nlc.hu
Trend

Arcápolás tavasszal

A legjobb dolgok, amiket tavasszal az arcoddal tehetsz

Bőröd biztosan hálás lesz érte, ha a tavasz kezdetén változtatsz ezen a néhány arcápolási apróságon.

Túl vagyunk a télen, ami bőrünk szempontjából sosem egy sétagalopp: a fagyos, szeles idő megviseli bőrünket, és bizony a maszkhasználat miatt is sokan küzdöttek bőrirritációval, maszknéval. A tavasz ehhez képest már egészen más eset, ami ugyan igényel némi módosítást arcápolási rutinunkban, ezek azonban mégiscsak a könnyedség felé terelgetik a dolgokat. Hogy mire érdemes figyelni, azt lépésről lépésre mondjuk el.

Arcápolási alapdarabok tavaszhoz igazítva

Ha a jó időre gondolunk – értsd: erősebb napsütés, melegebb hőmérséklet, potenciálisan több izzadás -, akkor elsőként az arcápolási rutin alapját jelentő hármast érdemes átgondolni, biztosan megfelelők lesznek-e a továbbiakban. Ezek a

  • gyengéd arctisztító
  • hidratáló krém
  • fényvédő.

Közülük az elsővel lesz a legkevesebb gondunk. Ha rátaláltunk már arctisztítónkra, ami anélkül működik, hogy csikorgatóan mosná és szétszárítaná bőrünket, most, tavasz kezdetén sincs igazán értelme, hogy lecseréjük. Sőt, örüljünk neki nagyon, mert a megfelelőt megtalálni nem is olyan egyszerű.

A hidratáló krém már egy fokkal trükkösebb. Száraz bőr esetén is jót tehet, kombinált-zsíros bőr esetén pedig pláne egyre inkább érezhetjük a szükségét, hogy a télinél könnyedebb arckrémet használjunk. Ez a könnyedség azonban nem szabad, hogy a hidratálás kárára menjen. Kezdjük ott a dolgot, hogy válasszuk szét, mit használunk nappalra, és mit éjszakára.

mosolygó nők

Tippek, hogyan változtass arcápolási rutinodon tavasszal. (Illusztráció: Getty Images)

Nappal valamilyen módon a fényvédelemről is gondoskodni kell, a jó időben pedig két krém egymásra rétegezve sok lehet, kicsilloghat a bőrünk, pláne, ha még sminkelnénk is rá. Ezt kiküszöbölendő a legjobb, ha együtt kezeljük e kettő sorsát, és a fényvédőtől visszafelé haladva határozunk arról, mi adja meg a hiányzó hidratálást.

Miért javaslom ezt? Mert egy igazán jó, értsd, valóban kényelmes, nem fehérre vakoló, smink alá is tehető, ragacsmentes, jó UV-szűrővel bíró fényvédőt nehéz találni, pláne, ha az ár is szűkíti azt a keresztmetszetet. Fényvédő nélkül azonban a ráncoktól a bőrrák potenciális kialakulásáig több veszély is fenyeget.  Tavasszal egy SPF30-as értékűt mindenképp javasolt használni. 

Szerencsére ma már egyre több márka ismeri fel a megfelelő fényvédelem fontosságát, és látja el nappali arckrémeit értékelhető fényvédelemmel, míg másik oldalról a az arcra való naptejek olvadnak bele az arckrémek sorába, és adnak egyre kiválóbb hidratálást, ápolást is. Ezért győződjünk meg róla, fényvédőnk milyen hidratáló képességekkel bír, és ez alapján válasszunk alá plusz hidratáló készítményt, ami lehet:

  • csak egy hidratáló toner vagy szérum, vagyis egy abszolút könnyű, vizes állagú készítmény, ami nyomtalanul felszívódik, ellenben intenzíven hidratál, majd a krémezésről gondoskodik felettük a fényvédő. Így az egészen zsíros bőr sem marad hidratálás nélkül, nem válik vízhiányossá.
  • fluid vagy géles állagú hidratáló, ami funkcióját tekintve a fentieket nyújtja, továbbra is pillekönnyű, jól felszívódó, de már “krémesebb” formula. Kombinált-zsíros bőrre ezek is jó választások.
  • lágy, krémes hidratálók, amik esetén már bőrtípus szempontjából tolódunk a normál felé. Minél szárazabb a bőrünk, annál jobban igényli a sűrűbb, testesebb krémeket, mégis, tavasszal érdemes egy fokkal könnyedebbre váltani, mint a télen használt nappali krémünk.
tavaszi arcápolási alapdarabok

Arcápolási mintarutin tavaszra: gyengéd arctisztító, hidratáló szérum-emulzió, SPF50-es fluid fényvédő arcra

Ha a nappali rutint kipipáltuk, nézzük, mit használjunk este. Itt már más a helyzet, nem tesz semmit, ha reggelre picit kicsillog a bőrünk, persze feleslegesen nem kell erre hajtani, és ha nem komfortos, akkor itt is cseréljük egy könnyebb állagúra a használtat. Más esetben azonban nyugodtan használjuk el ekkor a félbe maradt, immár “soknak” ítélt nappali krémünket (csak ha fényvédő nélküli!). 

