nlc.hu
Trend

Anti-stressz bőrápolás

Ismerd meg az anti-stressz bőrápolást, ha már a bőröd is kivan!

Bőrünkön is meglátszik ha stresszelünk, de mit tegyünk ellene, ami segít? Elmondjuk.

Az elmúlt bő két év jó eséllyel annál is hétköznapivá tette a stresszt, aki előtte a viszonylagos nyugalom szigetén éldegélt. A covid hullámok, most pedig a szomszédos háború és következményei nem csak lelkünket cincálják, nincs min csodálkozni, ha az idegeskedés bőrünkön is meglátszik. Mit tehetünk ellene a tavaszi fáradtság kellős közepén? Az anti-stressz bőrápolás igyekszik választ adni rá.

A stressz hatása bőrünkre

Testünk legnagyobb szerve a bőrünk, ami egy halom védő funkciót lát el elég pöpec módon, de ő sem mindenható. Hogy megbetegedhetünk a stressztől, az bőrünkre is érvényes. Ahogyan Ying Chen és John Lyga kutatók egy tanulmányukban írták, agyunk és  bőrünk működése szorosan összekapcsolódik egymással. Amikor mentális, fizikai vagy érzelmi nyomás hatására a stressz-szint megemelkedik és stressz hormonok szabadulnak fel a szervezetben, számos fiziológiai és viselkedésbeli változás áll be annak érdekében, hogy szervezetünk alkalmazkodni tudjon. Ám ha a stresszes állapot huzamosabb ideig áll fenn, és/vagy túlzottan nagy mértékű, az túlmutat az alkalmazkodás lehetőségein és számos testi tünet, betegség jelentkezik. Ide tartoznak egyes bőrproblémák megjelenései is, a bőr ugyanis a stressz azonnali észlelője és a stresszreakciók célpontja.

A bőrre leginkább a kortizolszint változása van hatással, a stresszhormonszint növekedése a bőr barrier funkcióját, azaz védekezőképességét gyengíti. A bőrbarrier nem csak a nedvességet zárja a bőrbe, de óvja az irritációtól, kívül tartja a szennyeződéseket, az allergiát okozó kórokozókat is. Stresszes időszakban a magasabb kortizolszint hatására a védelemhez szükséges olaj termelődése lassul, így bőrünk legfelső rétege nem tudja megfelelően magába zárni a nedvességet. Ezt transzepidermális vízvesztésnek is nevezzük, melytől bőrünk dehidratálttá válik. Egy másik vonalon pedig azt figyelhetjük meg, hogy szintén a magasabb kortizolszintnek köszönhetően erősödik az aknékat eredményező faggyútermelődés. Így áll fenn annak zavaró kettőssége, hogy bár bőrünket zsírosabbnak érezzük, mellette dehidratálttá is válik. Ha ez nem lenne elég, mindezek hatására bőrünk pH-értéke is megváltozik, ami a bőrünkön élő milliónyi baktérium, gomba és vírus, azaz a mikrobiom szempontjából viszi rossz irányba a dolgokat.

bőrápolás tudatos bőrápolás

fotó: getty images

Amikor tehát megborul bőrünk védekezőképessége, bőrgyulladásos problémák, bőrbetegségek, irritációk jelentkezhetnek, és úgy általában a külső negatív hatások jobban károsítják a bőrt, amibe már beleérthetjük a hiperpigmentációs tüneteket és a ráncok megjelenését is. A tartósan magas kortizolszint ezen felül gátolja a hialuronsav és a kollagén termelődését is, ami szintén a bőr hidratáltsága, teltsége, feszessége ellen hat. A kollagénszintre pedig negatív hatással van egy másik, stressz esetén fellépő változás is: megnő a szabad gyökök termelődése, ami szintén csökkenti a bőr elasztin- és kollagéntermelődését, azaz a ráncok megjelenéséhez vezet.

Mit tudunk tenni a stressz okozta bőrproblémák ellen?

Nem akarunk ámítani senkit, elsősorban a belső, valódi okokat kell megkeresni és azokat megoldani, hisz a bőrproblémák csupán tünetek. Erre pedig krémek helyett stresszkezelő technikákat érdemes bevetni, meditációtól a légzésgyakorlatig számos dolog segítheti, hogy szervezetünk kortizolszintje csökkenjen. Ez azonban nem jelenti azt, hogy néhány jól megválasztott kozmetikummal ne tudnánk külsőleg is tenni a javulásért, egy dehidratált, irritált bőr, a sérült bőrbarrier számára egyáltalán nem mindegy, milyen krémeket kenünk rá.

Az anti-aging bőrápolás alapvetően két területre fókuszál:

  • egyrészt a bőrnyugtatást helyezi középpontba, hogy a különböző gyulladásos problémák javuljanak,
  • másrészt a bőrbarrier javításán fáradozik, hogy bőrünk ellenállóbb legyen a külső hatásokkal szemben.

