babapopsiszerű a hatás, jó érzés utána simizni az arcot.

Használata más kozmetikumokkal: Mivel tényleg szinte azonnal beszívódik, mehet fölé bármi, és nekem kell is, mivel nagyon enyhén szárította a bőrömet az orromnál – de az a rész amúgy is szárazabb szokott lenni, amikor hűvösebb az idő, nem biztos, hogy a szérum okozta. A sminkelést sem befolyásolta, mivel nem olajos hatású, gond nélkül tudtam használni a megszokott sminktermékeimet.

Tapasztalatok a 3 hét után: Amikor elkezdtem használni a szérumot, alapvetően nem volt nagyobb gondom a bőrömmel, jót tett neki épp a nyári nap. Viszont hajlamos a bőröm érzékenykedni, kisebb pörsenésekre, pattikra a melegtől vagy a menstruáció előtt. Ha most nagyon közelről nézem a bőröm, 2-3 apró, tűfejnyi piros kis foltocska van rajta, de ahhoz tényleg kutatni kell az arcomon. A bőröm alapvetően sokkal üdébb és egészségesebb lett tőle, és azt gondolom, feszesebb is. Igen, azt hiszem, az üde szó lenne a legjobb, ami leírja nálam a Phi C-vitaminos szérum hatását. Én mindenképpen beleépíteném a napi arcápolási rutinomba, pláne, hogy természetessége nagy előny számomra, ugyanis alapvetően természetes, vegán kozmetikumokat használok.

Omorovicza – Napi C-vitamin Szérum

Omorovicza - Napi C-vitamin Szérum

Omorovicza – Napi C-vitamin Szérum

Első benyomás: fehér, folyós állagú szérum, amin érezhető egy kis parfümös beütés, ami a felkenés után is még viszonylag sokáig megmaradt.

Használata: Fele-fele arányban használtam a szérumot reggel és este: heti háromszor esténként, így adva időt rá, hogy beszívódjon a szérum, és heti háromszor-négyszer, az edzős napjaimon, reggel vittem fel a bőrömre. A pumpás kiszerelés miatt nagyon könnyű volt a pipettába felpumpálni a terméket, egy pumpálással bőven elegendő mennyiséget vesz fel. Felosztottam az arcomat öt részre (homlok, orcák, áll és orr) és egy kis borsónyi mennyiséget tettem az egyes helyekre, majd eldolgoztam a bőrömön. Jutott belőle mindenhová, tudtam még a nyakamra is juttatni belőle masszírozás közben. Többször át kellett masszírozni vele az az arcomat, és volt, hogy még így sem szívta be a bőröm teljesen a szérumot, és maradt egy vékony réteg az arcomon, ami így fényessé és kicsit ragadóssá tette a bőrömet. Lehet, hogy túl sokat próbáltam felvinni belőle? 

Használata más kozmetikumokkal: Mivel úgy éreztem, elegendő mennyiségű bőrápolót viszek fel vele, nem használtam más krémekkel párhuzamosan. Jó sminkalap volt, mert puhává tette a bőrömet, de több púdert használtam mint szoktam. A szeptemberi indián nyári melegben soknak éreztem, ezek alapján úgy vélem, elsősorban száraz arcbőrűek számára lehet ideális a szérum használata.  

Tapasztalatok a 3 hét után: Meglehetősen gazdag szérumról van szó, az én bőrömnek úgy tűnik, ennél könnyedebb készítményekre van szüksége, de érett és/vagy száraz bőr esetén más lehet a helyzet. Sajnos elég sok pattanásom kialakult az elmúlt három hétben, főként az áll és orr vonalán, ami annak is betudható, hogy mostanság egy-két hosszabb utazáskor végig maszkot viseltem, így kevesebbet szellőzött a bőröm, a sokszor 25-30 fokos melegben pedig sokat izzadtam. Ilyen körülmények között egy könnyebb bőrápoló számomra jobb lett volna. Ettől eltekintve a szérum puhává tette a bőrömet, és úgy láttam, élettel telibb is volt a használatától, amit pozitívumként értékelek.

Paula’s Choice – C15 Super Booster

Paula's Choice - C15 Super Booster

Paula’s Choice – C15 Super Booster

Első benyomás: áttetsző, minimálisan sárgás színű, vízszerűen híg folyadék, tökéletesen illatanyagmentes. Tiszta C-vitamint tartalmaz, így ennek megfelelően az üvegcse sem átlátszó, kiszerelése pipettás, amit papírdobozában mellé csomagolnak, hogy a kupakos zárással még tovább őrizze meg bontatlanul a termék a minőségét.

