nlc.hu
Trend

Tippek, hogyan ápold száraz arcbőrödet télen

Sokat tehetsz száraz bőröd szépségéért, ha erre a pár dologra figyelsz

Elkerülheted a száraz, húzódó érzést, a kipirosodást, száraz bőröd hálás lesz a változtatásokért.

A száraz arcbőr hajlamos a kipirosodásra, jelentkezhet húzódó érzés, hámlás, mégis, mindennapos ápolása jóval egyszerűbb, mint a zsíros bőr esetén. Persze csak akkor, ha jól csináljuk. Ehhez adunk most néhány jó tanácsot, amik segítségével egy igazán hatékony arcápolási rutint állíthatsz össze magadnak.

Miért száraz a bőrünk?

A száraz bőrtípus alapvetően genetikai adottság, hasonlóan ahhoz, ha valakinek zsíros, kombinált vagy normál a bőre. Ilyenkor a bőr legfelső rétegében (stratum corneum) kevés nedvesség található, ugyanis a bőr természetes védőrétege gyengébb, ami rontja a nedvességmegtartó képességet. Ennek a bőrbarriernek fontos alkotóelemei a lipidek – keramidok (50 százalék), zsírsavak (15 százalék), koleszterol (25 százalék) –, amiket érdemes a bőrápolókban is keresni. 

A száraz bőr azonban nem csak örökölt dolog, vannak hatások, amik jelentősen befolyásolhatják állapotát, ilyenek

  • a külső környezeti tényezők: a száraz levegő és a túl alacsony vagy túl magas hőmérséklet szárítja a bőrt, emiatt is szükséges télen a körültekintőbb ápolás. A kinti alacsony páratartalom, a fagyos levegő és a benti meleg, száraz levegő egyaránt nem tesz jót, a dehidratáltság erősödhet, vagyis nem csak amiatt lesz még szárazabb a bőrünk mert nehezebben tartja magában a nedvességet, hanem amiatt is, mert maga a nedvesség is még kevesebb, amit megköthet. (Emiatt érdemes lehet párásító berendezést is használni otthon, a munkahelyen.) Hasonlóképp a légkondicionálók is ronthatják a bőrszárazságot, miként egy-egy hosszabb repülőút esetén is átmenetileg észrevehetjük, hogy szárazabb lett a bőrünk. Továbbá meg kell említeni a légszennyezettséget, az UV-sugárzást és a stresszt is, ami mindannyiunkat ér minden nap, és amelyek szintén rossz hatással vannak a bőrbarrier általános állapotára, így bőrünk vízmegtartó képességére is. 
  • mindennapos krémeink: amilyen jót tud tenni egy kozmetikum a bőrünkkel, úgy képes szintekkel rontani is az állapotán. Rengeteget számít, milyen állagú, összetételű kozmetikumokat használunk, mindjárt rá is térünk, milyen összetevőket érdemes keresni, illetve kerülni.

Száraz vagy vízhiányos a bőrünk?

Nem érdemes összekeverni a kettőt. Ha például arcmosás után húzódik a bőrünk, de később könnyen válik zsíros érzetűvé, láthatóan csillog, akkor valószínűbb, hogy vízhiányos, ami egészen más ápolást igényel. Száraz bőr esetén a zsíros bőrfény nem jellemző, nem megfelelő ápolás esetén a bőrtípusra jellező diszkomfortos, húzódó érzet, a hámlás, pirosság nemcsak megmarad, de idővel erősödhet is.

Fontos megjegyezni, a bőrtípus szerinti száraz bőrrel foglalkozunk, az ekcéma és más bőrgyógyászati problémák okozta bőrszárazság ennél összetettebb dolog, aminek személyre szabott ápolását javasolt szakorvossal egyeztetve kialakítani.

Hogyan ápoljuk a száraz arcbőrt?

A száraz bőr ápolása három pilléren nyugszik, jó hír, hogy ezek egy könnyen összeállítható arcápolási rutint adnak. Mindegyiknek a célja, hogy növelje a bőr hidratáltságát, azonban más-más módon tesznek érte, a száraz bőrnek pedig mindháromra egyaránt szüksége van.

  1. Bőrbarrier erősítése: 2022 egyik meghatározó szépségápolási trendje éppen ezzel foglalkozik, eredményül pedig az üzletekben is láthatjuk, mennyi márka állt már rá a célzott hatóanyagokat tartalmazó készítmények gyártására. Az emollienseknek is nevezett olyan bőrazonos lipidek, mint a keramidok, a koleszterol és a zsírsavak kiválóak ebben. A zsírsavak közül kiemelnénk a linolsavat, ami szuper összetevő, keressétek a jojobaolajas, argánolajas, napraforgóolajas, olívaolajas vagy épp kendermagolajas készítményeket, ezek a természetes olajak például gazdag forrásai a linolsavnak.
  2. Nedvesség távozásának megakadályozása: ehhez úgynevezett okkluzív hatóanyagokra van szükségünk, ezek spéci emolliensek, amik a bőrön védőréteget képezve igyekeznek megakadályozni a nedvesség távozását a bőrből, úgy, hogy közben a bőr védőrétegét is erősítik, mindez pedig a száraz bőr számára kimondottan hasznos. Ide tartoznak a különféle waxok, a shea vaj, a méhviasz, a lanolin vagy épp a vazelin (petrolatum) is.
  3. Nedvesség pótlása: nemcsak arról kell gondoskodni, hogy a víz ne távozzon el a bőrből, de arról is, hogy azt megfelelően pótoljuk. Erről a kozmetikumokban a humektánsok, vagyis vízmegkötők gondoskodnak, amik a bőr mélyebb rétegeiből az epidermiszbe (felhám) irányítják a vizet, illetve képesek megkötni a levegőben lévő nedvességet. Legnépszerűbb képviselői a hialuronsav, a glicerin, az urea vagy a panthenol. Összefoglaló nevükön őket természetes hidratáló elemeknek (natural moisturizing factor, rövidítve NMF) is nevezik, ha ilyennel találkoztok egy krém leírásában, jó helyen jártok.
Nappali hidratáló krémek száraz bőrre