Mellettük a bőr megfelelő hidratálása és a fényvédelem alapvető fontosságú, és arra is érdemes figyelni, mit nem kenünk bőrünkre:

  • Attól függően, mennyire irritált a bőrünk, kémiai hámlasztóból és retinolból érdemes kifejezetten gyengéd típust használni, vagy egy ideig egyáltalán nem használni őket, míg nem javul a bőrkép.
  • Mellettük az esszenciális olajokat, vagy más néven illóolajokat tartalmazó készítményeket kerüljük. Ezeket gyakran mint természetes illatanyagok találjuk a kozmetikumokban, ám ettől még potenciális bőrirritáló összetevők, amelyekre nincs szüksége bőrünknek.

Arcápolási rutinunk 6-8 lépésből is állhat, ám nem előírás egy drogériányi kencét használni, fontosabb a jól megválasztott hatóanyag, ami segíti majd bőrünket regenerálódni. A lentebb bemutatott lépések közül a vastag betűkkel szedett arctisztító-hidratáló-fényvédő hármas az, aminek megfelelő kiválasztása és használata elengedhetetlen, a dőlt betűs szérumok pedig azon készítményeket jelölik, amik extra segítséget nyújthatnak. Az összes többi csak hab a tortán. 

Az anti-stressz arcápolás lépései

  1. Gyengéd arctisztítás: Ha úgy érzed, szárazabb, nyúzottabb, fakóbb a bőröd, esetleg érzékenyebbnek is látod, például hajlamos kipirosodásra, arctisztítódból mindenképp gyengéd típust használj. Nem kell flanc, elég, ha nem hagyományos szappanról van szó, nincsenek benne szemcsék. Akkor már jó úton haladsz, ha nem lesz csikorgatóan túltisztított vagy húzódó, száraz érzetű a bőröd tőle. Előnyt élveznek a ceramidos készítmények, mely zsírmolekulák a bőrbarrier egészséges működése számára nagyon fontosak. Száraz bőr esetén a krémes állagúak, míg zsíros bőr számára a gélesek lehet kényelmesebbek. 
  2. Hidratáló tonerek/esszenciák: Ezek a könnyed, vízszerűen híg állagú készítmények plusz hidratálást tudnak nyújtani, de emellett kaphatók olyanok is, amik bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő összetevőket is tartalmaznak. Mivel nyom nélkül beszívódnak és nem nehezítik el a bőrt, érdemes lehet kipróbálni, milyen pozitív hatással vannak a bőrproblémára. 
  3. Szérumok: A szérumok koncentrált hatóanyagú kozmetikumok, amelyek jellemzően jóval több aktív hatóanyagot tartalmaznak, mint az arckrémek. Míg egy arckrémet a bőrtípusunkhoz választunk, tehát aszerint, hogy száraz vagy épp zsíros a bőrünk, a szérumokat a bőrprobléma kezelésére vetjük be. Az azelainsavas szérumok például nagyon jó választások érzékeny bőrre, de mellettük az antioxidánsok szerepe is kiemelendő, ilyen például az ázsiai gázló vagy más néven gotu kola kivonat (vagy annak aktív komponensei, mint a asiaticoside, madecassoside), a C-vitamin, a zöld tea kivonat, de nagyon jó gyulladáscsökkentőknek számítanak az édesgyökér kivonat, az allantoin, a panthenol és a bisabolol is. Megemlítendők még a hialuronsavas szérumok is, melyek remek eszközei a dehidratált bőr ápolásának.
  4. Hidratáló krém: a legjobb, ha olyat választunk, mely érzékeny bőrre ajánlott, és típusát tekintve megfelelő bőrtípusunknak (szárazabb bőrre testesebb, krémesebb terméket, zsírosra könnyed lotion vagy géles állagút keressünk). Bármilyen és bármennyi szérumot is használunk vagy nem használunk, nagyon fontos, hogy reggel és este ne feledkezzünk meg az arckrémezésről. Esténként még zsíros bőr esetén is érdemes lehet ceramidos krémet használni, ugyanis ez az összetevő megakadályozza a párolgás okozta túlzott vízvesztést, és segíti a bőr regenerációját. K-beauty vonalon számos ázsiai gázló kivonatot tartalmazó hidratáló krémet is találunk, amelyekkel szintén érdemes próbát tenni, egy fokkal többet nyújthatnak, mint egy alap krém. 
  5. Szemkörnyékápoló: Ő az a bizonyos a hab a tortán, használata egyáltalán nem kötelező, bár ha fáradtak, stresszesek vagyunk, egy koffeines szemkörnyékápoló segíthet frissebbé tenni tekintetünket. Azonban ha szűk a költségvetés, rajta nyugodtan spórolhatunk, inkább keressünk egy jóféle hidratáló krémet, és ne sajnáljuk azt kenegetni a szemkörnyékre is.
  6. Fényvédő: Nagyon nagyon fontos, hogy irritált, érzékeny bőrünket ne tegyük még ki feleslegesen az UV-sugárzásnak is. Ha rendben van a bőrünk, akkor is fontos rá figyelni, bőrproblémák esetén pedig különösen legyünk alaposak és éven át legalább SPF30-as fényvédőt kenjünk arcunkra nappalra, nyáron pedig elkél az SPF50-es is.

Arcápolási alapok:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top