nlc.hu
Trend

A hialuronsav szerepe a bőrápolásban

Szomjazza a bőrünk a hialuronsavat, mégis alig tudunk róla valamit. Ezen most változtatunk!

Mindegy, milyen a bőrtípusunk, télen-nyáron szuper hasznos számára a hialuronsav.

Ha megkérnénk random az utca emberét, hogy mondjon legalább egy hasznos bőrápoló összetevőt, jó eséllyel a hialuronsav lenne, amit a legtöbben megemlítenek. Tudjuk, hogy létezik, hogy valamilyen úton-módon hidratálja a bőrt, de azt már kevésbé, miért és hogyan teszi ezt, és van-e olyan, hogy túlzásba visszük a használatát. Mindezekre a kérdésekre választ adunk most.

Elsőként is fontos tisztázni, mikor a hialuronsav felszívódik a bőrbe (HA felszívódik, erről még lesz szó), nem ő maga a nedvesség, amit pótlunk. Hidratáló funkciója abban áll, hogy olyan mint egy kis szivacs, molekulái képesek saját súlyuk ezerszeresét is megkötni vízből, ami rengeteg, ezért hatékonyan segíti, hogy bőrünk hidratált legyen.

Hialuronsav mint ránctalanító?

A hialuronsav nem holmi idegen anyag testünknek, természetes módon a szövetekben mindenütt megtalálható, legnagyobb arányban a bőrben. Kiváló a vízmegtartó képessége, tipikusan olyan hatóanyag, amire mindenki bőrének szüksége van. Legyen szó zsíros vagy száraz bőrről, nedvességmegkötő hidratáló anyag egyszerűen kell, a hialuronsav pedig éppen ezt nyújtja, ezt pótolja. Képzeljük magunk elé azokat a kis zselés dekorgolyókat, amiket vázába szokás tenni: felszívják a vizet, megduzzadnak, kitöltik a helyet a vázában és megtartják a nedvességet. A hialuronsav molekulák hasonlóképp vonzzák magukhoz a vízmolekulákat, de olyan hatásosan, mintha egy hatalmas vázányi vizet képes lenne egyetlen golyócska felszívni és tárolni magában. Tudjátok a mantrát: saját súlyának ezerszeresét!

A dehidratált bőr ernyedtebb, rugalmatlanabb, és az úgynevezett finomvonalak is sokkal inkább jelentkeznek rajta. Ezek azok az apró kis ráncocskák, amik pusztán amiatt jelennek meg, mert bőrünknek nedvességpótlásra van szüksége. Nem öregségi ráncokról van szó esetükben, de miattuk is tűnhet nyúzottabbnak az ábrázatunk. A hialuronsavas kozmetikumok ezt tudják gyorsan, hatékonyan orvosolni: megkötik a nedvességet a bőrben, erre szokás a feltöltik szót emlegetni, és így bőrünk puhábbá, rugalmasabbá válik.

hialuronsavas szérum

Illusztráció: Getty Images

Arra tehát nem képesek, hogy a retinolhoz hasonlóan serkentsék a kollagén rostok szintézisét és a konkrét ráncokat simítsák vagy késleltessék azok megjelenését. Ám a vízhiányos bőrállapot igencsak gyakori jelenség, ami nagyon meglátszik a bőrön, csak talán nem is tudunk róla, hogy nyúzottságunkat ez okozza. 

Hialuronsav mint védelmező?

A hialuronsav a nedvességpótlás mellett a bőr védekezőképességét is erősíti, vagyis azt, hogy a külső káros hatásokkal szemben, mint a légszennyezettség, szennyeződések, vagy az UV-sugárzás, ellenállóbb legyen bőrünk. Gondoljunk csak bele, ez a vékonyka réteg óvja testünket mindentől, ami körülvesz minket. Hidegtől, forróságtól, szennyeződésektől, baktériumoktól, vírusoktól. Ez kemény meló, és ahogy idősödünk azok a folyamatok is lassulnak a bőrben, amik ennek a barrier funkciónak a fenntartásához kellenek, ráadásul maguk a külső hatások is lehetnek annyira durvák, hogy képtelen őket kivédeni. Meggyengül és azt vesszük észre, hogy érzékenyebbé válik, ilyenkor bőrproblémák egész sora is könnyebbe jelentkezik. Emiatt fontos, hogy támogassuk a bőr védekező képességét, és ennek egyik eszköze a hialuronsav is, ugyanis gyulladáscsökkentő hatású és erősíti a barrier funkciókat.

Akinek pedig mindez nem lenne elég, a hialuronsav még antioxidáns tulajdonsággal is bír, ami annyit tesz, hogy segíti a szabadgyökök elleni védelmet. A szabadgyökök a fő mumusok, amik a bőröregedés folyamatait gyorsítják, az antioxidánsok pedig ezek kiiktatására a legjobb ügynökök.

