nlc.hu
Trend

Arcápolási rutin, ha spórolni kell

Így spórolj az arckrémeken, hogy bőröd mégis a lehető legjobbat kapja

Ha minimumon tartanád a kozmetikumok számát, ám szeretnéd, hogy egy alap ápolásnál többet nyújtsanak, így állítsd össze arcápolási rutinodat.

Amikor luxus egy vajas krémes sütit megsütni és kétszer is meggondolunk minden kiadást, érthető, ha arcápolási szokásainkat is górcső alá vesszük, és átgondoljuk, mi az, amire tényleg szükségünk van.

Arcápolási alaprutin

Ebben lehet segítségünkre Paula Begoun kozmetikai szakértő szépségtippje, aki négy, jól megválasztott kozmetikumot ajánl, melyekkel kimaxolhatjuk minimalista arcápolási rutinunkat. , ami így nem kell, hogy súlyos tízezrekbe kerüljön. Ajánlott rutinja arra a három készítményre épül, mely bőrtípusra hangolva bárki számára tökéletes alapot jelenthet:

  • gyengéd arctisztító: a gyengéd annyit tesz, hogy pH-értéke rendben van, nem szappan, nem szárítja a bőrt, nincsenek benne erős tisztító komponensek (pl. SLS), illatanyagmentes és semmilyen dörzsis, hámlasztó szemcséket nem tartalmaz. Lehet krémes vagy géles, ez attól függ, a száraz-normál-zsíros skálán milyen a bőrtípusunk: ökölszabályként elmondható, hogy száraz bőrűeknek, a krémesebb, zsíros bőrtípusúaknak a gélesebb és lotion formulák jöhetnek be jobban. Drogériák kínálatában is könnyen találunk megfelelőt, az összetevőlistát kifejezetten érdemes olvasgatni vásárlás előtt.
  • hidratáló krém: kiválasztását bőrtípusunk határozza meg, más állagúra, összetevőjűre van szükség a száraz és zsíros bőr számára. Annál jobb, minél többféle hidratáló összetevőt tartalmaz, szuper ha kerülnek bele antioxidánsok és peptidek is, bár nyilván, minél több az extra benne, annál könnyebben csúszik felfelé az ár is. Egy kis tájékozódással, összehasonlítással azonban biztosan ügyesebben tudjuk kiválasztani a megfelelőt. Jól formulázott, alap hidratáló krémet 3000 forint körül már kaphatunk, ha érzékeny a bőrünk, esetében is javasolt illatmentes változatot használni.
  • fényvédő: nyáron SPF50-es, ősztől tavaszig SPF30-as, minden nap, ha sokat tartózkodunk napon, rendszeresen utánkenve. Ez nem felesleges plusz, bőrünknek hosszú távon épp úgy szüksége van a fényvédelemre mint a hidratálásra, hogy egészséges maradhasson, ne jelenjenek meg indokolatlanul nagy számban és idő előtt pigmentfoltok, ráncok, a pattik és más bőrproblémák ne erősödjenek fel, és lehetőleg bőrrákot se kapjunk. Hogy testesebb krémes vagy fluid, itt is bőrtípustól függ, mindenképp tartsd szem előtt, hogy számít a felkent mennyiség is a megfelelő védelemhez. Fényvédő krémből is szuper készítményeket kapni már 3000 forint körüli áron, többet teszteltünk már mi is közülük.
Illusztráció: Getty Images

Illusztráció: Getty Images

Ez a három jelöli tehát az arcápolási rutin minimumot, ami bárki számára személyre szabható. Ha ezeket jól választottuk ki,

Van azonban egy negyedik kozmetikumtípus, aminek beépítésével fokokkal tudjuk javítani a bőrképet, legyen szó aknés problémákról, pigmentfoltokról vagy a ráncok mérsékléséről. Ez pedig nem más mint a kémiai hámlasztó. Vannak persze csodás képességű szérumok is, olyan csúcs komponensekkel mint a retinol vagy a C-vitamin, ám ha kompakt arcápolási rutint akarunk, a kémiai hámlasztók többrétű hatásuk miatt náluk is jobban ajánlottak.