Használata: Reggelente használtam, arctisztítás után, fényvédőkrém előtt. Mivel hűtőben tároltam, a hűsítő érzés további pluszt adott, de ereje nem ebben van. 6-7 cseppnyi szérumot használtam egy alkalommal, amit elosztva vittem fel arcom több pontjára. Pillanatok alatt felszívta a bőröm, nagyon jó érzés volt, semmilyen ragacsos réteg nem maradt utána.

Használata más kozmetikumokkal: Hidratáló krémet fölé nem használtam, mert a fényvédőm tartalmaz elég hidratálót számomra, ezt épp úgy használtam, mint máskor. A két réteg nem volt sok, pont annyinak érződött, mintha rajtam sem lett volna a szérum. A sminkelést sem befolyásolta, nem csillogott ki se jobban, se előbb a bőröm, mintha nem használtam volna a szérumot.

Tapasztalatok a 3 hét után: Túlzás nélkül állíthatom, nagyon szuper hatása van! Tudom, szérum esetén az igazi eredmények hetek alatt alakulnak ki, de ennek van egy olyan azonnali hatása, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. A bőröm mintha belülről fényt kapna, mikor felviszem, de ez nem valamilyen fura csillogás, hanem egy természetes üdeség. Egyetlen napot sem hagytam ki, így a három hét végére szerintem bőröm összképe is szebb lett, de kíváncsi vagyok, milyen eredménye lesz, ha kiürül az üvegcse. Mivel semmi mást nem változtattam arcápolási rutinomon, vélhetően ennek köszönhető, hogy a menstruációm kezdetét beharangozó pattik kisebb számban jöttek elő, általánosságban pedig egységesebb lett arcbőröm színe, nem fakó, pedig az a minimális barnaság is már rég lekopott, amit nyáron felszedtem.

Avon – ANEW C-vitaminos Szérum

Avon - ANEW C-vitaminos Szérum

Avon – ANEW C-vitaminos Szérum

Első benyomás: Sárgás, áttetsző színű, finom illatú, kicsit olajos állagú szérum. Pumpás kiszerelésű, melytől könnyen adagolható.

Használata: Esténként használtam a szérumot, egy alkalommal egy pumpálásnyit vittem fel belőle. Kicsit olajos érzetet hagy maga után, de hamar beszívódik.

Használata más kozmetikumokkal: Az enyhén olajos érzet miatt reggelente nem használtam, ugyanis számomra sminkelni nem volt annyira könnyű rá. Esti arcápolási rutinomba azonban szépen illeszkedett, teljesen jól működött a többi szérumommal, hidratáló krémemmel.

Tapasztalatok a 3 hét után: Úgy vettem észre, szépen felpumpálja a bőrt, és nekem halványította kicsit a hegeket is, aminek nagyon örültem. Pattanást vagy egyéb kellemetlen tünetet nem okozott, pedig extrán érzékeny bőröm van. Elégedett voltam a termékkel.

Hylamide – C25 Stabilized Vitamin C Booster

Hylamide - C25 Stabilized Vitamin C Booster

Hylamide – C25 Stabilized Vitamin C Booster

Első benyomás: Enyhén sárgás színű, olajos állagú szérum, pipettás kiszerelése kényelmes, könnyen adagolhatóvá teszi. Mivel C-vitamin származékot tartalmaz nem kellett hűtőben tárolni.

Használata: Olajos állaga miatt esténként használtam, bár jobb lett volna reggel, de kombinált-zsíros bőrömnek sok lett volna a fényvédő és smink alá. Száraz bőrűeknek azonban jól jöhet reggelente is, pláne most, hogy hűvösebb van. 3-4 cseppet oszlattam el egy alkalommal az arcomon, ebből szépen jutott mindenhová. Kellemes érzés volt, nem csípett, ellenben nekem lassan szívódott fel – bár este/éjjel ez nem zavart különösebben. 

Használata más kozmetikumokkal: Használtam együtt más szérummal is, illetve természetesen a hidratáló krémemmel, semmi gond nem volt vele. A felszívódása lassabb nem lett, de gyorsabb sem. 

Tapasztalatok a 3 hét után: Hiába csak este használtam és nem reggel, valóban jót tett bőrömmel ez a szérum. Előnyére változott, adott egyfajta plusz egységesítő, frissítő hatást neki. Hiányozna, ha ezentúl nem lenne C-vitaminos szérumom, magas koncentrációja pedig kimondottan tetszett, olajos állaga miatt estem csak gondolkodóba, egy könnyedebb típus számomra jobb lenne.

Nem csak a C-vitamin az, ami jót tesz az arcbőrnek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.