A hialuronsavnál a méret a lényeg

Anélkül, hogy túlzottan belemennénk a kémia órákat idéző részletekbe, annyit érdemes tudni a hialuronsavról, hogy többféle molekulasúlyú változata ismert. Alacsony, közepes és nagy molekulasúlyúakra szokás felosztani a csapatot, és ez a kozmetikumok szempontjából is lényeges. A nagy méretűek azok, amik a legtöbb nedvességet képesek megkötni, az ezerszeres hívószó elsősorban rájuk vonatkozik, ám ezek már olyan nagy molekulasúlyúak, hogy a bőrbe nem igazán tudnak felszívódni. Vannak erőfeszítések a márkák oldaláról, hogy más összetevőkkel segítsék a felszívódásukat, de valójában masszírozhatjuk mi a bőrünkön a krémeket napestig, olyan, mintha borsószemeket akarnánk átsimogatni egy szitán. Egy részük lehet, hogy átjut, de nem úgy és nem annyi, mint szeretnénk. A jó hír, hogy a bőr legkülső rétegének is szüksége van a hidratálásra, tehát ezek a nagy molekulák sem vesznek kárba, csak legyünk vele tisztában, hogy nem jutnak el oda, ahová gondolnánk.

A közepes és alacsony molekulasúlyúak felé haladva mind nő az esély rá, hogy mélyebben is képesek hidratálni a bőrt. Igaz, ők már kevesebb nedvességet tudnak megkötni, de még mindig jelentős mennyiséget ahhoz, hogy érdemes legyen őket bevetni. A közepes méretűek egyébként közülük azok, amikről az eddigi kutatások a leginkább kimutatták, hogy erősítik azt a bizonyos védő funkciót is.

Hogyan válasszunk ez alapján kozmetikumot?

Hogy milyen molekulasúlyú hialuronsavakat tartalmaz egy készítmény, az összetevőlistából sem derül ki. Abból arra következtethetsz, milyen sok került bele: az sosem jó, ha a lista legvégén kullog a hialuronsav, a lista ugyanis mennyiségi arány szerint listázza a komponenseket. Ha már valahol a középmezőnyben szerepel, érdemes lehet a kipróbálásra, de minél előrébb szerepel, annál jobb. Aggódni azonban nem kell, a legtöbb márka szívesen kommunikálja akár reklámjaiban is, hogy többféle molekulasúlyú hialuronsavat tartalmaz a terméke. Ha erről olvastok egy készítmény kapcsán, az jót jelent, ezen információk megkönnyíthetik a választást.

Hialuronsavval többféle név alatt is találkozhatsz a kozmetikumokban. A hyaluronic acid a sima hialuronsavat jelöli, de általában más formájában alkalmazzák. A leggyakoribb típusok a Sodium Hyaluronate, a Sodium Hyaluronate Crosspolymer vagy a Hydrolyzed Hyaluronic Acid, ha ezek valamelyikét olvasod az összetevőlistában, minden szuper.

Hogyan és milyen formában használjunk hialuronsavas kozmetikumot?

Hialuronsavas készítményt használhatunk reggel és este is, választhatunk szérumot, mely könnyed állagú, ám koncentráltabb mint egy arckrém, de azért legyen csak a hidratáló krémedben is belőle. Más hatóanyagokkal nem veszik össze, ha például retinolt használsz vagy kémiai hámlasztót, akkor is beillesztheted a rutinodba a hialuronsavas készítményeket.

Hialuronsavas kozmetikumok: Fillerina 12 HA nappali arckrém – grade 3 , Vichy Aqualia Thermal hidratálókrém , Clinique Moisture Surge™ 72-Hour Auto-replenishing Hydrator , Geek & Gorgeous 101 HA 5 Light szérum , Revox Just Hyaluronic Acid 5% hidratáló szérum

Hialuronsavas kozmetikumok: Fillerina 12 HA nappali arckrém – grade 3 , Vichy Aqualia Thermal hidratáló krém , Clinique Moisture Surge™ 72-Hour Auto-replenishing Hydrator arckrém , Geek & Gorgeous 101 HA 5 Light szérum , Revox Just Hyaluronic Acid 5% hidratáló szérum

A hialuronsavas kozmetikumod erejét fokozhatod, ha picikét nedves bőrre viszed fel, hiszen így tálcán kínálod az extra vizet amit megköthet, és ami ugye a bőrödből is hiányzik. Azonban ha nem arckrémként használod (hanem például szérum, esszencia, toner formájában), mindig tegyél fölé arckrémet is. Abban ugyanis általában nagyobb arányban megtalálhatók azok az úgynevezett okkluzív összetevők, amik igyekeznek megakadályozni a nedvesség távozását a bőrből. Ezek is a hidratálást segítik, de másként, egyfajta védőrétegként, és ez fontos, hiszen a hialuronsav a bőrből is magához tudja vonzani a nedvességet a bőr felsőbb rétegébe, fontos, hogy az ott is maradjon, ne távozzon belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top