Három kémiai hámlasztó alaptípus közül választhatsz

  • AHA hámlasztók: a pigmentfoltos, heges, szárazabb bőr, a fakó, egyenetlen bőrfelszín és az öregedő bőr kezelésében is segítségedre lesznek, és a pattikezelésben is számíthatsz rájuk. A százalékos értékekre mindig figyelj, a 4-5%-os erősségűek mindennapos használatra is jók lehetnek, erősebb koncentráltságút elég heti pár alkalommal használni. Ennek ponotos gyakoriságát érdemes mindig kitapasztalni.
  • BHA hámlasztó, azaz a szalicilsavas hámlasztók: tág pórusú, zsíros bőr számára megváltás, segít szabályozni a faggyútermelést, tisztítja a pórusok besejét is, eltávolítja az azokat eltömítő szennyeződéseket. 
  • PHA hámlasztók: ezek újabb, gyengédebb AHA-típusok, érzékeny bőrre is jók és napi használat esetén is kíméletesen teszik a dolgukat. 

Kaphatók kombinált hámlasztók is, például AHA és BHA vagy AHA és PHA összetevőkkel, remek választások, ha komplexebb hatást szeretnél.

Nagyon jó kémiai hámlasztókat vehetünk már 3-4000 forintért, árukra pedig másképp tekintsetek mint az arckrém vagy a fényvédő esetén. Ezekből a készítményekből néhány cseppnyi szükséges alkalmanként, egy 30 ml-es üvegcse is pár hónapra elegendő mennyiséget tartalmaz.

arckrém használata

Illusztráció: Getty Images

Hogyan használd őket?

A sorrendjök egyszerű és logikus, de tartsd szem előtt itt is bőröd egyedi szükségleteit.

Reggeli arcápolási rutin

  1. arctisztítás
  2. kémiai hámlasztó: fontos megjegyezni, napi rendszerességgel csak kifejezetten gyengéd típust használj, mindig tapasztald ki, mi az optimális gyakoriság az esetedben. AHA és PHA típusúak esetén a megfelelő fényvédelem nagyon fontos.
  3. fényvédelem: nincs igazán értelme azt nézni, hogy fényvédős hidratálót veszünk vagy fényvédőt ami hidratál is, ezek a megkülönböztetések inkább csak a termék pozicionálásáról szólnak. Minden fényvédő krémben vannak hidratáló összetevők is, és a legtöbb esetén külön jelzik, száraz, normál vagy zsíros bőrtípusra javasolják. Az összetevőlistát persze mindig érdemes ellenőrizni vásárlás előtt, a gyakorlatban pedig úgyis érezni fogjátok, elegendő hidratálást nyújt-e a kiválasztott fényvédő, vagy szükség van-e előtte felvinni egy kicsit a hidratáló krémből is.

Esti arcápolási rutin

  1. arctisztítás: ugyanazzal a gyengéd arcitsztítóval mint reggel. Ha sminkelsz, légy alapos, szánj kellő időt a sminkeltávolításra.
  2. kémiai hámlasztó: ide is beillesztheted a kémiai hámlasztó használatát, ha reggel inkább kihagynád a rutinból.
  3. hidratáló krém: vigyél fel belőle mindenhová, ha illatmentes, gyengéd változat, a szem környékére is mehet nyugodtan, sőt, ne feledd, ott vékonyabb a bőr, fontos a megfelelő ápolás. A nyári melegben és a téli hidegben könnyen lehet, hogy más krémre van szüksége a bőrödnek, télen sűrűbb, táplálóbb, nyáron könnyedebb, akár géles vagy lotion állagút érdemes választani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top