Nappali hidratáló krémek száraz bőrre: La Roche-Posay Cicaplast B5+ Balzsam, Balea Ultra Sensitive Nappali Arckrém, Geek & Gorgeous Happier Barrier Hidratáló Krém, Bioderma Hydrabio Hidratáló Krém, Eucerin Aquaporin Active Hidratáló Arckrém SPF25

Honnan tudjuk, hogy egy bőrápoló tartalmaz-e ilyen összetevőket?

A kozmetikum leírását mindig érdemes elolvasni, biztosan szerepel benne, milyen bőrre ajánlják, és azt is, miként segíti annak az adott bőrtípusnak az ápolását. A fenti összetevőkre jellemzően felhívják a figyelmet, ha szerepel a termékben, de adunk néhány tippet még hozzá, ami segítheti a választást:

  • arctisztítóknál a krémes vagy olajos típusokat válasszuk, semmiképp se a habzó változatokat, és kerüljük az olyan erőteljes tisztító összetevőket mint az SLS. Erre nemcsak az arctisztító, de a tusfürdő esetén is ügyeljünk.
  •  válasszunk sűrűbb, krémes állagú hidratálókat, a könnyed gélek és fluidok nem a száraz bőr igényeire vannak kialakítva. Ezek a típusok nem véletlenül testesebbek, annak köszönhető, hogy gazdagabbak emolliensekben, okkluzív hatóanyagokban. 

TIPP: Hidratáló krémünket sose hagyjuk le, arcmosás után mindig kenjük be vele bőrünket, a legjobb, ha még az enyhén nedves bőrre visszük fel, így jobban tudjuk pótolni a nedvességet.

  • kerüljük a szemcsés bőrradírokat, bőrünk védőrétegének semmi szüksége rá, ellenben a gyengéd hámlasztáshoz érdemes bevetni az AHA-savas kémiai hámlasztókat, ezek hatóanyagainak ugyanis nagyon jó vízmegkötő képességei is vannak, segítik a hidratálók megfelelő beszívódását a bőrbe. 
  • fényvédőt nemcsak amiatt fontos használni, mert száraz a bőrünk, ám amiatt IS fontos. Minden nap kenjünk arcunkra fényvédőt az UV-sugárzás okozta károk enyhítése érdekében.
arcszérumok száraz bőrre

Arcszérum száraz bőrre: Vichy Minéral 89 Probiotikus Frakciókat Tartalmazó Regeneráló Szérum, Upcircle Coffe + Csipkebogyó Organikus Arcszérum, Kiehl’s Hydro-Plumping Serum Concentrate, PHI Cosmetics Anti-Age Vadrózsa Luxus Olaj Esszencia, Revolution Skincare CBD Bőrtápláló olaj Kendermagolajjal

Vannak dolgok amiket jobb, ha kerülünk, ha száraz bőrünk van:

  • bár isteni lehet egy kád forró vízben áztatni magunkat, a száraz bőr számára ez felér egy kínzással, kifejezetten szárítani fogja, amire az illatos habfürdők csak rátesznek egy lapáttal azzal, hogy legyalulják a védő lipidréteget.
  • A szárító szappanokat sem a száraz bőrre találták ki (igaz, a zsírosra sem szerencsés ezeket használni).
arctisztítók, arclemosók száraz bőrre

Arctisztítók száraz bőrre: Elyn’s Lab Game Changer Arctisztító és Sminklemosó Olaj Bőrnyugtató Bisabolollal és Bőrvédő Lipidekkel, Helia-D Classic Tápláló Arctisztító Tej Száraz Bőrre, CeraVe Hidratáló Tisztító Olaj, Mixa Micellás Víz Száraz Bőrre, Avon Anew Sensitive+ Kettős Hatású Arctisztító Krém Érzékeny Bőrre

  • A bőrbarrier védelme, erősítése érdekében jobb kerülni az erősen illatosított készítményeket, a sérült védőréteg miatt érzékenyebb lehet a bőr, irritálttá válhat.
  • A szárító alkoholokat nagy arányban tartalmazó kozmetikumok szintén szerencsésebb, ha nem képezik részét arcápolási rutinunknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top