Retinol, hámlasztó – hova tegyelek?

Ha összeállt arcápolási rutinunk tavaszi alapja, vagyis a fenti triumvirátus, igény esetén elkezdhetjük beépítgetni a célzott arcápolókat. Eddig ugyanis bőrünk típusa szerint válogattuk a készítményeket, vagyis aszerint, hogy a száraz-zsíros tengelyen hol helyezkedik el, és nem esett szó arról, mit kezdjünk különféle bőrproblémáinkkal, mint a ráncosodás, pattanások, rosacea, pigmentfoltok és társaik. Minden bőrproblémát külön kitárgyalni borzasztó hosszadalmas lenne, ellenben a legfontosabbakról már készítettünk hasznos összefoglalókat, amiket a cikk végére belinkeltünk nektek, most nézzük aszerint, hogy az alaptípusok használatával kapcsolatban mit érdemes tavasz kezdetekor átgondolni.

Retinol

Mostanság már a csapból is retinolos készítmény folyik, ami egyrészt szuper, hisz könnyen elérhetők valóban remek anti-aging hatású készítmények, másrészt azonban ne fussunk fejjel a falnak. Ha télen használtál is retinolos készítményeket reggelente, jobb, ha az esti rutinba teszed át őket (és ha sosem teszed vissza a reggelibe, az sem baj). Miért? Mert ez egy fényérzékeny összetevő, vagyis napfény hatására könnyen, gyorsan lebomlik, így tök felesleges szikrázó napsütésben felkenni, mert nem jut el odáig, hogy kifejtse rendesen a hatását. Másrészt azáltal, hogy az elhalt hámsejteket gyorsabban “kipörgeti”, előfordulhat, hogy érzékenyebb lesz a bőr, pláne, ha valamilyen erősebb készítményt használunk. Jobb a bőrnek az éjszakai nyugalom, nappal pedig arra törekedjünk, hogy megfelelően fényvédőzzünk, ez ugyanis a retinol mellett kö-te-le-ző.

retinolos szérumok

Tippek retinolos szérumokra

Kémiai hámlasztók

A kémiai hámlasztók igazi kis kincsek, amik számos bőrprobléma kezelésében segíthetnek, és a tévhittel ellentétben nem kell őket tavasszal száműzni a rutinunkból. Mindössze arra figyeljünk, AHA-s vagy BHA-s hámlasztót használunk-e. A BHA-s, vagyis szalicilsavas hámlasztók esetén télen-nyáron szabad a pálya, reggeli vagy esti rutinba is betehetjük, ellenben az AHA-s hámlasztókat jobb az esti rutin részeként használni, és ha tudjuk, hogy intenzíven, több órát a napon leszünk, a megelőző pár napon ne használjuk. Igaz lesz ez majd a nyaralós időszakra is, de az sajnos még messze van. Ha retinolozunk, akkor az AHA-s hámlasztóval váltva alkalmazzuk, sőt, heti 2-3-nál többször egyáltalán nem szükséges hámlasztani (és retinolozni sem), a jóból is megárt a sok! Nappalra a fényvédőzés esetükben is nagyon fontos. 

Tippek kémiai hámlasztóra

Tippek kémiai hámlasztóra

Szérumok

Hogy milyen szérumokat használunk reggel, azt leginkább az adott készítmény típusa dönti el, illetve az, hogyan bírja több készítmény egymásra rétegezését a bőrünk. Ha túl sok neki, ragacsos, kényelmetlen lesz, tegyük át az esti műszakba. Ott is tökéletes helyük van, sőt. Ez alól a C-vitaminos szérumok lehetnek kivételek, amiket érdemesebb reggel használni, ugyanis ez a csúcs szuper antioxidáns javítja a fényvédők hatását is.

Hidratáló esszenciák, tonerek

Ezek valóban pillekönnyű készítmények, egyetlen, de annál nemesebb céllal, hogy hidratálják bőrünket. Bátran használhatjuk őket reggel és este is, nem véletlen, hogy a kifejezetten zsíros bőrűeknek nappalra arckrém helyett is beválthat a fényvédő alá.

Pakolások, maszkok

Ezek a kozmetikumok szuper kiegészítők lehetnek, ha úgy érezzük, egy kis extra hidratálásra van szükség, vagy olajos bőrünknek jót tenne egy agyagos maszk, esetleg némi bőrnyugtatásért ácsingózik a bőr, azonban használatuk alkalomszerű, vagy heti rendszerességgel elegendő, amit a tavasz beköszönte sem befolyásol igazán. Alkalmazhatjuk őket napközben, vagy az esti rutin részeként is, ezt leginkább szabadidőnk alakulása dönti el.   

És ahogy ígértem, bőrproblémák és ápolásuk:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top